Recenzia: Most špiónov

0
3530

„Na každom jednom človeku záleží.“

Spielberg je aj vo svojich úctyhodných 69 rokoch suverénnym kráľom strieborného plátna. V žiadnom z jeho filmov nie je očividná tak sebaistá, bezkonkurenčná, precízna práca a uvoľnená režisérska taktovka ako práve v poslednom filmárskom počine Most špiónov.

Nedajte sa však zmiasť názvom. O špiónov v tomto filme nejde. Ako sme u Spielberga zvyknutí, všetko má svoj hlbší význam s určitým posolstvom. Režisér sa po 20 rokoch vrátil späť do Poľska, kde v roku 1993 vznikal jeden z jeho najslávnejších filmov Schindlerov zoznam, aby tu natočil excelentnú špionážnu drámu – Most špiónov.

Priznám sa, zo začiatku som sa politickej témy obávala, ale Spielberg je majstrom na prezlečenie komplikovaných dobových udalostí do jednoduchšieho kabáta, prístupnejšieho pre široké publikum. Nebojte sa, nenechá vás utopiť v historickom balaste, ba práve naopak – pozoruhodne graduje dej a najmä nenudí. Spielberg sa v prvom rade vždy sústredí na príbeh, historické udalosti mu slúžia len ako efektná kulisa. Aj keď je stopáž filmu štedrá (2 hod. 21 min.), garantujem vám, že si vychutnáte každú sekundu.

Už úvodné scény dávajú tušiť brilantnú prácu s kamerou. Obrovský prínos pre film bolo angažovanie Spielbergovho dvorného kameramana, pôvodom z Poľska – Janusza Kaminskiho, ktorý je držiteľom Oscara za kameru vo filmoch Schindlerov zoznam (1993) a Zachráňte vojaka Ryana (1998). Okrem iného natočil so Spielbergom megatrhák Jurský park.

gallery03

Scenár dostala na starosť slávna súrodenecká dvojka Ethan a Joel Coenovci, ktorí majú na svedomí oscarový skript za film Fargo. Známi sú tiež prepisom knihy amerického spisovateľa Cormaca McCarthyho k filmu Táto zem nie je pre starých. Na scenári spolupracoval aj Matt Charman.

Dvorný skladateľ Spielberga  – John Williams – už, bohužiaľ, hudbu k filmu zložiť nestihol, ale Thomas Newman vytvoril prekvapivo klasický a svieži hudobný sprievod. Newman má za sebou viac než 50 filmových soundtrackov, 12 nominácií na Oscara a naposledy úspešne spolupracoval na hudbe k bondovke Skyfall.

gallery04

Príbeh o hrdinoch

Dej filmu sa odohráva v období studenej vojny medzi USA a Ruskom. V roku 1957 FBI zatkne Rudolfa Abela (Mark Rylance), ktorý je sovietsky špión žijúci v Rusku.

Zaujímavosť: Abel sa v skutočnom živote volal Viljam Genriechovič Fišer, riadil sieť agentov a do Moskvy posielal dômyselnými metódami zakódované správy. Preto sa jeho prípad nazýval „Prípad dutej mince“, nakoľko zakódované správy skrýval práve do nich.

Americká vláda osloví Jamesa Donovana (Tom Hanks), uznávaného poisťovacieho právnika z Brooklynu, aby sa chopil Abelovej obhajoby. Donovan zo začiatku váha, ale nakoniec u neho zvíťazí vnútorný hlas a prikývne. Je to strastiplná cesta, ktorá skúša jeho morálne zásady, odvahu a oddanosť prípadu.

bridge-of-spies-superjumbo

Vedľajšia paralelná dejová línia, v ktorej sa odvíja príbeh amerického pilota Francisa Powersa sa na môj vkus vyvíja trochu násilne a nezapadá do hlavného príbehu tak harmonicky, akoby možno chcela… Ale plne to vynahradzujú úžasné zábery vojnového prieskumného lietadla U-2 a následne perfekcionisticky natočená havária. Powers je po nehode zatknutý na území Ruska a uväznený. CIA sa obáva, že by americký pilot mohol niečo prezradiť ruskej strane, preto usiluje o čo najrýchlejšiu výmenu zajatcov, ktorú dostane za úlohu dohodnúť práve právnik Donovan.

