10 najzvláštnejších faktov o 2. svetovej vojne, ktoré musíte poznať

0
18273

65313286 - unidentified re-enactors dressed as world war ii german soldiers walks on forest road. black and white photography

Druhá svetová vojna je strašiakom, ktorý nás straší ešte dnes. Tento najrozsiahlejší a najničivejší vojenský konflikt zmenil históriu ľudstva. Zverstvá, ktoré sa počas vojny diali ukazujú, ako to môže dopadnúť keď sa k moci dostanú šialenci. Vďaka svojej desivej maske bola Druhá svetová vojna študovaná množstvom historikov, vojenských expertov či sociológov a pod. Odborníci rozobrali každý boj, každý historický fakt, až nezostal kameň na kameni. O vojne si tak môžeme prečítať čokoľvek. Sú tu však niektoré fakty, o ktorých ste možno nevedeli, ak áno, tak si aspoň osviežite pamäť.

10. faktov o Druhej svetovej vojne

  1. Koncentračné tábory sú asi najrukolapnejším dôkazom o šialenosti tejto vojny. Vedeli ste však, že to mohlo byť úplne inak? Nemci totiž na začiatku zvažovali, že všetkých Židov deportujú na ostrov Madagaskar. Bohužiaľ, vybrali si inú možnosť.

    Tip redakcie: Ozveny čiernych dier spochybňujú teóriu relativity


  2. Druhá svetová vojna nám ukázala akú obrovskú a ničivú silu v sebe ukrýva atómová bomba. V auguste 1945 jej silu naplno pocítili Hirošima a Nagasaki. Ak by sa však Japonsko nevzdalo, tretím cieľom bolo Tokio.

3. Za všetko šialenstvo, ktoré sa vo svete dialo bol zodpovedný Adolf Hitler. Jeho synovec William Hitler bol však inej mienky ako jeho strýko. Slúžil totiž v americkom námorníctve. Po vojne si zmenil meno.

4. Nikto nechcel mať počas vojny s nemeckom nič spoločné. A nevyhli sa tomu ani hamburgery v USA. Tie sa počas trvania konfliktu volali „Steaky slobody“, aby sa tak zabránilo nemecký znejúcemu menu.

5. Nacistický či nacizmus sú dnes slová s najhoršími prívlastkami. Vedeli ste však, že pôvodná skratka národno-socialistickej strany bola Nasos. Slovo „nacistický“ pochádza z bavorského slova, ktoré znamená „jednoducho zmýšľajúci“ a skratka bola najprv použitá ako termín výsmechu zo strany novinárov .

33098248 - gold bars 1000 grams. concept of wealth and reserve.

6. Počas vojny sa nestrácali len ľudia, ale aj zlato, umelecké diela a pod. Všetky cennosti a zlato od európskych Židov tak skončili v bankách na cudzích účtoch. Pre založenie fiktívneho účtu používali príslušníci jednotiek SS meno Max Heiliger . Takže ak niekde v Švajčiarsku natrafíte na bankový účet s týmto menom, tak viete čo sa zatým skrýva.

7. Vojna si vyžadovala aj vývoj nových a silnejších zbraní. Už v roku 1935 britský inžinier Robert Watson-Watt pracoval na „lúči smrti“, ktorý by zničil nepriateľské lietadlá pomocou rádiových vĺn. Jeho „lúč smrti“ sa však namiesto toho vyvinul do prvého radara.

8. Pravda je vo hviezdach. Nemeckí vedci, ktorí sa podieľali na vývoji jednej z najdesivejších rakiet V2 po vojne odišli do USA kde pracovali na vesmírnom programe.

9. Nacisti zabili počas bojov milióny Poliakov. Niektoré deti sa im však zdali, že vyzerajú rovnako ako keby boli Nemcami. Preto ich prijali nemeckí manželia. Odhaduje sa, že Nemci si takto „adoptovali“ až 50.000 detí.

10. Joseph Goebbels bol nemecký politik, ríšsky minister pre ľudovú osvetu a propagandu a vraj taktiež autor známeho výroku: „Stokrát opakovaná lož sa stáva pravdou.“ Dúfajme, že si všetci politici z tohto výroku nevzali príklad.