Ako sa nakrúca film – diel č. 6: hudba, zvukové efekty a soundtrack

0
1743

sherlock holmes 2 ilustračná fotografiaBez hudby by bol film nemý a to aj napriek bohatým dialógom. V Taliansku dávnejšie vyrobili niekoľko filmov, kde bola len jedna úvodná zvučka a nič ďalšie. Nie len, že film vyzeral úboho, pôsobil mŕtvo, ale ešte aj mrzel ten čas, ktorý pozeraním naň už nemožno vziať späť. Ku každému dobrému filmu patrí dobrý zvuk a kvalitná hudba. Dnes si chce filmový fanúšik vychutnať výborný zážitok aj na svojom televízore a zvukovom vybavení. Preto je priam nutnosť kvalitné spracovanie obrazu a zvuku, pre čo najlepší pôžitok z deja. Filmová hudba dáva prácu tisícim ľudí len v Hollywoode. V druhom modernom Sherlockovi Holmesovi zaznela aj hudba našich východoslovenských Rómov, v trápnom americkom horore Hostel zas zaznel Paľo Habera a to aj bez toho, aby on sám o tom čo i len vedel. (ilustračný obrázok: film Sherlock Holmes )

Video: Hans Zimmer na Slovensku
Známy skladateľ, ocenený aj Oscarom za hudbu, to trochu so svojim videom pokašľal. Veď pozrite, čo označil za Bratislavu. Vidieť toto Američan, jasné, že má predstavu o Slovensku ako o Boratovom Kazachstane.

Dnes začiatkom roka 2013 sa už do niekoľkých seriálov a filmov pridáva aj aktuálna moderná hudba. Mám konkrétne na mysli Gagnam style. Ide o tak výrazný fenomén, že rovnako ako webovým službám Youtube, Google, Facebook či MySpace je možné spraviť reklamu aj Gagnam style. Kým iní si môžu platiť, aby sa do filmu dostali, u veľkých značiek je to už celkom jedno. Výnimkou nie je ani jeden nemenovaný slovenský seriál, kde sa v už dvoch častiach objavili prvky Gagnam style. Film a seriál teda ovplyvňuje aj to, čo práve letí. Presnejšie by bolo „to, čo ľudia práve teraz chcú a to čo letí“.

Filmová hudba a zvuk
Strih pracuje aj s hudbou, pretože ju vsúva do miest, kam patrí. Či ide o hudbu so zakúpenou licenciou, alebo vytvorenou pre účel filmu, vždy je práca s ňou nebezpečná. Zlú hudbu si všimne každý, dobrú hudbu si divák všimne málokedy. Zlú najmä preto, že mu pôsobí rušivo. Dôležité je správne vycítenie vhodných tónov. Asi ťažko v dramatickej scéne umierajúceho vojaka zaznie „I Will survive“ či v scénke pri narodení dieťatka slávny Rockyho hit „Eye of Tiger“. Väčšie filmy si dávajú hudbu ušiť na mieru. Strižňa potom v spolupráci s režisérom upravuje jej strih, hlasitosť na podrobných počítačoch a software, s ktorým sa naučiť pracovať je naozaj problém. Okrem hudby je okolo množstvo zvukov a hlasov. Nie všade bol v čase nakrúcania mikrofón či nie vždy je možné nahrať dostatočne kvalitne dialógy a tak sa bežne filmy po nakrúcaní ešte raz dabujú.

Ilustračné video: Hans Zimmer a výroba hudby podľa deja filmu Piráti z Karibiku a Truhlica mŕtveho muža:

Bežne sa do filmov dopĺňajú ďalšie zvuky. Slávna dvojica bitkárov zo známych dokola omieľaných lacnejších filmov, Bud Spencer a Terrence Hill, kedysi zamestnávali zvukárov dopĺňaním zvukových efektov. Mokrá handra šľahnutá po stole bol ten zvuk, ktorý všetci poznáme ako ranu po nepriateľovej hlave, po ktorej ihneď padal k zemi. Aj pri iných zvukoch zas pomáhala gumená tyč a ťažký stôl. A že tých handier a tyčí museli zničiť, keď filmov a uštedrených rán bolo nesčítateľné množstvo.

Soundtrack
Pôvodne sa pod pojmom soundtrack neoznačovala len filmová hudba, dnes má však hneď každý jasno. Označovaný tiež pod skratkou O.S.T. (Original Sound Track) sa stáva často hitom, aj keď nie vždy vhodným do rádií. Nezabudnuteľná filmová hudba Hansa Zimmera, alebo Jamesa Hornera sa síce do rádií nedostane, ale práve to je tá pravá hudba, ktorú počas filmu počuť. Soundtracky, ktoré bodujú v rôznych rebríčkoch zväčša začínajú až pri titulkoch. Napríklad film Avatar, film s výnimočnou hudbou po celý čas filmu, má aj ústrednú skladbu, ktorú už vo filme nepočuť a ozve sa až so záverečnými titulkami. Speváčka Leona Lewis, ktorá See You naspievala sa dostala do hitparád podobne ako Celine Dion s jej My hearth will go on pre film Titanic.

Ani v jej prípade Céline nezaznela počas celého trvania filmu (v prípade Titanicu až 180 minút), ale až pri titulkoch. Niektoré skladby zabodujú viac, iné zas menej. Originálny soundtrack vytvorený niektorou hudobnou hviezdou na objednávku je spôsobom marketingu a reklamy. Podľa čoho sa vyberá interpret a štýl hudby záleží na výrobcoch filmu. Na nich záleží aj výber textu. Inokedy úloha vymyslieť a naspievať text pripadne jednej a tej istej osobe. Na poslednom bondovskom soundtracku, kde je úvodná skladba Skyfall od Adelle, sa známa speváčka podpísala aj ako spoluautorka.