Aký bol slávnostný galavečer Slávik 2011?

1
1233

Honosný prenos s obrovskou produkciou Slávik 2011 je už za nami. Po šou ostali divákom zmiešané dojmy. Pre niektorých to bol šok plný nevkusu, iní sa tešili z moderného prevedenia na americký štýl. Tak či onak samotná šou sa stala najdiskutovanejšou témou na celom Slovensku posledných dní.

Známy režisér Jeffo Minárik, ktorý má za sebou veľmi úspešné projekty ako napríklad veľkolepú show Česko-Slovensko má talent, sľuboval už týždne pred vysielaním naozaj veľkú megašou svetovej kvality s rozpočtom až 400 000 EUR. Prvou ukážkou a zároveň návnadou mali byť reklamné spoty s moderátormi večera, Martinom „Pycom“ Rauschom a Jakubom Prachařom. Už tam sa ukázala vulgárnosť a dvojzmyselné narážky, ktoré sa nakoniec niesli i samotným večerom.

Pyco, ktorý uvádzal i predošlé ročníky dostal za partnera českého moderátora a hudobníka Jakuba Prachaře. Ako vieme, dvojica spolu už odviedla kus práce na predošlých dvoch ročníkoch Česko-Slovensko má talent. Televízia bola s ich výkonmi zjavne natoľko spokojná, že sa spoluprácu rozhodla obnoviť.

Moderátori, prezlečení za producentov Pycingera a Prachára, natočili dokopy štyri reklamné spoty, v ktorých spomínajú aj minuloročných víťazov a to Kulyho z Desmodu, Rytmusa, Zuzanu Smatanovú a speváčky Tinu. Známi hudobníci volajú producentom a doslova žobronia o možnosť vystúpiť na slávnostnom galavečeri. Producent Pycinger ich však veľmi rýchlo schladí a s výsmechom pekne natvrdo odmietne.

Inšpiráciou pre tieto upútavky sa pravdepodobne stala horkokrvná postava Lesa Grossmana z filmu Tropická búrka, ktorého si zahral Tom Cruise.

Priamy prenos začínal s menším oneskorením, v nedeľu 26.02.2012. Zdržanie možno spôsobila príprava masky pre Pyca a Prachařa, ktorá trvala niekoľko hodín.

Stalo sa už nepísanou tradíciou, že moderátor Slávika predvedie nejaké tanečné číslo. Hneď na úvod tohtoročného prenosu sa ale diváci mali možnosť pobaviť na reperskom vystúpení moderátorskej dvojice. Následne, v duchu reklamných spotov si neodpustili narážku na Rytmusa, ktorý však kvôli účasti v hudobnom programe na konkurenčnej televízii nemohol prísť, podobne ako partnerka Dara.
Tina sa však i napriek spomínaným zmluvným povinnostiam na prenos dostavila. Spoločnosť jej robil priateľ Rišo Lásik, s ktorým po prenose odišla. Prehliadnuť ju v hľadisku by bolo skutočne ťažké, pretože si na prenos zadovážila skutočne extravagantný outfit hodný Lady Gaga a svoje dlhé tmavé vlasy skryla pod parochňu. Minulý rok vydala Tina úspešný album SEXY, ktorého krstným otcom sa stal Róbert Fico.

Prvý rozruch večera spôsobil Objav roka, reper Majk Spirit, ktorý v ďakovnej reči prehlásil: „Ďakujem vesmíru, že pomohol stvoriť zázračnú zelenú rastlinu, ktorá mi pomáha pri písaní textov pesničiek!“ Zelenou rastlinkou pravdepodobne myslel marihuanu, čím vlastne priznal, že s jej užívaním má značné skúsenosti.

Poďakovanie Spirita však nebolo jedinou kontroverznou udalosťou večera, práve naopak. Pikantných momentov začalo razom pribúdať. Chvíľu po reperovi vystúpila známa skupina Nightwork, ktorej členom je i Jakub Prachař. Na pódiu hudobníkov doprevádzala asi stovka polonahých mladých ľudí.
Následne, pred vyhlásením Bronzového Slávika v kategórii speváčok, ktorého získala Katka Knechtová, si herec Tomáš Maštalír na pódiu zatancoval. Odmenou mu bol potlesk a niekoľko kusov spodného prádla., ktoré mu niekto hodil k nohám. Či šlo o spontánnu reakciu náruživých fanúšičiek nie je jasné. Pravdepodobnejšie však je, že šlo o súčasť plánovaného programu.

Možno práve vďaka tejto a podobným scénam, pocítili viacerí diváci obrovské sklamanie z prvoplánovaného humoru a satiry, ktoré sa niesli celým večerom. Nielen, že vtipy jednotlivých vystupujúcich neboli pre viacerých divákov zaujímavé, ale aj ich podanie nechávalo ľudí chladnými.
Za všetko stačí spomenúť ľahký flirt medzi Dianou Mórovou a Jánom Koleníkom, keď sa jej spýtal: „A ako, Didy?“ a herečka bez váhania odpovedala. „No didy, moje didy? Tie mám svoje“.

Jednotlivé ceny predávali prevažne známi herci zo seriálov z produkcie TV Joj. Naživo sa predstavila kapela Desmod, česká skupina Nightwork, tanečné skupiny zo šou Česko-Slovensko má talent Ladylicious a The Pastels, no a speváci a speváčky Tomi Popovič, Katka Knechtová, Zuzana Smatanová, Zdenka Predná a reper Majk Spirit.

Výsledky v jednotlivých kategóriách, ako i ostatné roky, však narozdiel od prevedenia šou neprekvapili. V hlasovaní nedošlo k výrazným zmenám, čo bolo predvídateľné. Prekvapením večera bola iba speváčka Tina, ktorá sa stala Zlatou Slávicou v kategórii speváčok a prerušila tak šesťročnú víťaznú líniu Zuzany Smatanovej. Svoje víťazstvo zhodnotila slovami: „Keď poviem, že som to nečakala, tak je to pravda. Konečne viem, ako sa Zuzka cítila polovicu života,“

Víťazi Slávika 2011
Speváčka roka: Tina
Spevák roka: Richard Müller
Skupina roka: Desmod
Objav roka: Majk Spirit
Videoklip roka: Hip Hop Majk Spirit
Skokan roka: Lukáš Adamec
Hudobný web roka: Web Zuzany Smatanovej
Rádio Slávik: I.M.T. Smile
Hit roka: Nebo, peklo, raj Tommi Popovič a Dara Rolins
Absolútny Slávik: Desmod

Na záver večera vystúpila trojica speváčok Smatanová, Predná, Knechtová s piesňou Rieka od Richarda Müllera, ktorý si odniesol okrem Zlatého Slávika i platinovú dosku za predaj cd.

Podľa odhadov, sledovalo priamy prenos neuveriteľných 600 000 divákov. Veľká časť z nich priamo počas prenosu sedela aj za počítačom a živo diskutovala na sociálnych sieťach.

Comments are closed.