Spielberg v Jamesovi Donovanovi (Tom Hanks) predstavil svojho charakteristického hrdinu – so silným morálnym charakterom, obetavého, pomáhajúceho slabším a pevného vo svojich zásadách. I keď nepríjemná kauza začala ohrozovať nielen Donovanovu osobnú popularitu, ale aj bezpečnosť jeho rodiny, neustúpil a pokračoval v procese záchrany Abela. Donovan dokonca zariskoval, sám si určil pravidlá výmeny a do poslednej minúty nikto nevedel, či sa výmena na moste uskutoční podľa dohody alebo nie.

bridge-spies

Vynikajúca chémia medzi Tomom Hanksom a anglickým divadelným hercom Markom Rylancom vyústila v pôsobivý herecký koncert. Postavy mužov sa vzájomne rešpektujú a ako príbeh postupuje, stále viac odhaľuje ich zvláštne priateľstvo, pomocou ktorého sa pokúšajú bojovať proti nespravodlivosti systému.

Nesmierne sympatické bolo obsadenie Alana Aldu, ktorý stvárnil úlohu šéfa advokátskej kancelárie. Trochu ma mrzí, že Mark Rylance nedostal na hranie viac priestoru, jeho postava a geniálne stvárnenie bolo tak zaujímavé, tiché, pokojné a tajomné, že ste mali chuť sa o jeho osude dozvedieť viac a vychutnať si ho na plátne trochu dlhšie.

bridge-of-spies-movie

Špičkové filmové remeslo a starý Hollywood

Obrazy a symbol zrkadlenia, ktorý Spielberg mimoriadne rád používa, sa prelínajú celým príbehom a vrcholia v záverečnej scéne, keď Donovan dostane autoportrét ako prejav Abelovej vďaky. Motív vytrvalého muža, ktorý bojuje, znovu a znovu sa stavia na nohy, tvorí jadro príbehu a hlavný rys urputnej Donovanovej povahy.

Spielberg kladie dôraz na tie najjemnejšie detaily a autentickú dobovú štylizáciu. Každý pohyb, obraz, uhol sú dôkladne premyslené a vystavané. Práca kamery je neopakovateľná – pomalé približovanie obrazov, už skoro nepoužívaná technika miznúcich a splývajúcich obrazov, prvky a postavy v záberoch sú symetricky rozptýlené, takže tvoria dokonalú kompozíciu.

Kaminszki pracuje aj s hĺbkou záberu, s perspektívou jednotlivých postáv, čo vytvára priam fotografické, umelecké obrazy. Sme svedkami klasickej, starej, poctivej hollywoodskej filmárskej školy.

‘Bridge of Spies’ by DreamWorks Studios.

Spielberg je excelentný rozprávač, ktorý dokáže vytvoriť príbeh epických rozmerov vo veľkolepej a autentickej dobovej výprave. Most špiónov je film sám sebou tak istý, že nepotrebuje žiadne barličky, aj keď mu je zo strany kritikov vyčítaná určitá „uslzenosť“ a klišé.

Spielbergove filmy sú jediné, ktoré ma vedia doslova chytiť za srdce. Viem, jeho filmové moralizovanie niekedy prekračuje rozumnú mieru, ale v jeho filmoch objavím vždy niečo nesmierne humanistické. Jeho filmy sa dotýkajú toho neurčeného miesta v našom vnútri, čo nás núti premýšľať a byť viac ľuďmi…

 

zdroj obrázkov: bridgeofspies.comfacebook.comi0.wp.comcinapse.cocloudfront.net

zdroj videa: youtube.com