Felix Baumgartner skočil zo sratosféry, prežil a pokoril pár rekordov

3
1714

Felix Baumgartner, hovorí o ňom celý svetTak sa mu to podarilo. Po dvoch odkladoch sa Felixovi Baumgartnerovi podarilo zoskočiť z modulu v balóne, ktorý ho vyniesol do výšky vyššej ako 39 000 metrov. Pôvodný plán bol o necelé tri kilometre nižšie. Zo stratosféry zoskočil okolo 20:00 nášho času nad slnečným americkým Novým Mexikom. Úpenlivo čakal na správny moment zoskoku a len čo bol pripravený otvoril pomaly modul, počkal si na zmenu tlaku, pomaly prešiel k otvoru a pustil sa. Kamery na module ho strácali celkom rýchlo, keďže okamžite po pustení modulu začal naberať šialenú rýchlosť. V priebehu pár sekúnd dosiahol rýchlosť 600 km/h a tá sa naďalej zvyšovala. Po prekonaní 1 172 km/h bolo počuteľné ťažšie Felixovo dýchanie, ktoré prenášala vysielačka na riadiace stanovisko. Zrejme mal Felix problémy s dýchaním, ale nebolo to nič, na čo by nebol pripravený. Rýchlosť sa ďalej už dramaticky nezvyšovala a len čo sa objavil na dohľad teleskopov, ďalekohľadov a kamier z vrtuľníkov, zaznamenávali jeho pohyb. 5 minút letel voľným pádom. Padák sa mu roztvoril pár minút pred dopadom a len čo sa nohami dotkol zeme, ako správny parašutista spravil pár krokov a až potom zosadol. Na zem si kľakol, akoby jej chcel poďakovať a o krátku chvíľu pri ňom bola posádka z prvého vrtuľníka, kým druhý prenášal LIVE jeho zosadnutie a prvé zvítanie s fotografom a členmi tímu.

Keďže Felix je Rakúšan, celý priebeh zoskoku vysielala naživo aj televízia ORF s nemeckým komentárom. Azda nebolo Rakúšana, ktorý by Felixovi nedržal palce a azda nebolo ani Slováka, čo o udalosti vedel a s napätím sledoval buď priamy prenos na internete, či na rôznych kanáloch.

Tu je zopár čísel a rekordov, ktoré Felix dosiahol, či prekonal:
Zoskočil z výšky viac ako 39 kilometrov, čiže absolútneho okraja stratosféry. Rútil sa rýchlosťou až 1170 km/ h. Z presnej výšky 39 061 metrov zoskočil o 20:08 nášho času a kyslík mal na 10 minút. Zoskočiť už musel. Necelých 5 minút letel voľným pádom. Cesta z hora nadol mu trvala bez desiatich sekúnd 9 minút.

  • je prvým človekom, ktorý dokázal, že by bolo relatívne možné z otvoreného vesmíru prežiť prienik v skafandri bez kozmickej lode/raketoplánu. (áno, nájdeme tu ešte mnoho materiálu na polemiku, no v NASA sa tým už zaoberali a Felix im možno niečo z výskumu potvrdil, či vyvrátil. Relatívne znamená, že postupom času by mohli dokonca vyvinúť skanfander schopný prekonať problematické miesta a vlastnosti prieniku. V každom prípade Felix otvoril uvažovanie týmto smerom. A za tým si stojím, nechajte sa prekvapiť)
  • je prvým človekom, ktorý uskutočnil a prežil voľný pád z tejto časti stratosféry na Zem.
  • je prvým človekom, ktorý (nie v stroji, ale vlastným telom) prekonal rýchlosť zvuku. (doplnenie: čitateľ v komentári vyjadril skeptický názor. Ďakujeme, no stojíme si za tým, že nemal stroj. Ale oblek, ochranný odev. To nie je to isté.)
  • je najrýchlejším človekom, čo sa vôbec pohybu bez stroja, alebo motora/pohonu týka
  • prekonal najdlhšiu trasu voľného pádu a s padákom na svete
  • skákal z dosiaľ najvyššieho možného základu, z modulu v stratosféry na hranici s vesmírom
  • išlo o najvyšší let balónom s ľudskou posádkou a dokonca najväčší balón (pozor, balón a nie vzducholoď)
  • podarilo sa mu prekonať aj pár rekordov, čo sa naberania rýchlosti/zrýchlenia týka (doplnenie: opäť reagoval čitateľ, no pre upresnenie uvádzam, že išlo reálne o to najrýchlejšie zrýchlenie bez použitia stroja, motora, pohonu, výbuchu, čiže jemu samotnému sa podarilo v zásadne veľmi krátkej dobe maximálne zrýchlenie.)
  • išlo o doteraz najdrahší zoskok padákom na svete
  • nuž a nakoniec preslávil aj rodné Rakúsko, čiže zároveň nie len že prekonal svetové rekordy, ale nepochybne sa zapíše aj do nejakých rakúskych kníh o rekordoch a výnimočných čísel. Po tomto skoku končí s extrémnymi skokmi a chce sa venovať rodine. Takže zoskok číslo 2 zrejme nasledovať nebude… alebo?

Takto ho zachytil fotograf National Geographic z prvého vrtuľníka, ktorý k Felixovi prišiel ako prvý.

 National Geographic
zdroj: National Geographic Facebook

O ňom v TV Markíza pred pár dňami:

Comments are closed.