Divy Bratislavy: výnimočná kniha nielen o histórii hlavného mesta

0
2390

Pred nedávnom ma známa žiadala o tip na knihu o Bratislave o najkrajších miestach a niekoľko mesiacov pred tým zas niekto hľadal tip na výnimočnú knihu o našom hlavnom meste, len v angličtine. Pokiaľ by som predvídal, povie im „vydržte“. Z vydavateľstva IKAR totiž teraz vychádza naozaj výnimočná publikácia autora Jána Laciku, ktorá vás dostane. To aj za predpokladu, že vôbec nepochádzate z Bratislavy, ba dokonca aj za predpokladu, že ste z ktoréhokoľvek kúta sveta. Okrem slovenskej verzie svetla sveta uzrela aj identická anglická kópia, ktorá nie je v ničom ukrátená od tej slovenskej a približuje tak naše hlavné mesto vlastne komukoľvek.

Divy Bratislavy

Divy Bratislavy
207 stranová publikácia plná fotografii neobsahuje vlastne žiaden planý text, ale vždy informácie k téme, nestrácajúc zmysel a nevychádzajúc z kontextu. V knihe sa vždy na dvojstrane o danej téme dozviete azda všetko, a ešte viac. Osobne som sa nazdával, že poznám niektoré miesta veľmi dobre, no táto kniha aj skúseného sprievodcu zrejme presvedčí, že sa má stále čo učiť. Kým hlavný text pozostáva z histórie, pôvode, alebo zmyslu popisovaného divu, či pamiatky, bočné informácie neraz prezradia aj niečo viac. Napríklad čo symbolizujú niektoré vyobrazenia na historických budovách, odkiaľ pochádzajú sochy, alebo prečo sa vlastne Zrkadlová sieň volá „zrkadlová“. To je vlastne len pár zaujímavostí, ktoré na čitateľa čakajú. Azda neexistuje Slovák, ktorý by nebol v Bratislave v rámci výletu, práce, alebo turistiky. Každému teda niektorá zo strán pripomenie známe miesta. Neraz ste mohli naraziť na atrakcie, miesta, alebo len plastiku na niektorej z budov. Pri tejto knihe je veľkým plusom to, že autor sa snažil docieliť naozaj hodnotný obsah, ktorý neoklame peknými fotografiami, ale naozaj prinesie poznanie, vysvetlí a siahne aj ďaleko do histórie, do počiatku samotnej pamiatky, pokiaľ bolo vôbec možné jej zrod zistiť.

Divy Bratislavy IKAR

Počiatok knihy sa nachádza na symbole Bratislavy, na samotnom hrade. Hneď v niekoľkých témach netýkajúcich sa len jeho histórie, následne čitateľ spoznáva parlament a podrobne budovy v bratislavskom podhradí. Nevyhýba sa ani tematike bratislavských židov a pamiatok. Ozaj, vedeli ste, že práve v Bratislave je jedno z najvýznamnejších židovských pútnych miest na svete? Je to židovský cintorín s hrobom rabína Chatama Sofera. Aj Dómu Sv. Martina sa kniha niekoľko krát venuje, keďže s jeho históriou a hodnotou sú spojené viaceré oblasti a miesta. Sú to napríklad aj korunovácie uhorských kráľov, ktoré sú výnimočnou udalosťou už skôr len akousi pripomienkou aj dnes. Autor nezabúda ani na podstatné objavy a míľniky v rôznych oblastiach histórie. Spomína aj napríklad neoceniteľné bohatstvo v podobe tkaných tapisérií z anglických kráľovských dielní v Mortlake z obdobia do roku 1654, ktoré niekto ukryl v do diery v stene v Primaciálnom paláci a pri oprave v roku 1903 ich našli. Ide o najväčšiu a najzachovalejšiu zbierku jednej série na svete, čoho sa vlastne médiá ani príliš nechytajú. Zachytávajú na šiestich obrazoch antické motívy tragickej lásky Hera a Leandra. Pokladov má však Bratislava oveľa viac. Len kostoly, kláštory a kaplnky majú často bohatú históriu, často spätú so známymi menami. Kniha zachádza aj za hranice typickej Bratislavy, poodhaľuje niečo z tajomstiev Sandbergu, zachovaných antických pozostatkov v okolí, alebo pripomenie významnú a zanedbanú pamiatku s výnimočnou históriou, kaštieľ v Rusovciach.

