Oscar 2017: zmätok, chaos, La La Land a Moonlight

0
2372

2017-02-27_114909Oscarový večer bol plný emócií, plaču, radosti a nečakaných zvratov. 89. ročník udeľovania cien filmovej akadémie sa niesol v klasickom duchu predchádzajúcich ročníkov. Hostiteľ, Jimmy Kimmel, vo svojom úvodnom monológu predniesol zopár žartíkov, predstavil nominovaných, pozval priamo na pódium nič netušiacich turistov, v publiku rozhadzoval sladkosti a ako inak predviedol jednu zo svojich známych etúd s Mattom Damonom. Tento ročník by patril k ostatným galavečerom, ktoré sa držali predpísaného scenára, ktorý je mnohokrát nudný a strojený.

Zmätok, chaos a Moonlight

Všetko to však zmenil zlatý klinec večera, ktorý urobil z Oscara 2017 niečo nezabudnuteľné. Cenu za najlepší film totiž udelili niekomu inému. Potom ako Warren Beatty oznámil, že víťazom sa stal La La Land všetci nadšene tlieskali. Tvorcovia filmu si prišli prebrať sošky a pustili sa do ďakovnej reči, keď ich uprostred zastavil producent filmu La La Land Jordan Horowitz, že došlo k chybe a víťazom sa stal film Moonlight. V divadle nastal samozrejme zmätok a nikto nevedel čo sa deje. Potom, ako boli uistení, že sa nejedna o žart, si prišli tvorcovia filmu po svoje ceny a spustili svoju ďakovnú reč.


Tip redakcie: Nezávislé “Oscary” Spirit Awards ovládla dráma Moonlight


Warren Beatty vysvetlil celý zmätok tým, že dostal zlú obálku, a preto vyhlásil nesprávne meno. Nakoniec jeho tvrdenie potvrdili aj organizátori celého podujatia. Nuž, chybička sa vloudila.

La La Land premenil „len“ šesť nominácií

Mimo tejto poslednej chybičky sa však v menách víťazov nestalo nič neočakávane. Čakalo sa síce, že nekompromisným víťazom večera bude La La Land, ktorý bol nominovaní na 14 cien akadémie, ale nakoniec si ich odniesol len šesť.

V kategórii Najlepší herec v hlavnej úlohe triumfoval najväčší favorit Casey Affleck, ktorý už predtým pozbieral viacero ocenení na BAFTe či Zlatých glóbusoch. Týmto víťazstvom sa zapísal do histórie aj spolu so svojim bratom Benom, ako prvý súrodenecký pár bratov, ktorí získali Oscara.

Cenu za Najlepšiu herečku v hlavnej úlohe získala podľa očakávaní Emma Stone za film La La Land, ktorá bola rovnako, ako Affleck, najväčšou favoritkou.2017-02-27_114536

La La Land si ukradol pozlátenú sošku aj v kategórii Najlepší režisér. Damien Chazelle sa tak stal najmladším režisérom, ktorý vyhral Oscara.

Cenu za Najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe si odniesol Mahershala Ali za snímku Moonlight, kde stvárnil otca hlavnej postavy.

Cenu za Najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe si zaslúžene odniesla Viola Davis, ktorá už dlhé roky podáva kvalitné výkony.

Prekvapením večera bolo víťazstvo iránskeho filmu Salesman v kategórii Najlepší cudzojazyčný film aj napriek tomu, že najväčším favoritom bola nemecká dramédia Toni Erdman, ktorá vo svete zozbierala množstvo ocenení.  Iránsky režisér filmu si však neprišiel prebrať ocenenie a zaslal svoje vyjadrenie, ktoré poukázalo na politickú situáciu v USA, konkrétne na imigračnú politiku Donalda Trumpa.

Oscarový večer tak priniesol niekoľko prekvapení a nečakaných zvratov, ktoré z neho urobili pamätný ročník. Už teraz sme zvedaví kto získa ocenenia na budúci rok.

Pozrite si zoznam všetkých víťazov v daných kategóriách:

Najlepší film: Moonlight

Réžia: Damien Chazelle (La La Land)

Hlavný herec: Casey Affleck (Miesto pri mori)

Hlavné herečka: Emma Stone (La La Land)

Vedľajšie herec: Mahershala Ali (Moonlight)

Vedľajšie herečka: Viola Davis (Fences)

Zahraničný film: Klient

Pôvodný scenár: Kenneth Lonergan (Miesto pri mori)

Adaptovaný scenár: Barry Jenkins (Moonlight)

Kamera: Linus Sandgren (La La Land)

Strih: Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu

Hudba: Justin Hurwitz (La La Land)

Pieseň: La La Land (City Of Stars)

Animovaný film: Zootropolis: Mesto zvierat

Výprava: La La Land

Kostýmy: Fantastické zvery a ich výskyt

Makeup: Samovražedný oddiel

Mix zvuku: Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu

Strih zvuku: Prvý kontakt

Vizuálne efekty: Kniha džunglí

Krátkometrážny animovaný film: Vtáčatko

Krátkometrážny hraný film: Školské zbor

Celovečerný dokument: O.J .: Made in America (TV seriál)

Krátkometrážny dokument: The White Helmets