TOP 10 faktov a zaujímavostí o filme Forrest Gump, ktoré ste možno nevedeli

1
5835

Forrest Gump bežíForrest Gump je jeden z najvýnimočnejších a najlepších filmov, ktoré kedy Hollywood vyprodukoval. Zhodneme sa na tom viacerí, keďže v žiadnom filme nie je toľko príbehov, ako v tomto jedinom. Toľko náhod a najvýznamnejších udalostí posledných desaťročí amerických dejín prežitých jediným človekom, ktorý si sám ani neuvedomuje svoje obrovské šťastie a výnimočnosť. Forrest Gump v podaní Toma Hanksa bol ocenený Oscarom, ale tiež mnohými superlatívmi. Úspešný filmový počin režiséra Roberta Zemeckisa dokáže prekvapiť aj po dlhých rokoch od uvedenia do kín. Onedlho je tomu 20 rokov, čo padla posledná klapka a aj dnes vás môže prekvapiť zopár maličkostí, o ktorých ste možno ani netušili.

  1. Pôvodne mal úlohu Forresta Gumpa hrať John Travolta. Ako by to asi vyzeralo, keby sa známa postava z Grease a Pulp Fiction dostala do úlohy nezabudnuteľného bežca, vojaka, pingpongistu, hrdinu, a podnikateľa Forresta? Autor románu, podľa ktorého bol Forrest Gump nakrútený, Winston Groom, dokonca premýšľal nad obsadením do úlohy Forresta Gumpa herca Johna Goodmana. Toho poznáte nepochybne ako filmového Freda Flinstona alebo z ťažkotonážneho sitcomu Roseanne.
  2. Lavička, ktorá vo filme zohrala dôležitú úlohu a pôvodne sa nachádzala v meste Savanah, bola tento rok predaná na aukcii za 25 000 USD.
  3. V scénke, kde malý Forrest predvádza svoju chôdzu neznámemu hosťovi, ktorého nakoniec spoznali ako Elvisa Presleyho v televízii, sa objavil komparzista, ktorý Elvisa pripomínal. Bol však v originálnom filme dabovaný a to známym menom, hercom Kurtom Rusellom. Jeho hlas použili najmä preto, že vedel dobre Elvisa imitovať a tento fakt už raz použil vo vlastnom dávnejšom filme o Elvisovi.
  4. Málokto si všimol, že na fotografiách, ktoré sa objavovali vo filme a zachytávali Forresta Gumpa samotného, na nich má Tom Hanks privreté oči. Nie celkom otvorené, ako chybný záber fotografa a žmurkanie fotografovaného počas fotenia. Bol to zámer, aby to vystihlo jeho nepredvídateľnosť a možno trochu aj „nekompletnosť“
  5. V úlohe Bubbu sa pôvodne mali objaviť ako herci Ice Cube alebo Dave Chappelle. Na šťastie výber padol na ešte menej známeho herca Mykeltia Williamsona.
  6. Tematika a Forrestove detstvo bolo ladené a inšpirované štýlom amerického maliara Normana Rockwella. Vynikal v zachytení bežného obyvateľstva, mládeže a aj všedných detailov, ktoré bežne iným maliarom unikali.
  7. Vo filme si zahrali aj deti Roberta Zemeckisa, režiséra filmu. Avšak celkom malé úlohy. Šlo o deti v autobuse. Jeho syn Alexander bol prvý chlapec, ktorý Forresta nepustil sadnúť na voľné miesto a jeho dcéra Emily hrala dievča s ružovobielymi šatami.
  8. Spoločnosť Bubba Gump naozaj existuje. No nie je to originálna krevetová spoločnosť, ale sieť reštaurácií a obchodíkov aj s krevetami, ktorá vznikla po filme v roku 1996 a ťaží z tohto názvu.
  9. Spisovateľ a autor predlohy Winston Groom napísal v roku 1995 pokračovanie s názvom Gump & Co. V roku 2001 z knihy scenárista prvého filmu Eric Roth vytvoril scenár pre film. Výnimočnosť prvého filmu však bola v jeho ojedinelosti. Zrejme si to uvedomili aj Hanks a aj režisér Robert Zemeckis, ktorý odmietli v pokračovaní filmu hrať.
  10. Ak by mala filmová mamička Forresta Gumpa v podaní herečky Sally Field byť naozaj Forrestovou matkou, musela by ho porodiť v 10 rokoch. Len takýto malý rozdiel bol v skutočnosti medzi ňou a Tomom Hanksom

Comments are closed.