8. ročník Živého šachu v Štiavnici opäť s úspechom

0
1457

V sobotu 14. Júla 2012 sa v Banskej Štiavnici uskutočnil 8. ročník podujatia Štiavnický živý šach. Napriek nepriazni počasia sa organizátorom podarilo včasnými zmenami umožniť divákom nielen vychutnať si hlavný bod programu, ale aj vytvoriť nový slovenský rekord v historickom tanci.
Podujatie v štýle stredoveku aj v tomto roku pritiahlo do Banskej Štiavnice tisícky návštevníkov. Tí si mohli vychutnať vystúpenia skupín historického šermu, žonglovanie, stredoveké hry pre deti, rozprávanie o histórii templárov, ukážku Gutenbergovho tlačiarenského stroja a ďalšie atraktivity. Vzhľadom na nepriaznivú predpoveď počasia sa Štiavnický živý šach presunul na 16.00 hod. Proti sebe zasadli Sergej Movsesian (ARM) a Zoltán Almási (HUN). V súboji hranom naslepo, plnom efektných súbojov na šachovnici sa nakoniec z víťazstva tešil maďarský hosť. V závere programu sa návštevníkom akcie podarilo prekonať slovenský rekord v počte účastníkov historického tanca branle de pinagay, keď sa na Námestí sv. Trojice pohybovalo v rytmoch starej hudby 363 tanečníkov.
Napriek tomu, že po 19tej hodine museli organizátori z dôvodu nepriaznivého počasia podujatie ukončiť, akcia sa opäť stretla s pozitívnou reakciou návštevníkov zo všetkých kútov Slovenska i zahraničia.
Súbežne s podujatím prebiehali Majstrovstvá SR v šachu. Ich víťazom (a novým majstrom SR) sa nakoniec stal veľmajster Ján Markoš, pred Lubomírom Ftáčnikom a Tomášom Likavským. V hlavnom turnaji Open A sa medzi prvého a druhého najlepšieho slovenského šachistu vkliesnil český reprezentant Vlastimil Babula.
Viac o podujatí a o Majstrovstách SR v šachu nájdete na www.livechess.sk.

Organizátorom podujatia je Mesto Banská Štiavnica.

Partnermi podujatia sú:
Šachový klub Banská Štiavnica, Medziárodný višegrádsky fond, Spectrum SK, a.s., BBSK, ESET, Rádio Expres, CORA geo, ECHO, Slovenský šachový zväz, TASR, KamDoMesta, Pivovar Steiger, NADress, Zaujimavosti.net, Magic Computers, Slovenská autobusová doprava Zvolen, a.s. a Šachový klub Opevenenie Banská Štiavnica.
Pripravené v spolupráci s Banskastiavnica.sk