Zhlboka sa nadýchnite, nemusíte mať pod kontrolou úplne všetko

0
2751

Váš život je v poslednej dobe veľmi chaotický a väčšinu energie venujete tomu, aby ste ho dostali pod kontrolu. Chcete nepríjemný kolotoč zastaviť? V prvom rade sa zhlboka nadýchnite a potom sa pozrite na situáciu racionálne.

  1. Príďte na to, čo vás vlastne trápi

Neplánovane ste sa zdržali v práci a musíte poprosiť susedku, aby vyzdvihla vaše deti zo školy. Nehovorí sa vám s ňou ľahko. Ste v takom strese, že sa začnete triasť. Nastal čas položiť si otázku: Odkiaľ sa tie pocity berú? Máte stres z toho, že niekto iný berie vaše deti? Alebo z toho, že ste nesplnili, čo ste sľúbili? Ak prídete na zdroj tlaku, dokážete mu porozumieť a nabudúce budete reagovať lepšie.

  1. Predstavte si, čo najhoršie sa môže stať

Môžu sa stať dve veci. Prvá – susedka všetko zvládne, vy prídete domov a uvidíte deti za stolom, ako si robia úlohy. Druhá – susedka príde neskoro, školu zatvoria skôr, deti zostanú samé a vydesené. Áno, stať sa môže aj to najhoršie. Ak sa však necháte ovládnuť strachom, nezískate nad situáciou žiadnu kontrolu. Radšej porozmýšľajte, ako málo pravdepodobný je druhý scenár. Pamätajte, že aj susedka je schopná vyriešiť prípadný menší problém.

  1. Nemyslite na „čo ak“

Nemôžete všetko predvídať. Zjavne však po tom túžite, inak by ste nemali problém s prehnanou potrebou kontroly nad vecami. Musíte sa naučiť žiť v prítomnosti a pochopiť, že nečakané veci sa jednoducho stávajú a vy ich nedokážete ovplyvniť. Trochu si verte! Dokážete si predsa poradiť s akýmkoľvek problémom, ktorý môže nastať.

  1. Tešte sa z vecí, ktoré máte pod kontrolou

Nemôžete kontrolovať premávku, no môžete kontrolovať svoje emócie počas dopravnej zápchy. Nedokážete zmeniť kamarátkinu zlú voľbu (podľa vás), ak je pevne rozhodnutá. Viete však ovplyvniť, koľko energie vložíte do reakcie na jej správanie. Ste predsa zodpovedná len za seba. Nenechajte sa stresovať ostatnými.


Zdroj: https://www.purewow.com/wellness/how-to-let-go-of-things