Film The Hundred-Foot Journey v slovenčine uvedený ako Láska na Karí

0
2238

Cesta na sto stôpOčakávaný film s Helen Mirren v hlavnej úlohe, ktorý vzniká na motívy románu R.C. Moraisa a načrie tak trochu do gastronómie dvoch rozdielnych kuchýň, nemusí vôbec prilákať len kulinárov a kuchárov. Román napísal Richard C. Morais a jeho anglický názov The Hundred-Foot Journey sa u nás neprekladal. Kniha dokonca nemá v našich končinách preklad. Preložiť tento názov chcelo určite odvahu, pretože naše vzdialenostné miery nepoznajú stopy, lakte a podobne. Nevytvoriť chaotický preklad názvu, ktorý má zmysel v angličtine, no na Slovensku a v Čechách nie, si žiada zmeniť ho celkom, no neodbočiť od témy. Keďže v ňom nechýba ani láska a ani kari, môžme povedať, že zlatou strednou cestou je určitá improvizácia. S filmovou novinkou sa teda stretneme pod názvom Láska na karí v premiére 4. septembra 2014.

Príbehový úvod

The Hundred-Foot Journey je príbehom indickej rodiny, ktorá sa presťahuje do Francúzska. Tam zhodou okolností narazia na nehnuteľnosť, v ktorej by radi otvorili svoju reštauráciu. Nič by na tom nebolo zvláštne, keby na opačnej strane ulice, asi sto stôp oproti, nestála vychýrená reštaurácia ocenená aj Michelinovou hviezdou, známa prominentnou klientelou. Renomé ulice a miesta je tak naštrbené a pozíciu kráľa reštauračnej ponuky si bude chcieť zachovať najmä Madam Melory (Helen Mirren), ktorá si potrpí na gastronomické pravidlá a vkus. Jej vnímanie gastronómie sa však odrazu stretáva s pikantnou a zdanlivo chaotickou kuchyňou z Indie….

Producentmi filmu sú slávne mená Steven Spielberg a Oprah Winfrey. Kniha sa stala v zahraničí opakovaným bestsellerom… nuž dosť na to vložiť do tohto filmu dôveru, najmä ak sa nám v hlavnej úlohe objaví predstaviteľka Kráľovnej Alžbety, či vyslúžilá agentka na dôchodku z filmov RED.