Malý kamenný ostrov obývaný rybármi je sporom medzi Keňou a Ugandou

0
3203

O ostrove Migingo nebolo ešte pred rokmi vôbec nič známe. Od roku 1991, kedy sa na ňom ako prví usadili sedemdesiatnici Dalmas Tembo a George Kibebe, rybári z Kene, sa z miesta stala rybárska medzistanica. Z ich skupiny Samo Fishing Group sa k nim neskôr pripojilo 60 ďalších rybárov a keď sa rozkríklo, že sú okolité vody v blízkosti ostrova bohaté na ostrieža nílskeho, miesto sa stalo lákavé aj pre ďalších rybárov z Ugandy a Tanzánie, ktorí tak vytvorili prosperujúce rybárske spoločenstvo. O ostrieža nílskeho je vysoký záujem v zahraničí, aj v Európskej únií a preto obchod prosperoval. Malý kamenný ostrov má okolo 130 obyvateľov a žijú v skromných podmienkach, kde je hlavným programom dňa práca na otvorenej vode. Plochu menšiu ako je polovica futbalového ihriska zastavali drevenými chatrčami pokrytými vlneným plechom. Napriek skromným podmienkam sa ostrov môže pochváliť niekoľkými ubytovacími zariadeniami, barmi, nevestincom, aj lekárňou.

Migingo Island
foto: Jesco Denzel, zdroj: amusingplanet.com

Miningo Keňa, spor o ostrov
foto: Andrew Mcleish, zdroj: amusingplanet.com

Medzinárodný problém
Hoci ostrov patrí podľa územného rozdelenia Keni z roku 1926, nároky si pred časom začala robiť Uganda. Rybolov a vývoz rýb do zahraničia je jednou z najdôležitejších oblastí hospodárstva a ekonomiky všetkých troch krajín deliacich sa o Viktóriine jazero. V čase, keď sa informácie o výške zárobku tunajších rybárov dostali aj mimo ostrov a spoločenstvo sa na ostrove objavilo viac Uganďanov a vláda Ugandy začala považovať ostrov za svoj. Ostrov je zaznačený na mapách Kene už oddávna, nechýba v úradných dokumentoch a aj na medzinárodných mapách. Napriek tomu vznikol spor o územie, ktoré je zlatou baňou na ložiská žiadanej ryby. V roku 2009 požiadali rybári o vyriešenie sporu vlády oboch krajín. Prvou, ktorá reagovala,. bola Uganda, ktorá k ostrovu poslala lodnú políciu a zaviedli sa vstupné poplatky. Keňským rybárom dokonca zabavujú ugandské úrady ich siete a lode. Spor sa stále od roku 2009 nepodarilo vyriešiť.

Miningo Keňa, spor o ostrov
foto: Jesco Denzel, zdroj: amusingplanet.com

Miningo Keňa, spor o ostrov
foto: Andrew Mcleish, zdroj: amusingplanet.com

Ostrovy v okolí
Najväčšie tropické jazero sveta, ktoré sa rozdeľuje medzi tri krajiny, Ugandu, Tanzániu a Keňu, ponúka niekoľko rekordov, zaujímavostí, živočíšnych druhov, aj neobyčajné miesta. Skalnatý ostrov Migingo leží len 200 metrov od zeleného neobývaného ostrova. Možno je to tým, že nepatrí rybárskemu spoločenstvu a rybári čestne fungujú len na svojom skalnatom ostrovčeku. Južne polhodinu plavby sa nachádza ďalší ostrov. Oba tieto zelené ostrovy majú svoje názvy, no viaceré zdroje ich medzi sebou zamieňajú. Nesú názvy Pyramídový ostrov a ostrov Usingo. Ani južný ostrov nie je zastavaný, je domovom vtákov a rastlín.


Zväčšiť mapu

zdroj: WikipediaDaily MailUganda radio NetworkDaily Nation, AmusingPlanet.com