Avatarland, zábavný park na motívy slávneho filmu Avatar, vyrastie v Disneylande

0
4333

Plán vybudovať zábavný park postavený na zdanlivo nerealizovateľnej tematike filmu Avatar existoval už v roku 2011, kedy Disney oslovilo režiséra filmu, či by bolo možné Avatara pridať pôvodne medzi atrakcie Disneylandu. O rok neskôr bolo známe, že nakoniec vyrastie jeden celý veľký tematický park a dnes sú známe aj obrázky z náhľadov, ako by park mohol vyzerať. Odhalili ich pred niekoľkými týždňami vďaka fanúšikovskému klubu Disney D23. Avatar Land, ako sa zatiaľ park volá, bude stáť na mieste súčasného Minie parku floridského Disneylandu v časti známej aj ako Disney Animal Kingdom v regióne Lake Buena Vista, čo je vhodné miesto poskytujúce možnosti pre vytvorenie nového sveta, v ktorom má pulzovať život.

Avatarland v Disneylande na Floride

V jeho tesnej blízkosti je aj voda, čo bude pre budúcu podobu Avatar Landu podstatné. To všetko so súhlasom a spoluprácou samotného režiséra filmu Jamesa Camerona. So stavbou sa začína až v roku 2014 a predpokladaný inžiniermi určeý dátum dokončenia a otvorenia je rok 2017. Zaujímavosťou je, že rok 2017 je zároveň aj rokom, kedy by mal James Cameron čerstvo uvedený sequel pre film Avatar. Ten má zatiaľ plánované vydanie na posledný mesiac roku 2016.

Zopár atrakcií je už známych
Pokiaľ si spomínate na zážitok z filmu, spočíval prevažne vo výnimočných momentoch ako lietanie na okrídlených tvoroch, vôbec pohybovanie sa v nádhernej životom prekypujúcej prírode a v neposlednom rade je to zážitok z nočnej krajiny a svietiacich rastlín, či živočíchov. Čo by to bola kópia Pandorry, planéty z filmu Avatar, ak by chýbala voda?

Avatarland v Disneylande na Floride

Pre návštevníkov bude podľa už známych obrázkov pripravená plavba člnmi cez krajinu života a svetiel, z čoho je možné očakávať, že pôjde o najmä večerné a nočné hodiny, ktoré budú lákať návštevníkov na návštevu parku. Jednou z atrakcií podľa medializovaných informácií má byť možnosť leteckého simulátoru na okrídlených tvoroch. Je tak možné, že pôjde o stroje, ktoré budú môcť priamo letieť nejakým úsekom s jazdcom, prípadne len statický simulátor, ktorý vďaka klopeniu, efektom okolo a filmu na zahnutých obrazovkách vyvolá pocit lietania. V každom prípade však môže ísť o zaujímavosť, pre ktorú sa najmä nadšenci filmového Avatar lietania rozhodnú park navštíviť.

Avatarland v Disneylande na Floride

Podľa prvých obrázkov by malo byť v Avatar Lande aj to najpodstatnejšie, čo existovalo v samotnom filme a to slávny strom. Jeho vytvorenie bude určite nemalý oriešok pre tvorcov a je možné očakávať, že nepôjde o veľkostnú kópiu, ale len zmenšeninu. To hlavné, čo robilo Avatar film Avatarom odlišným od ostatných, sú viac ako 3 metre vysoké bytosti kmeňa Na´vi.

Avatarland v Disneylande na Floride

S touto vecou zatiaľ nevieme, ako sa tvorcovia popasujú, a či na seba naukladajú dvoch platených animátorov, vyklonujú skutočných Avatarov, alebo to nechajú na robotike, či improvizácií ľudí trpiacich gigantizmom. V každom prípade by však naozaj chýbali.

Avatarland v Disneylande na Floride

James Cameron ako spoluautor
Samotný režisér sa preslávil filmami ako Terminátor, Titanic, Pravdivé Lži, Priepasť, ako režisér sa podpísal aj pod Rambo II, a dá sa hovoriť, že na akomkoľvek filme pracoval, vždy posunul latku vyššie a vyššie. Pre film Avatar, ktorý odkladal niekoľko rokov dovtedy, kým mohol vôbec niečo také natočiť, vyvinul niekoľko technologických noviniek a podieľala sa aj na vývoji špeciálnych filmárskych technológií a 3D kamier, ktoré sú čoraz viac bežnou súčasťou aj medzi našimi nadšencami pre nakrúcanie videa. Oslovený spoločnosťou Disney súhlasil. Niečo o parku a prípravách priblížil aj na tomto videu.

Avatar priniesol v mnohom smere novinky
Film Avatar priniesol v mnohom smere novinky. Nešlo o súčasnú dobu a náhly objav planéty, ale šlo o príbeh z ďalekej budúcnosti s novými technológiami, v prostredí, ktoré sa vo filmoch neobjavovalo. Vznikla celkom nová príroda, nové druhy, celkom nové náboženstvo, myšlienky, predmety, vzhľady a príbeh filmu. Áno, miestami inšpirovaný príbehom indiánky Pocahontas, no stále v originálnej vizuálnej podobe. To všetko otvára možnosti v parku, v ktorom môžu prekvapiť technológie, spracovanie verne podobné filmovému, alebo len smiešne pokusy. Vopred ťažko povedať. To čo je však isté už teraz je, že tak ako je predražený Disneyland a čakáte hodinové rady na pár minút potešenia, to isté bude možné očakávať aj v Avatar Lande, v ktorom nadšenci filmu nájdu vysnený svet Pandorry, o ktorom sa tak veľa hovorilo ešte dlho po uvedení Avatar filmu v kinách.

Pripomienka filmu:

zdroj: Disney.com, internet, My