Knižná novinka: Návrat superveľmoci? Glukhovsky vám to vysvetlí!

0
1881

Čo je súčasné Rusko? Kto mu vládne? Akí sú jeho obyvatelia? Na tieto, ale aj iné otázky sa autor slávnej série o moskovskom metre Dmitry Glukhovsky usiluje odpovedať čitateľovi, a to v prekvapujúcej polohe. Veľké plochy postoapokalyptických románov zamenil za intímny priestor série poviedok, v ktorých kriticky zachytáva situáciu v dnešnom Rusku.

Od sci-fi k poviedkam o súčasnom Rusku

Dmitry sa rád vyjadruje k spoločenským, či politickým témam, ale z iného pohľadu. Z nadhľadu, ironicky, sarkasticky a zábavne. Presne také sú jeho Poviedky o Rusku.

V centre jeho pozornosti sú médiá, naivní obyvatelia, no ústredným motívom vinúcim sa celým dielom je skúmanie mocných a ich vplyv na najrôznejšie oblasti života.

Hlavné správy. Niečo za niečo. Na dne… Z iného sveta. Každému, čo mu patrí.
To je len pár názvom poviedok, ktoré triafajú veľmi presne, zaujmú, pobavia a donútia zamyslieť sa.

Hoci sa Glukhovsky na chvíľu presunul zo sveta sci-fi do súčasnosti, svoju fantáziu nezaprel. V duchu hesla Rusko sa rozumom pochopiť nedá parodicky vysvetľuje niektoré javy vo svojej domovine prostredníctvom príchodu mimozemšťanov či spoluprácou s vládcami pekla. Fantastické prvky však Gluchovskému slúžia len ako zväčšovacie sklo ruských paradoxov.Ikar

Dmitry Glukhovsky

je ruský spisovateľ, rozhlasový a televízny moderátor, novinár a bývalý vojnový korešpondent v Izraeli a Abcházsku.

V roku 2005 debutoval románom Metro 2033. V Rusku aj vo svete sa kniha stala bestsellerom, preložili ju do vyše tridsiatich jazykov a pripravuje sa aj jej filmová adaptácia. V roku 2007 román získal cenu za najlepší debut na európskom stretnutí autorov sci-fi EuroCon. Na jeho úspech nadviazali aj voľné pokračovania Metro 2034Metro 2035.

V roku 2007 autor vydal aj knihu Sumerki (Súmrak), ktorú sám označuje ako mystifikáciu prezlečenú za triler.
V roku 2015 vyšiel vo vydavateľstve Ikar jeho sci-fi román Budúcnosť. 

Začítajte sa do novinky Poviedky o Rusku :From hell