Čo robiť ako milujete niekoho, kto trpí depresiou

0
7490

Nie je jednoduché milovať človeka, ktorý trpí depresiou. Ak si nedáte pozor, takýto vzťah vás môže pripraviť o radosť zo života. Pravdaže, partnera treba v ťažkom období podržať, no netreba pritom zabudnúť ani na seba. Týchto šesť rád vám môže pomôcť situáciu zvládnuť.

  1. Zožeňte mu pomoc

Pre človeka v depresii je veľmi ťažké priznať si, že má problém. Nemôžete ho donútiť k tomu, aby navštívil psychiatra, no môžete mu to navrhnúť. Ak uvidíte, že tejto myšlienke začína byť naklonený, môžete ho postrčiť tým, že mu sami vyhľadáte kvalifikovaného odborníka.

  1. Nestraťte seba

 Ak milujete človeka v depresii, snažíte sa vyriešiť problém za neho. Myslíte si, že sa všetko napraví, ak pri ňom budete veselí. Za svoje úsilie sa však zriedkakedy dočkáte odmeny. Čím viac sa ho snažíte rozveseliť, tým ste smutnejší. Musíte si uvedomiť, že partnerov stav nie je vaša chyba. Nestraťte sa v jeho depresii.

  1. Netolerujte jeho stav

Ľudia niekedy zostávajú s milovanými z martýrskych dôvodov. Myslia si totiž, že človek v depresii bez nich nedokáže fungovať. Ak sa však cítite hrozne aj vy, rozhodne nepomôžete partnerovi, ktorý je na tom rovnako. Netolerujte súčasný stav a pokúste sa s ním niečo spraviť, lebo inak v ňom obaja uviaznete. Niekedy pomôže ultimátum: Buď vyhľadáš pomoc, alebo sa na to už ďalej nebudem pozerať.

  1. Zapojte rodinu a kamarátov

Pre človeka v depresii je oveľa ľahšie odmietať rady jedného blízkeho človeka ako viacerých. Ak nechce poslúchnuť vás, možno mu prehovorí do duše jeho matka či najlepší kamarát.

  1. Prestaňte sa obviňovať

Láska k človeku s depresiou dokáže poriadne otriasť sebavedomím. Ak nedokážete milovaného urobiť šťastným, čo to hovorí o vás? Len jednu vec: Ste takí starostliví, že ste to s ním nevzdali a naďalej sa mu snažíte pomôcť.

  1. Nenechajte sa pripraviť o vlastné šťastie

Naďalej sa venujte veciam, ktoré vás bavia. Aj vy potrebujete byť šťastní. Ak z vás súčasný vzťah vyciciava pocity radosti, možno z neho treba ujsť. Život je príliš krátky. Nepremárnite ho s depresívnym človekom, ktorý nemá snahu zmeniť sa.

Čítajte tiež:

10 rád, ako nájsť životnú vášeň

6 vecí, ktoré by ste nikdy nemali hovoriť partnerovi

8 signálov, že sa Japonsko pomaly mení na demografickú časovanú bombu


Zdroj: http://www.lovepanky.com/love-couch/better-love/loving-someone-with-depression