Divy Bratislavy IKAR

Človek múdrie
Nerád chválim knihy bez dôvodu. Ak však pri čítaní niektorej knihy človek múdrie a cíti nárast určitej múdrosti každou stránkou ďalej a ďalej, zrejme na tom niečo bude. Divy Bratislavy nevytvárajú aktualizáciu a neupravujú podobu inej databázy zaujímavých miest, ale sú samostatným dielom, v ktorom si čitateľ nájde v prehľadne upravených stránkach všetko jasné a zrozumiteľne napísané. Čitateľ má možnosť pochopiť, že hlavné mesto je zároveň výnimočne bohatým mestom, ktoré zachováva historické bohatstvo, no vytvára zároveň aj bohatstvo moderného veku, atrakcie, sochy, lákadlá pre turistov. To všetko neorientované len na jednu oblasť sa nachádza tu. Odporúčať cudzincovi, čo si má určite pozrieť? Kým pred tým vám napadne Most a UFO, hrad, či staré centrum, pochopíte, že len v starom centre existuje sto miest, na ktoré je možné sa zamerať. Nie všade je možné sa dostať a aj tieto miesta nám približuje Ján Lacika aspoň prostredníctvom fotografií napríklad z Dómu sv. Martina a diel Georga Raphaela Donnera. Aj bežné a tisíckrát fotografované postavičky ako čumil alebo Schoner Náci s cylindrom majú odrazu jasnejší pôvod. Kým prvý bol len zábavnou postavičkou s čiapkou na hlave, ten druhý je reálnou postavou, ktorá v Bratislave žila a gestom s klobúkom zdravila ľudí na ulici. Áno, to Bratislavčania väčšinou vedeli, lenže v uliciach ich je malé percento, keďže najväčšími zvedavcami sú v uliciach práve turisti a cudzinci.

Divy Bratislavy IKAR

Skvelý tip na darček
V mojom prípade je publikácia skvelým tipom na darček ktorémukoľvek Bratislavčanovi so vzťahom pre hlavné mesto, a anglická verzia zas tipom pre darček zahraničných známych, ktorí túžia mať okrem spomienok a vlastných zistení aj niečo oficiálne, obšírnejšie a hodnotné. Možno aj vo vašom prípade siahnete do svojho fotoarchívu a nájdete zopár fotografií z ulíc, kde ste si odfotogravovali neznáme nápisy na stenách, sochy, či krásne historické budovy v tichej ulici plnej historických budov. V mojom prípade sa tak podarilo identifikovať pôvod fotografie nádhernej neskororenesančnej maľby a výnimočnosť ulice, ktorú v Bratislave poznajú ako ulicu klerikov, čiže Kapitulskú ulicu, alebo názov a úlohu viacerých stavieb opierajúcich sa o Dóm sv. Martina.

Divy Bratislavy IKAR

Anglická verzia knihy
Príjemným prekvapením je naozaj rovnako kvalitne spracovaná anglická verzia knihy. Obe sú identické, v peknej lesklej tvrdej väzbe chránenej papierovou obálkou. Zadná strana sa prihovára len krátkym textom o reálnom bohatstve Bratislavy, ktoré aj vďaka tejto knihe môže zahraničný turista, alebo zahraničný Bratislavčan, objavovať a doma, alebo sa dokonca pripraviť štúdiom knihy na budúcu návštevu ulíc hlavného mesta.