Predstavíme si 10 najbohatších žien sveta!

0
4518

… od čias starovekého Egypta až po dnes. V minulosti existovalo mnoho prekážok, ktoré bránili ženám vlastniť bohatstvo. Bohatá žena je fenomén modernej doby. V minulosti, ak žena vlastnila bohatstvo, bolo väčšinou zdedené po manželovi alebo rodine.

Nasledujúci zoznam zahŕňa len ženy, ktoré sa aj aktívne podieľali na budovaní bohatstva, či už politickou alebo podnikateľskou činnosťou.

najbohatsiezeny_heineken

10. Charlene de Carvalho-Heineken

Narodená v r. 1954

Holandsko

Charlene je jediným dieťaťom Freddyho Heinekena, ktorý firmu Heineken riadil v rokoch 1971 až 1989. Po jeho smrti v roku 2002 Charlene zdedila 25% podiel spoločnosti a ujala sa vedenia. Jej bohatstvo dosiahlo takmer 13 miliárd amerických dolárov. Počas svojho podnikania sa držala v ústraní a vyhýbala sa médiám.

9. Anne Cox Chambers

Narodená v r. 1919

Spojené Štáty Americké

Cox Chambers bola veľvyslankyňou Belgicka a v roku 2009 jej bol udelený francúzsky Rád čestné légie, ale preslávila sa hlavne ako mediálny magnát. Cox Enterprises, v ktorom má podiel, vlastní vydavateľstá magazínov (napr. Palm Beach Post) a tiež jedného z najväčších poskytovateľov káblovej televízie. Vo veku 96 rokov sa vzdala miesta v rade predstavenstva a svoj podiel (15,3 miliardy dolárov) rozdelila medzi svojich troch dedičov.

  1. Susanne Klatten

Narodená v r. 1962

Nemecko

Najbohatšia žena Nemecka získala svoj majetok vďaka jednej z najlukratívnejších značiek vôbec – BMW. Okrem podielu v automobilovej spoločnosti podniká aj v oblasti farmaceutických firiem, veternej energie a vodných technológií.

  1. Yang Huiyan

Narodená v r. 1981

Čína

Je dcérou zakladateľa Country Garden – Yanga Guoqianga. O rodinný podnik sa začínala zaujímať už ako teenagerka, keď s otcom chodievala na stretnutia predstavenstva. Dnes vlastní hlavný podiel vo firme. V roku 2014 získala firme 410 miliónov dolárov predajom nových podielov.

najbohatsiezeny_hodvab

  1. Lilliane Bettencourt

Narodená v r. 1922

Francúzsko

Ak ste si niekedy kúpili rúž značky Maybelline, aj vy ste prispeli k bohatstvu dedičky spoločnosti L’Oreal, ktorej bohatstvo v roku 2015 dosiahlo 40 miliárd dolárov. Spoločnosť založil jej otec. Pod jej vedením spoločnosť získala aj ďalšie značky (Lancome, vôňu „Polo“ od Ralpha Laurena). V roku 2012 Lilliane vo vedení spoločnosti nahradil jej vnuk.

  1. Izabela I. z Kastílie

1451-1504

Španielsko

Izabela bola jednou z najbohatších panovníčok sveta a svoju pozíciu posilnila ešte viac, keď sa vydala za svojho bratranca Ferdinanda II. Aragónskeho. V čase pred jej smrťou bol jej ročný príjem asi 1,45 milióna dukátov. Izabela a Ferdinand ovládli a zjednotili územie celého Španielska. Panovníčka v čase boomu textilného priemyslu vlastnila jedny z najcennejších tkanín a drahokamov na svete.

  1. Kleopatra

69-30 p.n.l.

Egypt

Jedna z najznámejších panovníčok sa zapísala do dejín nie len svojím bohatstvom ale aj výnimočným schopnosťami manipulácie v politike. Ovládala najdôležitejšie oblasti výroby v Egypte: výrobu papyrusu, mastí a pestovanie obilia. Jej ročný príjem bol 12 000 – 15 000 Egyptských talentov. Jej bohatstvo je odhadované na asi 95,8 miliardy amerických dolárov.

najbohsiezeny_katarinavelka

  1. Katarína Veľká

1729-1796

Rusko

Meno Veľká môže okrem jej politického vplyvu aj popisovať jej majetok. Dnes by to bolo asi 1,5 trilióna amerických dolárov. Najdlhšie vládnuca panovníčka Ruska bola tiež hlavou Ruskej ortodoxnej cirkvi. Hoci Katarína začala vládnuť s nádejou v liberálne reformy (napríklad oslobodenie nevoľníkov), nakoniec si to po ľudovom povstaní v roku 1773 rozmyslela a svoj postoj k nevoľníctvu zmenila. Životy občanov Ruska sa aj preto počas jej vlády veľmi nezlepšili, ale ich práca prispela k uskutočneniu mnohých vojenských výprav.

  1. Hatšepsut

1507-1458 p.n.l.

Egypt

Hatšeput bola prvá žena, ktorá sa stala Egyptským faraónom. Na trón sa dostala po smrti svojho manžela. Na to, aby ju ľud ako ženu uznal za právoplatnú panovníčku musela vynaložiť veľké úsilie. Stala sa najbohatšou ženskou hlavou Egypta. Pod kontrolou mala jednu z najväčších ríš staroveku aj pozemky, ktoré siahali až za hranice Egypta. Počas 20 rokov vlády spravovala aj bane s obrovskými zásobami zlata, medi a vzácnych kameňov.

  1. Cisárovna Wu

624-705

Čína

Najbohatšou ženou sveta sa stala aj vďaka intrigám a krvipreliatiu. Do cisárskeho paláca sa najskôr dostala len ako konkubína. Kvôli získaniu moci bola ochotná zabiť vlastnú práve narodenú dcérku. Vinu zhodila na pôvodnú cisárovnú (, ktorá bola odsúdená) a tak sa nakoniec Wu dostala na cisársky trón. Počas jej vládnutia Čína prosperovala a rozšírila svoj vplyv aj do strednej Ázie. Hospodárstvo prosperovalo aj vďaka predaju čaju a hodvábu pozdĺž Hodvábnej cesty, ktorá spájala Čínu s Rímskou a Byzantskou ríšou.

Zdroj: time.com