Festival stredovekého života na Červenom Kameni aj v nedeľu

0
1763

Návštevníci hradu Červený Kameň dnes 27. júla mohli prežiť prvý z dvoch dní Festivalu stredovekého života. Tradične sa tak návštevníci mohli stretnúť so svetom rytierov, stredovekých bojov, starej kuchyne ale aj zábavy, ktorá sa inšpirovala stredovekom. Aj my sme dnes zavítali na toto podujatie. Obrovské horúčavy dnes skôr demotivovali a poväčšine lákala viac voda. Kto neodolal rytierom a predstaveniam, našiel si miesto v tieniku, alebo navštívil hrad, či sa schladil pri stredovekom paintballe.

Historický festival 2013

Skúsili sme nejaké tie typické festivalové dobroty, žiaľ aj v stánku s občerstvením kofolu, ktorá aj po opýtaní na pravosť nebola skutočná kofola. Samotný festival však priniesol tradične viacero stánkov, hrnčiar predvádzal prácu s hlinou, kováč prácu s kovom, a rôzne stánky jednotlivých skupín prezentovali svoju výzbroj a brnenia. Novinkou boli sprchy s vodou, ktoré pri svahu schladili všetkých, čo chceli trochu čerstvej vody mať úplne všade a dievčence kúpajúce sa v sude, či skôr kadi.

Historický festival zbrane

Program pri provizórnom hrade
Tentoraz sa na hlavnej lúke odohrávajú všetky predstavenia priamo na zemi pred divákmi. Za šermiarmi sa nachádza hrad, ktorý bude v každý festivalový deň dejiskom bojov a obliehania. Drevená stavba zároveň plné úlohu kulisy k divadelným a bojovým predstaveniam. Medzi jednotlivými ukážkami sa konajú súťaže zapájajúce návštevníkov festivalu do hry, sami si môžu vyskúšať niektoré techniky, či si len zmerať sily s ostatnými. Bez rozdielu veku.

Historický festival 2013

Horúčavy trochu odrádzali
Už pred víkendom sme pocítili, že napriek bohatému programu bude od návštevy odrádzať prudká horúčava. Predsa len však program prilákal stálych aj nových návštevníkov. Počuteľná bola slovenčina, nemčina, čeština, ba dokonca aj španielčina, keďže sem zavítala skupina španielskych turistov. Na šťastie svah a lesík pri dejisku plnil úlohu tieňa. Na program dorazila aj STV, či TA3, všetky vekové kategórie. Zajtra 28. júla sa koná druhý festivalový deň, ktorý vám ponúkne opäť zaujímavý program.

Viac fotografií nájdete na stránkach: facebook.com/zaujimavosti