Miznúca divočina. Zvieratá, ktoré možno ďalšie generácie nezažijú

0
2447

Na zozname najohrozenejších živočíchov sa nachádza 23-tisíc druhov

Ochrancovia prírody varujú, že prichádzame o zvieratá. Niektoré druhy, ako napríklad sviňucha kalifornská, môžu vyhynúť v priebehu nasledujúcich mesiacov. Iné by tu už dávno neboli nebyť záchranných korábov v podobe ZOO, ktoré sa snažia o obnovu populácie.

Svet sa ocitol uprostred šiesteho masového vyhynutia druhov. Môže za to strata prirodzeného prostredia, pytliactvo, lov a choroby. Na zozname najohrozenejších živočíchov Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) sa nachádza 23-tisíc druhov. Patrí sem až 41% svetových obojživelníkov, 25% cicavcov a 13% vtákov.

Help save the #vaquita! This world’s smallest porpoise is also the most endangered. Unsustainable and illegal fishing practices have caused this species huge decline. There are less than 30 left in the wild! Take action before it's too late and the vaquita goes extinct. Join me and @World_Wildlife and let President Peña Nieto of Mexico know that we demand action to protect the vaquita http://wwf.to/2poDGkh

A post shared by Alicia Silverstone (@aliciasilverstone) on

Počet roztomilých sviňúch kalifornských, nazývaných tiež panda oceánov, sa od roku 2011 drasticky znížil o 90%. Vinník? Nelegálne rybárske siete, do ktorých sa zamotávajú. V prirodzenom prostredí v Mexickom zálive ich žije už len tridsať. Ochrancovia varujú, že ak mexická vláda nepodnikne opatrenia, na jeseň už tento druh môže byť vyhynutý.

Ďalším mimoriadne ohrozeným živočíchom je prehistorický šupinavec. Ide o zviera, ktoré je pytliakmi a nelegálnymi obchodníkmi vôbec najvyhľadávanejšie na planéte. Z povrchu zeme môže zmiznúť v priebehu generácie. Podobne sú na tom aj orangutany a útlone. Pokiaľ nezabránime ich lovu a miznutiu lesov, kde žijú, ich budúcnosť nebude vyzerať ružovo.

Neustály dopyt po nosorožích rohoch dostal na zoznam kriticky ohrozených druhov aj nosorožca jávskeho. Dopyt je taký obrovský, že v marci pytliaci zabili dokonca nosorožca tuponosého v istej francúzskej ZOO. Ide o vôbec prvý zaznamenaný prípad pytliactva v ZOO.

Animals are beautiful and something I love. Don't contribute to the extinction of species! #oryx

A post shared by Weronika Piøro ?? (@werpioro) on

Na svoje rohy nespravodlivo dopláca aj africký priamorožec šabľorohý, ktorý je už v prírode vyhynutý. Bohatí lovci trofejí ho vyhubili kvôli jeho impozantným rohom.

Medzi ďalšie živočíchy, ktoré sa v prírode držia len na vlásku, patria niektoré druhy madagaskarských lemurov, kengura stromová, levíček zlatý či malá antilopa saola.

O tieto a mnohé druhy by sme mohli prísť v priebehu generácie. Niektoré populácie sú také malé a izolované, že ich môže vyhubiť jediná choroba. Odborníci ale dodávajú, že keď sa chce, všetko sa dá zachrániť. Príkladom môžu byť gorily, ktorých momentálne v divočine žije asi osemsto. Nesmieme to však vzdať.

Čítajte tiež:

Človek nepochádza z Afriky, ale z Európy

Najdlhšie geografické názvy na svete

Pätnásť fantastických faktov o Mliečnej dráhe

 


Zdroj:http://www.telegraph.co.uk/science/2017/05/20/vanishing-animals-future-generations-will-never-see/