Pripyat, mesto duchov: pred výbuchom Černobyľu šlo o hrdé a čisté mesto

0
6529

Mesto Pripyat sa do svetovej histórie zapísalo smutnými záznamami, ľudskými osudmi, ale tiež ako neobyčajná turistická destinácia. V súčasnosti mŕtve mesto duchov, v ktorom musí aj dnes zostať všetko tak, ako to v roku 1986 nechali evakuovaní obyvatelia, je neobyčajným pohľadom do minulosti a inšpiratívnym modelom pre všetkých, čo sa snažia predvídať, ako by vyzeral svet, za 30 rokov, ak by človek z ničoho nič zmizol. O ukrajinskom meste Pripyat sme už písali na inom magazíne a na zaujímavostiach sme to mali v pláne už od roku 2010. Nebudeme to odkladať a tak si priblížme mesto Pripyat tak, ako vyzeralo v minulosti pred výbuchom Chernobylu.

Pripyat pred katastrofou

Pripjať dostalo meno podľa rieky a malo systém
Mesto ležiace na severe Ukrajiny v tesnej blízkosti štátnych hraníc s Bieloruskom, leží na rieke Pripjať, ktorá dala mestu názov. Založili ho v roku 1970 presne 4. februára. Vzniklo umelo, čiže nie prirodzenou historickou cestou. Vybudovali ho ako domov pre pracovníkov veľkej jadrovej elektrárne Chernobyl. Pôvodne mala elektráreň stáť pri Kyjeve, ale nakoniec sa rozhodlo o jej vybudovaní na severe, kde bola dôležitá cestná križovatka s Bieloruskom po riečnej, ale aj cestnej trase. Vybudovali teda mesto, ktoré nemalo byť len domovom pre pracovníkov v elektrárni, ale malo využiť svoju polohu aj ekonomicky.

Pripyat pred nehodou... katastrofou

Zaujímavosťou mesta bolo, že nebyť katastrofy, mohlo byť príkladom do ďalekej budúcnosti. Architektúra si dala nesmierne záležať na tom, aby v meste nevznikali zápchy ani neskôr pri raste obyvateľstva, dostatok voľného priestoru dovoľoval riešiť architektúru tak, aby aj výškové budovy mali dostatok priestoru okolo seba. V centre mesta, ktoré sa sústredilo okolo radnice, sa nachádzali aj nákupné možnosti v celkovo 25 strediskách, k tomu pripočítajme 27 kaviarní a reštaurácií, či logistické centrum s dodnes uskladnenými potravinami a zásobami. Nechýbala ani jedna nemocnica a niekoľko ambulancií mimo. Všetko bolo budované symetricky a geografické názvy mesta vznikli v súvislosti s dobou. Našli by sme tak Leninove ulice, námestia, námestia komunistických pohlavárov, ale aj ulica podľa otca ruského atómu Igora Kurčatova. Mesto sa po páde komunizmu a zrušeniu Socialistického zväzu nedočkalo premenovávania, veď nebol dôvod.

Pripyat pred nehodou... katastrofou

49 400 obyvateľov a úplná infraštruktúra
Oficiálne zdroje a štatistiky hovoria o počte obyvateľov 49 400, ktorí mesto obývali tesne pred katastrofou, pričom šlo o prevažne mladých ľudí, rodiny a minimum dôchodcov. Všetci obyvatelia mali dostatok služieb, pohodlné bývanie a minimálne ťažkosti so životnými potrebami. 15 základných škôl, 5 stredných a jedna odborná škola poskytovali vzdelanie deťom. Mesto bolo zastavané, no nešlo o čisto stavbu z betónu, ocele a skla, pretože bolo vysadených niekoľko tisíc stromov a kríkov, vysadené trávniky, vybudovaných bolo niekoľko desiatok detských ihrísk prevažne v blízkosti panelových domov a v blízkosti hlavného parku. Okrem elektrárne v meste fungovali 4 ďalšie významné podniky, ktoré tvorili príjem mesta a poskytovali tak pracovné možnosti obyvateľom.

Pripyat pred nehodou... katastrofou
zdroj foto: blogirina.livejournal.com

Už čoskoro si budete môcť prečítať celý seriál venovaný Chernobyľu a mestu Pripjať.