Skutočný príbeh novodobého zlatokopa: dobrodružná dráma Zlato prichádza do slovenských kín

0
7500

Film Zlato je inšpirovaný skutočným príbehom a Matthew McConaughey v ňom hrá Kennyho Wellsa, ktorého celoživotnou túžbou je objaviť zlatú baňu. V snahe splniť si tento sen sa spojí s renomovaný geológom  Mikom Acostom (Edgar Ramirez), ktorý údajne pozná jedno nálezisko. Uzavrú partnerstvo a odídu do Indonézie, kde po mnohých neúspešných pokusoch skutočne narazia na vytúžený bohatý zdroj vzácneho kovu. Ale nie všetko, čo sa blyští, býva zlato…

V 90. rokoch sa v kanadskej ťažobnej spoločnosti Bre-X Mineral Corporation odohral obrovský škandál. Spoločnosť kúpila v roku 1993 indonézsku firmu Busanga. O dva roky neskôr vyhlásila, že Busanga ovláda veľké zásoby zlata. Nezávislá spoločnosť údajné náleziská zlata ohodnotila na 70 mil. trójskych uncí. Tento fakt rekordne vyšvihol cenu akcií Bre-X Mineral z niekoľkých kanadských pencí na 286,5 kanadského doláru, čo znamenalo nárast o 13 305%. V roku 1997 sa však ukázalo, že proklamované zásoby sú falošné a cena akcií sa prepadla, čo viedlo, samozrejme, k bankrotu. Doteraz ide o najväčší podvod v histórii ťažobných firiem.

1

Aj s týmto podvodom je spojený skvelý príbeh o poslednej nádeji opilca v stredných rokoch Kennyho Wellsa, ktorý sa nebojí zamazať od bahna, aby si obhájil svoj najdôležitejší sen: získať zlatý krompáč pre najlepšieho zlatokopa a zachrániť svoj rodinný biznis. Zoberie teda posledné rodinné úspory a vydá sa hľadať zlato tam, kde sa ho ešte nikdy nikto neodvážil hľadať. V ceste mu stojí nielen nedostatok finančných prostriedkov a zákerná malária, ale aj biznismeni, ktorí sa snažia na potenciálnu zlatú baňu prisať ako pijavice a vycucnúť zlatú žilu až do dna.

h

Príbeh veľmi silno pripomína “Vlka z Wall Street”, tiež tu ide o splnenie veľkého amerického sna. Hlavný rozdiel je však najmä v hlavných protagonistoch. V Zlate hrá oscarový herec Matthew McConaughey obtlstlého, plešatého Kennyho Wellsa, ktorý sa správa ako ten najväčší buran a veľmi sympatický vám teda nebude. Herec kvôli postave výrazne pribral a oholil si polovicu hlavy. Jeho účasť na filme sľubuje slušnú filmovú zábavu.  O jeho výkone sa môžete presvedčiť v prvej polovici marca.

l

Film Zlato sa v slovenských kinách začne premietať od 16.3. 2017.