Recenzia: zahrali sme si Star Wars: The Force Unleashed 2 na Playstation 3

0
2003

Force Unleashed II, STAR WARSUž v roku 2010 sa hra Star Wars The Force Unleashed 2 dostala na trh a my sa k nej vo verzii Playstation 3 dostávame až dnes. Pre nadšenca a milovníka Hviezdnych vojen ide o kosbu svetelným mečom, množstvom útokov pomocou kombinácií (komb) a zároveň ukážku sveta slávnej hviezdnej série. Aj pre mňa, ako fanúšika všetkého, čo začína s hudbou z orchestru s nápisom …A LONG TIME AGO IN A GALAXY FAR FAR AWAY… pokračujúc na hviezdnom pozadí s nakloneným žltým písmom, ide o návrat do bohatého sveta mimozemských civilizácií, architektúry, bojov a trikov, ktoré ovládajú rytieri Jedi.

Z príbehu
Star Wars: The Force Unleashed II pokračuje po predchodcovi v príbehu Jediho Starkillera. Dejová línia začína jeho únikom, ktorý vyzbrojený schopnosťami temnej sily uteká pred Darth Vaderom. Ten mu stihne povedať, že je len klon a nie originál. Tým mu zamotá hlavu a sám má pochybnosti, či jeho spomienky pred obrátením sa k Temnej sile sú pravé, alebo sú len zvyškom pôvodného Starkillera. Vydá sa hľadať svoju priateľku, no ešte predtým sa pokúsi vyslobodiť generála Kota, ktorého väznia ako gladiátora na nehostinnej planéte obývanej len na levitujúcich stavbách v oblakoch.

Ako sa to hrá
Svetelný meč a jeho práca je lákadlom pre každého maniaka hviezdnych vojen. Tu si užijete hneď dva efektne metajúce okolo postavy v podstate neustále pri obrane a útokoch. Hneď prvá misia úniku je spojená s malými radami toho, čo slúži na čo. Veľký skok, malý skok, prípadne rôzne druhy útokov. Hru ani nemožno považovať za komplikovanú, pretože ovládanie je klasické a boj proti nepriateľom má vždy cestu k víťazstvu. Otázkou je len čas a technika. K dispozícií máte útok bleskom, odhadzovanie predmetov, pohybovanie predmetmi, klasické meče, ale aj špeciálne kombá, a kombinácie s ktorými dokážete vypáliť energetickú vlnu, alebo vrhať vo vzduchu uchopené predmety či postavy. Všetky špeciálne útoky míňajú ukazovateľ sily, ktorý sa automaticky dopĺňa a je tak vlastne pre hráčov dôverne známym prvkom jasným a zreteľným. Druhým ukazovateľom je celkové zdravie, ktoré sa taktiež samo dopĺňa, no pri dlhšom hraní zistíte aj jednoduché techniky, vďaka ktorým sa vyhnete aj inak silným útokom. Tajomstvo je v úhybných manévroch a nezamerateľnosti vašej postavy spŕškou striel.

Pri hraní využívate viacero vlastností. Pohybovanie predmetmi, alebo celými obrovskými loďami sa strieda s efektným ovládaním stíhačov, kde ovplyvníte jeho pohyb a vrazíte ho do druhých, čím sa zbavíte hneď dvoch. Hlavná postava dokáže v rámci herného sveta naozaj čudesné veci, avšak patria k úlohám a nie sú voliteľné, či dobrovoľné. Nečakajte žiadne veľké hľadanie bonusov, otváranie skriniek, či skladanie zbraní. Hra funguje na jednoduchom princípe jednosmernej jazdy s len občas skrytou miestnosťou, ktorú ste mohli pokojne obísť, no zväčša skrýva špeciálne vylepšenie, či bonusové body. Hrá sa aj na body. Tie získavate zneškodňovaním protivníkov, no nejaké získate aj rozmlátením elektroniky, ovládacích panelov a obrazoviek.

Variácie útokov a nepriateľov
V boji proti nepriateľom pri prechádzaní svetmi a vesmírnymi loďami, využívate útok mečom, manipuláciu fyzickými vecami na diaľku, odstreľovanie, ovplyvňovanie mysle, guľový blesk, alebo pulzná šupa. Ťažko si spomeniem na oficiálne názvy útokov, ak sa objavujú na PS3, pamäť dobre neslúži a k screenshotom sa nedostávam. Existujú však aj kombinácie útokov. Tie vydarenejšie útoky však hra prepína do cinematického náhľadu, akoby malého filmu. Sú to zväčša kombá, alebo útoku voči veľkým nepriateľom. Na monštrum so štítom platí správna intuícia, dostaňte sa za štít a sekajte ho práve tam. Skok je považovateľný taktiež za zbraň, veď je kľúčový. Dvojskok je vyšší a L1 vypáli s postavou vpred, čím sa dá zvýšiť doskok a vpád k nepriateľovi. Protivníkov bude dostatok na každom rohu. Od klasických organických, po stroje. Najväčšieho živého nepriateľa budete mať v komplikovanej misii, kde budete zachraňovať generála Kota z jeho nechcenej gladiátorskej kariéry. Táto misia je miestami zvláštna, napriek komplikovanosti ju môžete hravo prejsť na jediný šup, no jej zvláštnosti a mierne nelogickosti pochopíte už v prvých momentoch hrania v inom náhľade. Hra totiž občas prepne náhľad na iné zobrazenie a hra tým pripomína iné žánre a plošinovky. Ide pritom aj o také misie, ako rúcajúci sa most a nutný okamžitý rýchly únik. Problémom je, že postava neuniká vpred, ale vzad. Trochu som nepochopil preč, možno ale preto, aby bolo vidieť rúcajúci most za vami… alebo šlo o pokus obohatiť herné prostredie o iný náhľad?

