Československú Superstar vyhrala Sabina Křováková, Habera to vedel

0
1806

Veľké finále tohtoročnej Československej superstar nebolo možné prehliadnuť. JOJ ponúkla druhého Kuriéra za víkend a inak výber pre mladších nestál za nič. Okrem toho nás média bombardovali z každej strany s rôznymi článkami o tom, čo príde a napríklad aj články typu „Ako je možné, že zase pôjde o československý duel?“. V podstate ak si predstavíme, že by vyhrali dvaja Česi, zo Slovenska by asi ťažko putovali SMS a nešlo by o taký kapitál, ako keď je vyprokovaný medzinárodný súboj a chuť po „My to Čechom/ Slovákům ukážeme“. Niektoré články akoby boli vyčarované z ničoho, len aby boli a udržiavali tematiku súťaže. Dorazila to nakoniec dnešná SMS, kde Markíza informuje (odkiaľ mala sakra moje číslo?) o tom, aby som nezmeškal sledovať dnes veľké finále. Jasnovidec Markíza to vedela, u nás doma sa preplo na Superstar a tak bolo vybavené. Doteraz absolútne odignorovaná šou sa tak po prvý krát od spustenia vysielania Novej éry dostáva aj k nám. Absolútne celý nedeľný večer bol tak poznačený jedinou šou, ktorú tradične devastovalo množstvo opakujúcej sa reklamy.

Štefan Pčelár a Sabina Křováková
Na úvod zaspievali všetci finalisti spoločnú hymnu, až príliš čisto… ach áno, ono je to na playback. Z finálovej dvojky začal tento večer skladbou Paradise od Coldplay mladý Slovák Štefan. Spev mu šiel pritom výnimočne, ako by som, priznám sa, ani nečakal. Aj porotcovia si všimli, že mladý spevák má rovnako nedokonalý hlas ako Chris Martin, manžel herečky G. Paltrow (Pepper z Ironmana), no krásne sa mu darilo preskakovať z normálneho spevu na falzet presne tak, aby docielil dojem známej skladby, ktorú bohato využívala nedávno JOJ v reality show Hotel Paradise. Po ňom sa objavila Sabina Křováková, ktorej porota vybrala pesničku od J. Osbourne s názvom One of us. Krátko po nich sa na pódiu ukázal prvý zo špeciálnych hostí, medzinárodná Slovenka a veľký talent Celeste Buckingham. Perfektná, najmä preto, že si trúfla a aj zaspievala svoje číslo naživo.

Set Fire to the Rain, známa skladba od Adele, sa v novšej chlapskej verzii dostala do repertoáru Štefanovi Pčelára takmer ihneď po Celestinom vystúpení. Na pódium sa postavil s gitarou. So sprievodom bicích a miestami aj ďalšími členmi kapely v pozadí ukázal predovšetkým svoj spev, v ktorom má silu a aj dobré schopnosti. Po Štefanovi a reklame sa objavila Sabina so skladbou od Scorpions s výborne zaspievaným, aj keď možno aj v tomto prípade určitým slaďákovským štýlom… po nich sa na pódiu ukázal druhý špeciálny hosť. Helena Vondráčková zaspievala s najväčšou pravdepodobnosťou cez playback skladbu Call me. Ešte skôr, ako sa Helena na kamere objavila sa nám objavili dve bozkávajúce lesbické tanečnice a podivné kúsky ostatní tanečníci vyvádzali aj počas spevu.
Tretie kolo sa nieslo v znamení skladieb, ktoré si vybrali finalisti sami. Štefan si vybral známu tanečnú odrhovačku posledných rokov Dance with somebody, ktorá miestami znela falošne, ale predsa stále výborne a zábavne. Sabina zas spievala ako inak rockovú pesničku menej známych tónov. Skôr ako vyšla na pódium stihla rozbiť sklenenú fľašku ukážkovo o hlavu Štefanovi Pčelárovi, čo nevyznelo ani vtipne a ani zábavne. Hoc išlo o fľašku z neškodného skla. Po nich nasledovali tie piesne, ktoré už v Superstar zazneli a každý z dvojice ich považoval za najlepšie zaspievané. Štefan si vybral Impossible. Sabina zas Cry baby od Janis Lyn Joplin, ktoré bolo miestami až prehnane ukričané a často mierne pod tónom ostatnej hudby. Paľo jej však povedal pri hodnotení, že vďaka tejto skladbe vyhrá. Asi hodinu pred tým povedal Štefanovi, že on aj tak nevyhrá. Že by vedel niečo viac? Mal však pravdu v tom, keď hovoril, že v rádiách dnes hrá len samý grc. Dosť vtipne potom zapasovala reklama na rádio Európa 2.

Spoločný duet po reklame bol milý, čo aj pozitívne ohodnotila porota aj publikum. Diváci čoskoro mali možnosť v niekoľko minútovom súhrne vidieť všetkých súťažiacich od egyptskej dovolenky až po finále. Zaznela aj speváčka s blond vlasmi, ktorú označili za „najdokonalejšiu speváčku a favoritku súťaže“, ale spievala pritom v krátkej ukážke tak otrasne a falošne, že nám takmer praskol televízor. Snáď to bol vtip. Niečo úžasné však bolo prekvapenie večera a to vystúpenie Jaroslava Smejkala, ktorý vypadol v Superstar Novej ére ako ôsmy, odišiel a podarilo sa mu vrátiť so skladbou Nevermind. Výnimočná skladba v angličtine a výnimočný spev totiž prekonal čokoľvek, čo sa v Superstar možno za celú dobu objavilo. Možno aj preto, že v tej chvíli už nebol Superstar. Krátko pred polnocou sme sa konečne dočkali mena toho, čo vyhral celú súťaž.

Predpoveď Paľa Haberu sa naplnila. Sabina Křováková. Gratulujeme. Pre Slovensko je i tak víťazom najvyššie postupujúci Slovák a to Štefan Pčelár. U nás doma prvé a aj posledné Superstar tohto roka skončilo. Komu ste držali palce vy?

Obrázok v článku: LOGO superstar, zdroj tv Markíza, Superstar.tv