Úspešná manželka Billa Gatesa: Melinda Gatesová

0
3646

Manželka Billa Gatesa, bývalá zamestnankyňa Microsoftu a súčasná spolupredsedníčka Nadácie Melindy a Billa Gatesových, ktorej cieľom je zlepšiť úroveň svetového zdravotníctva a školstva.

Melinda_Gates

Melinda sa narodila v roku 1964 v Dallase v štáte Texas do rodiny s tromi súrodencami. Jej otec Ray French pracoval ako letecký inžinier a jej matka bola žena v domácnosti. Práve jej matke veľmi záležalo na tom, aby ich deti mali vyššie vzdelanie. Rodina robila všetko čo mohla, aby im mohla finančne zabezpečiť kvalitné štúdium.

Už na strednej škole Melindu začali zaujímať počítače. Neskôr nasledovala svoju vášeň aj na vysokej škole: získala bakalársky titul z informatiky na Duke University, o rok neskôr aj magisterský titul v podnikateľskej administratíve so zameraním na ekonómiu.

Melinda začala pracovať v spoločnosti Microsoft v roku 1987. Začínala ako produktový manažér a pracovala hlavne na multimediálnych a interaktívnych produktoch ako napr. Publisher, Encarta alebo Expedia. Počas jej 9 rokov v Microsofte sa prepracovala až na post hlavného manažéra informačných produktov.

Melinda po prvýkrát stretla svojho riaditeľa Billa Gatesa na obchodnej výstave počítačov. Zaujal ju jeho svieži zmysel pre humor. Keď ju pozval na schôdzku naplánovanú s predstihom niekoľkých týždňov, bola mierne zarazená jeho potrebou plánovať veci týždne dopredu, ale rýchlo zistila, že jeho práca mu to inak nedovoľuje, a pozvanie nakoniec prijala. Pár spolu strávil 6 rokov pred súkromnou svadbou na Hawaji (1994). Po sobáši sa Melinda rozhodla opustiť prácu pre Microsoft a venovať sa rodine. S Billom majú spolu tri deti.

V období po ich sobáši sa manželia (najskôr aj s otcom Billa Gatesa) začali angažovať v charitatívnej činnosti. Ich aktuálny fungujúci projekt sa nazýva Nadácia Melindy a Billa Gatesových. Pôvodná idea bola zabezpečiť všetky knižnice v USA počítačmi. Neskôr, hlavne zadosťučinením Melindy Gatesovej, sa vízia fondu transformovala na celkové zlepšenie vzdelania vo svete, chudoby a zdravotnej starostlivosti. Manželia podporujú vývoj preventívnej medicíny, vakcinačných látok a liečby AIDS/HIV, malárie a tuberkulózy. Melinda venovala špeciálnu pozornosť aj dostupnosti antikoncepčných prostriedkov pre ženy v krajinách tretieho sveta.

Manželia tiež podporujú moderné pracovné podmienky – zamestnanci nadácie majú právo na jeden rok plateného voľna po narodení alebo adopcii dieťaťa.

Zdroj: biography.com

Čítajte aj: 

Sara Blakely: Priebojná a dobre naladená miliardárka

Ženy podnikateľky, vieme čo vás trápi najviac

Čo treba vedieť o rebríčku najmocnejších žien roku 2016 podľa Forbes