Film Čierna labuť, príbeh a hodnotenie

0
1779

Už od minulého týždňa sa v českých aj slovenských kinách môžeme stretnúť s týmto novým filmom režiséra Darrena Aronofského. Máme jedinečnú možnosť pozrieť sa do zákulisia newyorského baletu a vidieť, čo všetko je človek schopný urobiť pre svoju vysnívanú rolu.

Ocitáme sa na scéne newyorského baletu, kde má byť onedlho uvedená inovovaná hra Labutie jazero. Hlavná baletka musí byť schopná odtancovať nielen úlohu pre labuť bielu, teda stelesňujúca nevinnosť, oddanosť a čistotu, ale aj úlohu labute čiernej, ktorá je naopak plná zášti a zmyselnosti. Šéf baletu najskôr váha, ale nakoniec do úlohy obsadí perfekcionistku Ninu, ktorá je síce pre rolu biele labute ako stvorená, ale na čiernu jej vraj chýba iskra a uvoľnenosť. Pod sľubom, že všetko nacvičia a predstavenia odtancuje bez problémov sa Nina vracia domov k svojej matke šťastnejšia, ako inokedy.
Lenže nie je jediná, kto o túto výnimočnú úlohu stál a s Lilly, ktorá bola nedlho pred udeľovaním rolí prijatá ako nová baletka, nadväzuje podivné priateľstvo. Nina má stále pocit, že ju Lilly chce iba vyhnať a nahradiť ju ako hlavnú hrdinku v onej hre Labutie jazero, a tak sa ich vzájomný priateľský vzťah začína pomaly ale isto meniť v nenávisť. Jedno je ale isté, Nina sa tejto ťažko vybojované role nikdy nevzdá a je pre to schopná urobiť čokoľvek… Celý článok si pozrite v článku českej redaktorky na stránkach.