Bratislava sa pripravuje na historicky prvé predsedníctvo v Rade EÚ

0
3066

Po 12 rokoch členstva v EÚ sme sa konečne dočkali. Slovensko po prvýkrát v histórií zasadne na predsednícku stoličku Rady EÚ a Bratislava sa na chvíľu stane hneď po Bruseli európskym centrom politického života.

Predsedníctvo Slovenska v EU 3

Vyše 20 stretnutí vrcholových politikov, 200 sprievodných podujatí a tisíce delegátov z krajín EÚ, aj to bude súčasťou diania v Bratislave od júla do decembra. Dôvodom je predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ, ktoré má začať už onedlho, presnejšie 1.júla. Keďže ide o historicky prvé predsedníctvo, Bratislava sa ako predsedajúce mesto musí dôkladne pripraviť na bohatý program a hojný počet návštev zo zahraničných kruhov bez ohľadu na minimum skúseností.

 

Predsedníctvo ako šanca pre Slovensko

Prevzatie predsedníckeho postu v Rade EÚ nesúvisí iba s politikou a posilnením nášho obrazu ako schopného zahraničného partnera. Táto udalosť je šancou aj kvôli prezentácií potenciálu, ktorý v sebe Slovensko a Bratislava ako predsedajúca metropola nesie. Európskym kolegom totiž môžeme ukázať silu našej krajiny, ktorá má čo povedať aj v medzinárodnom priestore plnom mnohých zásadných tém. K tomu však potrebujeme zvládnuť prípravy a následný celý priebeh polročného programu.

 

Bratislavský hrad privíta radu podujatí

Čo sa týka chystaného programu, ten bude počas celého polroka dosť nahustený. Tie hlavné summity síce budú už tradične prebiehať v Bruseli, no Bratislava sa stane dejiskom mnohých prestížnych podujatí politického a kultúrneho charakteru s hojnou medzinárodnou účasťou. Väčšina z nich sa uskutoční práve na Bratislavskom hrade, ktorý je symbolom mesta a ponúka ideálne podmienky na privítanie delegácií zo zahraničia.

 Predsedníctvo Slovenska v EU 2

Magistrát začal s veľkými prípravami

Ak má naše predsedníctvo splniť očakávania EÚ a ukázať, že Slovensko je schopné vytvoriť priestor pre vrcholové stretnutia európskych predstaviteľov, potom musíme myslieť na viac ako len politiku. Obraz o našej krajine v zahraničí bude totiž závisieť aj od pohľadu na mesto ako také. Chápu to aj na Magistráte, kde už dávnejšie zahájili organizovanie prvých príprav, na základe čoho sa pristúpilo k úprave infraštruktúry a vybraných verejných priestranstiev.

Bratislavčanov čakajú dopravné obmedzenia

S priebehom vrcholových politických podujatí často súvisia aj dopravné obmedzenia, čomu sa nevyhne ani Bratislava. Domáci sa budú musieť zmieriť napríklad s pozastavením premávky električiek v Starom meste alebo s dopravnými obmedzeniami v smere od letiska. Spôsobia to bezpečnostné opatrenia týkajúce sa presunov delegácií do hotelov a priestorov Bratislavského hradu, ktoré budú vplývať na dopravnú situáciu v meste. To však nebude na dennom poriadku a obyvateľov čakajú obmedzenia len počas niektorých dní zaradených do programu.

Predsedníctvo Slovenska v EU

Odovzdanie štafety predsedajúcej krajiny je pre štáty ako Slovensko vždy obrovskou výzvou. Vďaka tejto príležitosti môže naša krajina získať mnohé skúsenosti a dosť podstatnou mierou ovplyvniť riadenie európskej politiky. Zároveň to však vyžaduje zodpovednosť a v niektorých prípadoch môže vytvárať aj tlak, či sa naši predstavitelia zhostia danej úlohy podľa očakávaní. Každopádne, ak by sme aj nedokázali predsedať Rade EÚ kvalitne a zodpovedne, pomôže to aspoň Bratislave, v ktorej sa v rámci príprav zlepší úroveň ciest, ubytovania a služieb.