10 najznámejších rozprávok, ktoré si radi pozrieme na Vianoce

0
4148

Rozprávky patria k Vianociam. Môže za to televízia, ale aj akási tradícia lásky, všímania si detí, ich túžob, ich túžob počuť ich pred spaním. Veď Vianoce to sú aj vypočutia detských želaní a deti, to sú rozprávky a svet fantázie. Televízia vie, že k Vianociam patrí aj vhodný vianočný program. Jediná televízia, ktorá to nechápe bola TV JOJ, keď nám priniesla grc v podobe Kleopatry z Turca s Desperadom v scénke dehonestujúcej Popolušku (nie, to sa nedá odpustiť). Všade inde ako tak ešte funguje úcta k duchu Vianoc a tak sa môžeme tešiť aj na tradičné rozprávky, ktoré vidíme každý rok. Zvykli sme si už na ne, aj keď ich vieme naspamäť. Chudobná kinematografia nám ani nedovoľuje príliš rozprávky striedať a ľudia chcú skrátka vidieť to dobro víťaziace nad zlom, ak v realite víťazí len ten, čo má známosti, prachy a odvahu. Rozhodol som sa pripraviť rebríček 10 rozprávok, ktoré k Vianociam patria a radi si ich pozrieme. Uvítame akékoľvek doplnenie a váš názor v komentároch.

1. 3 oriešky pre Popolušku
Nádherná typicky vianočná rozprávka, ktorá vznikla v koprodukcii, sa pôvodne ani nemala nakrúcať v zime. My však ďakujeme tvorcom, že sa tak nakoniec stalo. Neexistovala by tak naozaj krásna a ojedinelá rozprávka, ktorá priniesla nesmrteľné úlohy dodnes známym hercom, aj tým, čo už nie sú medzi nami.

2. Princezna ze mlejna
Alebo ak chcete Princezna z mlyna, je novšia česká rozprávka s pokračovaním, kde najslávnejšou postavou nie je ani tak mlynárová cesta, ako čert s vodníkom. „jáj sem malej, ale šikovnej“ je nezabudnuteľná hláška a samotná rozprávka je považovaná za veľmi populárnu.

3. Z pekla štěstí
Novšia dvojdielna rozprávka patrí modernejšie svojim spracovaním a vlastne aj prvkami. Doslova ide o koktail známych hercov, takže o herecké výkony nie je núdza.

4. S čerty nejsou žerty
Pre mnohých najkrajšia česká rozprávka, aká kedy bola natočená a niečo na tom bude. Niekoľko príbehových línií, prvkov, nezameniteľných postáv, mnoho známych hercov a úžasné výkony. K tomu aj hudba, ktorá sa zabudnúť nedá. Tento filmový skvost naozaj chceme vidieť.

5. Perinbaba
Odkiaľ sa vzal sneh? Veď to Perinbaba práši perinu… A tá k Vianociam patrí azda najviac zo všetkých rozprávok. Slovenský koprodukčný film Juraja Jakubiska Perinbaba je menej vysielaný, ale veľmi žiadaný. Už tento rok by sme ju však na Vianoce mali vidieť. Po dlhšom čase. Aj tu zazneli niektoré skladby, ktoré sa buď stali diskotékovým hitom v remixe, alebo sú známe aj bežne. Veď kto by nepoznal „Páslo dievča pávy“.

6. Soľ nad zlato
Typická rozprávka víťazstva dobra nad zlom, alebo ako v tomto prípade, skôr bežnej skromnosti nad bohatstvom a pýchou. Áno, nesie prvky komančovskej idey, ale stáleje to skvost v kategórií rozprávok a pre podtitulok „filmová klasika“ nemá stále núdzu o divákov.

7. Pyšná princezná
Opäť filmová klasika. Príbeh pyšnej princeznej priláka k obrazovkám vždy v prvom rade staršiu generáciu, pre ktorú šlo o výnimočný filmový počin.

8. Princezná so zlatou hviezdou na čele
Do tretice ďalšia filmová klasika. Nezabudnuteľné úlohy, hlasy, tváre, postavy a ich dialógy. Film nakrútený takým štýlom,. Ktorý sa už nebude nikdy opakovať. Možno viac slávnejší ako samotná princezná Lada bol vo filme kráľ „Kazisvět II.“

9. Doba ľadová a iné Shrekoviny
Moderná doba a dopyt po modernom zmenil za posledné roky aj vďaka bohatej ponuke to, čo televízie vysielajú. Niektoré z nich priamo reagujú na Vianoce a tak sa automaticky stávajú vianočným hitom. Sú to série ako Doba Ľádová, Shrek, alebo Madagascar a iné. Mnohé z nich majú aj svoje vianočné verzie, alebo len tešia ľudí túžiacich po obľúbených animovaných hrdinoch. Aj tieto Vianoce si niektoré z menovaných užijeme.

10. Mrázik
Mrázika akosi nič nikdy neprekoná. Kedysi to bolo to jediné, čo prišlo z ruskej kinematografie a žrali to aj odporcovia aj podporovatelia východu (mám na mysli SSSR). Mohutná popularita sa neopakovala pri ničom inom. Každý ho pozná, väčšina ľudí pozná aj hlášky, postavy po mene, typické situácie. Veď kto by nepoznal rozbíjanie orechov zubami krásnej Marfušky, alebo prasce, ktoré ju v závere privezú domov? Podobné prekonávanie škrupiniek viedlo k stovkám vylomených zubov. Skúšali to aj po premiére filmu a skúšajú to ľudia aj dnes. Slávna je postava Nastenky, aj medvedieho Ivana, ktorý doplatí na svoju pýchu. Dom na stračej nôžke je dodnes známa predstava obydlí starých ježibabiek a hlášku „Je ti zima dievčatko?“ zneužilo azda už tisíc lacných marketingových akcií, vianočných prianí, sloganov… Mrázik je síce zo starej ruskej produkcie, lenže to mnohí dokážeme odpustiť a film milovať aj naďalej. Opäť je to totiž víťazstvo dobra nad zlom.