Bojíte sa radi? Počítačová hra Alien Isolation prináša skutočný strach

0
1929

Strach, alebo len atmosféru strachu niektorí ľudia vyhľadávajú zámerne. Pre niekoho strach, pre iných len pocit naň podobný, a predsa niečo, čo zámerne vyhľadávajú. Všetci tí, ktorí radi prežívajú tvrdé situácie a napĺňa ich pocit, kedy počujú biť vlastné srdce, si môžu momentálne prísť na svoje pri hre Alien Isolation. Hra, ktorá sa výrazne inšpirovala pôvodným filmovým príbehom z roku 1979 prináša pokračovanie filmu prostredníctvom dcéry hlavnej hrdinky Elen Ripleyovej, ktorú neopakovateľne stvárnila Sigourney Weaver. Za kultový môžeme tento filmový scifi horor považovať najmä vďaka fantastickému hereckému obsadeniu nehumanoidnými tvormi, dovtedy nevidenými votrelcami.

Alien Isolation a strach

V hernej novinke sa stretávate s jediným votrelcom, ktorý prechádza chaotickú vesmírnu stanicu Sevastopol. Vašou úlohou nie je ho zabiť, ale mu unikať. Hra tak nie je honom na mimozemskú beštiu, ale záchrana vlastnej zadnice a úspešný únik. S vekovou prístupnosťou hry na 18 rokov a viac a s originálnym príbehom je jasné, že táto hororová hra, napriek tomu, že neprináša hektolitre krvi, je o strachu a už spomenutom počuteľnom tlkote vlastného srdca. Pocit napätia je pri filme bežný na pár minút, v prípade reality človek taktiež zažije situácie, kedy do seba dostáva strach a adrenalín zároveň. Pri hraní tejto hry však hráč podobné situácie zažíva pokojne niekoľko hodín v kuse. Skúsení hráči zo zahraničia hlásia, že hru prešli do 14 hodín. Aký to však môže byť pocit, udržať telo viac ako 10 hodín v napätí?

Pri hraní sa môžete spoľahnúť na niekoľko prístrojov. Po čase sa však Votrelec stáva viac a viac citlivejším aj na zvuky detektoru pohybu, či svetlo. Dokáže vás nájsť podľa rozkývaných predmetov, tieňov, či kývajúceho svetla.

Pocity pri hraní
Prvá polhodina nie je tak napínavá, ako rôzne úseky nasledovnej hry. Vaša hrdinka prechádza chodby a ventiláciu vesmírnej stanice, aby našla odpovede na otázky ohľadom zmiznutia jej matky. Čoskoro však zistí, že po stanici sa pohybuje ešte niečo iné a neznáme, čo neustále znižuje už i tak veľmi nízku populáciu stanice. Po zoznámení (keď sa zahryzne do vášho spoločníka), je vám jasné, že postávať a nechať sa zožrať nebude to pravé, a ako hráč veľmi rýchlo pochopíte, že sa potrebujete skrývať. V hernom prostredí sa nachádzajú rôzne možnosti, ako docieliť úkryt. Môžete upraviť ventiláciu, čím vytvoríte hmlu, skrývať sa v skrinkách, za stolmi, či pri pultoch, v úplnej tme, alebo vo ventilácií. Úspešne uniknúť v prípade nálezu vám umožní mať navrch pred votrelcom. Problém však je, že jeho inteligencia sa vyvíja a kedysi jednoduchá skrýš sa neskôr môže javiť ako neúčinná. Unikať pred votrelcom s pocitom strachu môžete aj vďaka ojedinelej atmosféry takmer mŕtvej vesmírnej stanice so zvukovým podmazom dopĺňajúcim nálady daného okamihu. Napriek tomu, že pre hráča ide len o postavu, ktorú si opäť načíta z uloženej pozície, sledovanie okolia a získavanie istoty bezpečia dáva oveľa viac námahy, než pri ktorejkoľvek inej hre. Osobitný žáner stealth totiž samotný dáva najavo, že to hlavné v hre je zostať čo najdlhšie nažive a využívať pre úkryt a únik všetko, čo bude po ruke. Napríklad aj zbrane, ktoré síce hlavného protivníka nezabijú no aspoň zdržia.

Ak sa bránite tomu, že tvrdenie „ja to zvládnem a so mnou to nič nespraví“ postačí, určitá miera strachu čaká na každého hráča. Odrazu si uvedomíte, že tlkot vášho srdca a zrýchlený dych trvá s malými prestávkami už naozaj pár hodín. Otázne je, či je vôbec ľudský organizmus moderného pohodlného človeka schopný bez problémov udržať pravidelný prísun napätia. Zábavné na tom je, že práve toto možno láka už 12 ročné deti, ktoré sa už pýšia na internete, ako si hru zahrali, alebo hľadajú pomoc s vyriešením plnenia niektorých misií.

Alien Isolation na Slovensku distribuuje Comgad, v predaji aj na Gameexpres.sk