Sú misie, ktoré ma svojimi prvkami prekvapili. R2 s pomocou ďalších tlačidiel dokáže buď odpáliť strelu, alebo pohybovať veľkými predmetmi. Túto možnosť pripomenie jasný obrys zdvihnuteľného predmetu. Škoda, že občas ten správny predmet zhasne, len trochu nelogicky. Pri mnohých však postačí rozmýšľať a pamätať. Napríklad ako misia v hangáre s dvoma stíhačkami, ktoré pri sebemenšom dotyku s rampou explodujú. Tá explózia nedávala logiku, no o stíhačky tam vôbec nešlo. Stačilo pamätať, že nepriateľské lode, ktoré sa napojili do štartovacích otvorov, sú uchytené vyklápacími paprčkami. Objavili sa na začiatku útoku v malom videu a čoskoro pochopíte dôvod, prečo sa video zameralo na tento detail. Ale aby som len nenadával a nekritizoval, Force Unleashed II je hrou ideálnou pre kosičov. Tých, čo radi víťazia proti veľkému množstvu protivníkov vďaka bohatej variácií útokov a zároveň chcú striedať miesta. Na mnohých si postup vyžaduje vyriešiť úlohu, prístupnosť, alebo zničiť ovládací panel, aby sa vypli ochranné polia. Rozbíjať a manipulovať sa dá s mnohými debnami, pri prechádzaní chodbami sa môžete stretnúť aj so zablokovanými dverami, či dokonca kanónmi, ktoré sú napájané energetickou cievkou. Tu ak nájdete a zapojíte, bude nutné nabiť. Nezabudnite, že disponujete útokom pomocou blesku a ten sa môže hodiť pri prebúdzaní cievok k životu.

Vylepšovanie
Vylepšovať je možné útok, vlastnosti, aj svetelné meče. Buď jeden z nich, alebo oba. Tri alebo štyri úrovne niektorých vlastností vylepšujete na vyšší level pomocou bodov, alebo ak chcete peňazí, ktoré ste nazbierali počas hry. Dá sa to kedykoľvek tlačidlom SELECT a výberom danej veci. Nejde o nič komplikované, keďže toto menu je zrozumiteľné a jasné bez podrobných okien a rôznych zákutí. Pre niekoho plus, pre iného mínus, no vidíte len stručné informácie, o aký útok ide, o jeho úroveň, cenu za vylepšenie a aktuálne konto.

Plusy

  • Medzi plusy nepochybne patrí svet Star Wars so všetkým, čo je nám známe z filmu od strojov, plavidiel, po rôznorodosť rás a pod.
  • Hudba, ide o originál licencovaný pod hlavičkou Star Wars, ako inak
  • Dlhá hrateľnosť a rôznorodosť misií
  • Rýchle načítanie a inštalácia (nepostrehol som, či nejaká bola) na konzole
  • Rozsah kombinácií útokov a pestrosť riešenia úloh
  • Originálny príbeh, aj keď stručne povedané, ide o naháňanie unesenej priateľky, jej únoscu Boba Fetta a po ňom pochopenie dôvodov prečo.
  • Veľmi pekná grafika v niektorých detailoch, alebo pri postavách
  • Možnosť vybrať si, ktoré sily vylepšíte viac oproti iným

Mínusy

  • Nemožnosť preskakovať videá
  • Pri opakovaných znovuzrodeniach by sa nemuseli opakovať tie isté sekvencie, alebo „spomienky“, ktoré sa nedajú preskočiť, mimochodom spomienky riešené statickými obrázkami tiež nie sú bohviečo.
  • Ojedinelé, no predsa prekvapivé prepínanie náhľadu na beh k vám v misiách, kde je nutná rýchlosť cez L1, alebo prepnutie náhľadu takmer ako Super Mario.

Už starší kúsok je v súčasnosti stále jednou z posledných hier s tematikou Hviezdnych vojen, mimo LEGO Star Wars. Pripomínala mi Jedi Academy, starší titul hrávaný na PC a ponúka svet Hviezdnych vojen s postavou, ktorú nepoznáme z filmových hviezdnych vojen, ide o príbeh možno niekde medzi Episode III a Episode IV. Vo svete má polovičné hodnotenia spôsobené zväčša možno zdanlivou jednotvárnosťou hry. Hráč, ktorý ju vníma len ako ďalšieho zástupcu akčných hier, čo je najčastejší recenzent, neohodnotí dostatočne tematiku a zasadenie deja, prípadne originálnu hudbu a prvky. Ideálnym hráčom je ten, čo má rád hviezdnu sériu, alebo len kosbu v hrách proti nepriateľom a zároveň rád využíva rôznorodé útoky, vrhanie mečmi v štýle bumerang a využíva aj ďalšie „vejdrovské“ triky.

Oficiálny distribútor na našom trhu Comgad

Hru je možné zakúpiť aj na:  Nintendo DS | Games for Windows PC | Playstation 3 | XBOX 360