Jake Bugg ďalším menom Pohody 2017

0
1834

FB-post-Jake-BuggĎalším menom 21. Pohody je veľký talent britskej scény, blues-rockový pesničkár Jake Bugg.


Tip redakcie: 10 filmov, na ktoré sa môžeme tešiť v roku 2017


JAKE BUGG

Stále len 22-ročný Jake Bugg má na konte tri albumy, pričom každý sa v predajnosti dostal do TOP 5 vo Veľkej Británii (debut bol dokonca jednotkou). Chytľavé indie-rockové skladby ovplyvnené bluesom hral na Glastonbury už ako 17-ročný. Získal NME Award, Q Award a Silver Clef Award a ďalších 11 prestížnych nominácií na ocenenia ako Mercury Prize, BRIT Awards či Ivor Novello Awards. Minulé leto vydal tretí album On My One, ktorého skladby, spolu s ďalšími staršími hitmi, zahrá aj na Pohode 2017.

Jake začal hrať na gitare ako 12-ročný. Ovplyvnený hudbou Dona McLeana, Oasis, Hendrixa, Casha či The Beatles začal v šestnástich skladať a hrávať vlastné veci. Už o rok neskôr si ho BBC vybrala na svoj BBC Introducing stage na Glastonbury 2011. K raketovému úspechu mu dopomohla aj celoštátna reklamná kampaň na pivo, v ktorej použili jeho skladbu „Country Song“. V tom čase podpísal zmluvu s vydavateľstvom Mercury Records a začal pracovať na debute, ktorý vydal v októbri 2012. Magazín Clash ho označil za predčasne zrelý talent, ktorý mieša retro folk so žeravými prvkami súčasnej rockovej hudby. Album Jake Bugg vystrelil na vrchol britského rebríčka a k dnešnému dňu je stále v stovke najpredávanejších UK albumov tejto dekády. V tom istom roku si ho vybral ako predskokana jeho vzor Noel Gallagher.

Spolupracoval so slávnymi hudobníkmi

Na druhom albume Shnagri La s ním spolupracoval Rick Rubin či Chad Smith z Red Hot Chili Peppers. Jake si zahral na Pyramid Stage na Glastonbury 2013 a dočkal sa nominácií na Mercury Prize, Brit Awards, NME Awards či víťazstva v rámci Q Awards pre najlepšieho nováčika. V júli 2014 začal pracovať na treťom albume On My One. Album vyšiel v júli minulého roka a prináša častejšie pokusy o miešanie žánrov, no zároveň kladie dôraz na obľúbený blues. Rok 2015 bol pre Jakea mimoriadne úspešný aj čo sa týka osobných ocenení. Vo februári získal NME Award (Best Solo Artist) a v auguste Silver Clef Award (Best Male Artist). Jeho skladbu „Simple as This“ použili vo filme The Fault in Our Stars. Ďalšie pesničky boli použité vo filme The Giver či v seriáli Happy Valey. Okrem Later… with Jools Holland účinkoval aj v The Ellen DeGeneres Show, The Tonight Show s Jimmy Fallonom, Jimmy Kimmel Live!, Late Show with David Letterman a mnohých ďalších. Svoju hudobnú show predvedie začiatkom júla na 21. Pohode.