Rómovia štát nevyciciavajú. Máme rovnaké práva a nároky ako oni

0
3144

Naoko večný problém, ktorý má svoje stále miesto v akejkoľvek predvolebnej kampani, politickom programe či diskusii. Otázka, čo s Rómami, trápi nejedného Slováka. Toto etnikum žijúce už storočia na európskom kontinente si vybudovalo istú povesť a predsudky sa búrajú len veľmi ťažko. Prečo stále prevláda na Slovensku myšlienka o stereotype Rómov, ktorí nič nerobia, hľadajú, koho by okradli a ako by vo svoj prospech využili štát? Je to problém, za ktorý do veľkej miery zodpovedá nie Róm, ale naopak, prapôvodný biely člen majority…

Začarovaný kruh rómskej otázky

boy-1522741_1280

História Rómov

Vieme, že Rómom koluje v žilách indická krv a úplne iný temperament. Preferujú iný spôsob života, bývania a komunikácie. Rómovia nie sú zvyknutí fixovať sa na jedno miesto, preto v minulosti veľa kočovali z mesta do mesta. Od pradávna žijú život plný vášne, cestovania a silného spolunažívania v komunitách, ktoré sa stávajú rodinou.

Prvé zmienky o Rómoch na Slovensku sú z 15. storočia. Vtedy k nim boli Slováci priateľskí a pohostinní. Všetko sa zmenilo, keď v roku 1427 francúzsky arcibiskup vylúčil Rómov z cirkvi. Dôvodom bola neuspokojivá morálka, ktorá sa nezhodovala s tou cirkevnou. Išlo najmä o veštenie, drobné krádeže, nedodržovanie pôstov… To spôsobilo, že Slováci ich začali odháňať a správať sa k nim ako k nepohodlným „votrelcom“. Najhoršie časy pre Rómov však boli počas 2. svetovej vojny, kedy boli spolu zo Židmi deportovaní do koncentračných táborov.


Prečítajte si: Rómovia na východe natočili paródiu na Cuky Luky. Výsledok zhodnoťte sami

Naozaj Rómovia zneužívajú štát?

Ak si myslíte, že pre Rómov platia iné podmienky ako pre bielych, tak sa naozaj mýlite. Slovenský sociálny systém je nastavený pre každého rovnako. Také isté sociálne dávky, aké dostáva nezamestnaný Róm, dostáva aj nezamestnaný Slovák. Prídavky na dieťa má biely také isté ako Róm. Takže keby mal biely hoci aj 10 detí, dostane na ne toľko isto peňazí od štátu ako Róm s takým istým počtom. Jednoduchá matematika. Tieto mylné fakty sa šíria veľmi rýchlo, niekedy ich možno označiť až za propagandu.

Čo je však skutočný problém sú predsudky… Bývalá riaditeľka komunitného centra pre Rómov v Liptovskom Mikuláši hovorí o reálnych prípadoch, keď Róm nedostal prácu len preto, že je Róm. Vo všeobecnosti panuje názor, že Rómovia sú nespoľahliví, leniví a klamú. Práve kvôli týmto predsudkom nemá veľa Rómov prácu, hoci by ju chceli. Keďže je veľa Rómov nezamestnaných, automaticky je vytvorený pseudopriestor na tieto stereotypy: Rómovia sú leniví, nechcú pracovať a musí ich živiť štát z našich daní.

Takisto štát živí aj bielych nezamestnaných. Z našich daní. Ale tí napodiv štát nezneužívajú. A to sa točí neustále dookola. Rómovia sú frustrovaní z nemožnosti získať prácu, z diskriminácie, ktorá má dopad na všetky generácie, a napokon rezignujú. A možno preto sa dopúšťajú chýb, ktoré len podporia zaužívané predsudky.

child-benefit-increase-1171896_1920

Bratislavčania sú vo svojom meste spokojní, tvrdí európska štatistika

Politika

Všetky predsudky a všetky reálne problémy s Rómami nahrávajú do karát stranám, ktoré chcú získať hlasy voličov vďaka radikálnej kampani. Problémom je, že tieto strany ponúkajú veľmi jednoduché odpovede na veľmi ťažké otázky. Keby bolo také jednoduché vyriešiť rómsku otázku, za tie stáročia by to isto niekto spravil. Formou, ktorá nepritlačí etnikum k stene, nezotrie ich identitu, ani mu nezoberie nárok na usporiadaný život. Formou, ktorá bude uspokojivá pre majoritu bez limitovania ich práv a slobody.

Čo s tým?

Mnohí odborníci, psychológovia, sociológovia a učitelia sa vo väčšine prípadov zhodujú na jednom. „Liekom“ je efektívna, ozajstná a kontinuálna integrácia, ktorá vďaka osobnej skúsenosti pomôže prelomiť bariéry. A to chce naozaj veľmi veľkú zmenu myslenia.

Čítajte tiež:

Slováci chodili kradnúť bicykle do Rakúska aby mali peniaze. Rakúšania nechápu

Ukrajina zaviedla Severnej Kórei opäť víza. Bojí sa neprispôsobivých osôb