Obec Malinovo zavádza vlastné zákony na psov a dokonca aj činčily

0
2337

Obec Malinovo, ležiaca v okrese Senec, neďaleko hlavného mesta Bratislava, má očividne vlastné zákony. Po tom, čo poctiví psíčkari dostali niekoľko podpásoviek v podobe snáh ministra Jahnátka uzákoniť rasistické zákony proti určitým plemenám psov vybratých na základe neodborných a vymyslených kritérií, dostávajú psíčkari v Malinove podpásovku novým nariadením obce, ktoré zakazuje chovať a držať psov určitých plemien v bytoch, v spoločných dvoroch a všade mimo rodinné domy bez súhlasu ostatných nájomníkov, bez súhlasu obce a zároveň musí mať každý jeden majiteľ osvedčenie o absolvovaní skúšky ovládateľnosti psa. Skrátka hneď niekoľko nutných krokov. Tie pritom nie sú jednoduché, pokiaľ ide o dediny a susedské vzťahy. Od rozhodnutia, či máte svojho štvornohého priateľa legálne, alebo proti obecným zákonom, vás delia vlastne vzťahy so susedmi, vzťahy s predstaviteľmi obce a samozrejme absolvovanie skúšok, ktoré nie je vždy každý schopný absolvovať a nie vždy je ich nutné mať. Vo vlastnom zákone, alebo ak chcete nariadení (čo je v konečnom dôsledku to isté) obce sa nachádza viacero prvkov, ktoré dávajú logiku a určite by s nimi mohol každý súhlasiť. Zaujímavé však je, že obec má vlastný zoznam potenciálne nebezpečných plemien, ktorý sa len v určitých plemenách podobá na ten z návrhu ministerstva pôdohospodárstva. Ak sa verejnosť znepokojovala nad rasizmom, ktorý sa objavil v pôvodnom zákone, tak v tomto prípade nejde o nič iné. Tu je však rozdiel v tom, že toto nariadenie už platí a nemusí tak čakať na celoštátnu platnosť a schválenie zákonov v parlamente.

Čítajte aj na oficiálnych stránkach obce: malinovo.sk

2. Psa chovaného vonku možno dlhodobo uväzovať iba na vodiacom zariadení, ktoré je dlhé najmenej tri metre a má voľne sa kĺzajúce vodidlo, ktoré mu umožňuje voľný pohyb najmenej dva metre na každú stranu. Iný spôsob uviazania psa je možný len v nevyhnutnom prípade najviac na osem hodín, a to za predpokladu, že pes má vodidlo najmenej dva a pol metra dlhé a dvoma otáčavými kolíkmi zabraňujúcimi jeho skrátenie.

3. Plemená psov a ich krížencov : Rotvajler, Nemecká doga, Mastiff, Staffordshire Bull Teriér, Americký stafforshirský teriér, Bull teriér, Americký pitbulteriér, Bullmastif, Rhodesian, Ridgeback, Doberman, Boxer, Nemecký ovčiak, Československý vlčiak, Kolia, Bradáč veľký, Bradáč stredný a iných psov, ktorí zvýšenou agresivitou, nadmernou hlučnosťou obťažujú svoje okolie je možné chovať a držať v bytových domoch, v domoch so spoločným dvorom so súhlasom vydaným obcou Malinovo a na základe súhlasu ostatných dotknutých nájomníkov, resp. vlastníkov a len po predložení osvedčenia o splnení skúšky SOP t.j. skúška ovládateľnosti psa, resp. iných osvedčení o skúškach špeciálne cvičených psov. Obmedzenie sa nevzťahuje na chovy v rodinných domoch.

4. Chovateľ alebo majiteľ psa je povinný zabezpečiť, aby pes nemohol ohroziť susedov a okoloidúcich občanov cez plot a na bránu umiestniť tabuľku „ Pozor pes ! „.

Aj proti činčilám
Keďže činčila je klasifikovaná ako kožušinové zviera, podľa tejto smernice a jej definície je chov takéhoto zvieraťa zakázaný v celom intraviláne obce. Nádherné zviera s krásnym kožúškom, ktoré sa dnes v domácnostiach skôr chová na spôsob morčaťa, škrečka, či osmáka, sa teda nesmie objaviť u nikoho, pretože je to proti tejto smernici. Priznávame sa, že sme s činčilou v prepravke Malinovom prechádzali približne 30x a často aj boli na návšteve priamo v obci dlhšie než hodinku. Neuvedomovali sme si, že konáme protizákonne, ak sme priamo v strede obce a dokonca s činčilou.