Dnešná noc v ZOO bude patriť netopierom

0
2278

V areáli ZOO Bratislava sa bude dnes konať Medzinárodná noc netopierov, účastníci sa stretávajú o 18:30 pred vstupom do ZOO, podujatie je bezplatné

BRATISLAVA 18. septembra (SITA) – Dnešná noc v Zoologickej záhrade v Bratislave bude patriť netopierom. Konať sa tu bude už 19. ročník Medzinárodnej noci netopierov. Zraz účastníkov je dnes o 18:30 pred vchodom do ZOO a podujatie je bezplatné. Návštevníci sa dozvedia ako žijú netopiere, ktoré sú najbežnejšie druhy žijúce na Slovensku či ako funguje ich monitorovanie a ochrana. Agentúru SITA o podujatí informoval Roman Lehotský zo Základnej organizácie Slovenského zväzu ochrany prírody a krajiny Miniopterus.

Organizátori počas Medzinárodnej noci netopierov predstavia prítomným aj dve edukačné centrá netopierov, ktoré sa nachádzajú v Belgicku a Rakúsku a porozprávajú aj o modernej metóde výskumu netopierov nazvanej bat-detektoring. Ide o nahrávanie hlasov netopierov ultrazvukovým detektorom, ktorý v areáli ZOO dnes v noci účastníci vyskúšajú a organizátori im ukážu aj to, ako tieto hlasy analyzujú. Večerné podujatie je vhodné pre návštevníkov od 12 rokov, so sebou si treba priniesť aj baterku. Organizátori upozorňujú, že súčasťou podujatia nie je prehliadka ZOO.

Medzinárodná noc netopierov sa na Slovensku koná už po devätnásty raz. Prvá noc netopierov sa konala v roku 1998 v Novej Sedlici, podujatie sa vtedy volalo Európska noc netopierov. Viackrát sa akcia organizovala aj v Jasove, Liptovskom Hrádku, Košiciach, Nitre, Revúcej a v Bratislave. V hlavnom meste sa bude noc netopierov konať už po dvanásty raz. Po prvýkrát ho zorganizovali v roku 2001 v Starej radnici. Spoluorganizátorom bratislavskej Medzinárodnej noci netopierov je ZOO Bratislava, v iných mestách organizátori spolupracovali napríklad s múzeami, národnými parkami, Slovenskou speleologickou spoločnosťou, Správou slovenských jaskýň i s ďalšími inštitúciami alebo občianskymi združeniami.

Medzinárodnú noc netopierov pripravuje organizácia Miniopterus, ktorá je základnou organizáciou Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny so sídlom v Bratislave. Založená bola v roku 1993. Organizácia pripravuje napríklad akcie na pomoc ropuchám pri jarných migráciách na Železnej studničke v Bratislave, uskutočňujú monitoring a ochranu netopierov na území západného Slovenska a pomáhajú aj pri enviromentálnej výchove. Organizácia je pomenovaná po druhu netopiera Miniopterus schreibersii (lietavec sťahovavý), ktorý sa vyskytuje v severnej časti Slovenska. Ide o jediný tropický druh netopiera na našom území.