Zaujímavé miesta a víkend na Kysuciach: kam zavítať a čo si pozrieť?

1
4647

Prichádzajú prázdniny a možno aj vy zavítate na dovolenku za hranice. Lenže to je jeden týždeň, alebo dva. Zostáva ešte kopec letných dní, ktoré môžete vyplniť víkendovými akciami niekde na Slovensku, alebo priamo zvoliť dovolenku na Slovensku a bez problémov v práci s dovolenkou si naplánovať nejaké výlety, pamiatky a podobne. Ak by jedným zo slovenských cieľov počas takýchto víkendov mali byť Kysuce, tu je niekoľko tipov, čo sa oplatí v priebehu soboty a nedele vidieť. (foto: pieskovcová guľa v Milošovej o ktorej sa chyrovalo, že je dielom mimozemšťanov, foto: Tomáš)

Sobota na Kysuciach
Povedzme, že ste autom a chcete z každého rožku trošku. Potom si naplánujme sobotu ako pamiatkovú a nedeľu ako poznávaciu. Začnime preto hlavným mestom tohto regiónu Čadcou.

  • Navštívte miestny barokový kostol Sv. Bartolomeja, ktorý je jednou z najstarších pamiatok mesta. V blízkosti neho je pamätná tabuľa, ktorá kedysi visela na miestnej fare. Pripomína si návštevu Ľudovíta Štúra a len cez cestu sa nachádza miestny Mestský dom, ktorý je najcharakteristickejšou budovou mesta. Oproti nemu sa tiahne pešia zóna Palárikova ulica s obchodmi a pubmi.
  • Od Mestského domu bližšie k miestnej rieke Kysuca sa nachádza Kysucké múzeum s ukážkou života Kysučanov v minulosti s bohatými zbierkami rôznych predmetov. Kysucké múzeum však má svoju odnož aj v obci Radoľa, ktorá sa nachádza bližšie k Žiline. Toto múzeum je zamerané na minulosť, ba dokonca sa v ňom nachádza aj mamutí zub, ktorý sa na tomto území našiel.
  • Ďalšou „odnožou“ Kysuckého múzea je kaštieľ v obci Oščadnica s galériou moderného umenia.
  • V rovnakej obci možno nájsť v zime známe lyžiarske stredisko a v lete Summer paradise park s bobovou dráhou, lanovým parkom a inými atrakciami. Z Oščadnice prejdite do obce Zborov nad Bystricou až smerom do Starej Bystrice.
  • Stará Bystrica je zaujímavá svojim zrekonštruovaným námestím, ktoré získalo celkom iný vzhľad po výraznej prerábke a láka tak aj turistov zo zahraničia. Najmä cyklistov z Poľska a Česka, prípadne zo susednej Oravy. Najväčším lákadlom miestneho námestia je najpresnejší Orloj v Európe a možno najpresnejší orloj sveta, spolu s lunárnym kalendárom a ďalšími ukazovateľmi.
  • Ďalej smerom na Novú Bystricu zájdite do časti Vychylovka. Tu sa nachádza časť Kysuckého múzea s názvom Múzeum kysuckej dediny a lesná úvraťová železnica vo Vychylovke. Celkovo dve časti múzea sú navzájom spletené do hromady. Na jednej strane múzeum plné histórie Kysúc, drevenice, mlyn z Klubiny, biely kostolík a symbol skanzenu z obce Zborov nad Bystricou a iné. Menovaný kostolík sa objavil vo viacerých filmoch a nakrúcali sa tu aj niektoré koprodukčné filmy. Na druhej strane skanzen ponúka jazdu na lesnej železnici, ktorá je unikátom a dodnes preváža… len namiesto dreva turistov.
  • V obci Nová Bystrica sa nachádza vodné dielo, ktorého stavba si vyžiadala zánik obcí Riečnica a Harvelka. Z práve týchto obcí je niekoľko stavieb práve v skanzene Vychylovka.
  • Večer si zas užite niekde pri opekanej slaninke s čerstvou zeleninou, pri živej hudbe, alebo pri niektorom z kultúrnych podujatí, ktoré aj počas leta v regióne nechýbajú.

Nedeľa na Kysuciach
Nedeľa bude stáť o niečo menej. Orientovaná bude skôr na poznávanie. Dom, ktorý patril rodičom posledného muža, ktorý kráčal po mesiaci, amerického kozmonauta so slovenskou krvou Eugena Cernana, vo Vysokej nad Kysucou otvorený v nedeľu nebude, ale za to budú prístupné iné zaujímavé miesta.

  • Priamo z Čadce vyrazte poza Tesco na časť Bukov. Tá je známa skôr pre pešiu turistiku a vyšliapanie si k bielemu dvojkrížu, ktorý sa nad mestom týči a v rámci branných cvičení k nemu zavíta každoročne nejaká tá škola so žiakmi. Cestou naspäť narazíte na prírodný chránený prameň miestnej sírnatej minerálky, ktorú je možné si načerpať do fľašiek.
  • Vyrazte smerom na Svrčinovec, ale odbočte ešte pred obcou smerom na mestskú časť Milošová. Nechajte sa navigovať až na konečnú do časti Megoňky, kde sa v starom kameňolome nachádzajú milióny rokov staré mohutné pieskovcové gule, ktorých vznik podaktorí nadšenci v minulých rokoch pripisovali činnosti mimozemšťanov. Podobný prírodný úkaz sa nachádza aj v inej časti Kysúc.
  • Do obce Klokočov sa dostanete prejazdom cez Čadcu smerom na Rakovú, kde sa nachádza rodný dom dramatika Jána Palárika.
  • Smerom na Klokočov však miniete v obci Staškov starú pílu, ktorá je rodným domom známeho a uznávaného slovenského herca Jána Kronera, kde žil v početnej rodine v skromných pomeroch. Hráva sa tu aj Kronerov pohár, ktorý po Jánovej smrti slávnostne otvára Zuzana Kronerová, alebo Janko Kroner.
  • V samotnom Klokočove spomínaný prírodný úkaz nemožno nájsť jednoducho, preto je dobré sa spýtať miestnych, kde sa nachádza ono známe Klokočovské skálie. To sa nachádza v lese a kamenných loptičiek tam je oveľa viac, pričom na mnohých miestach možno pozorovať už len stopy po prítomnosti menších gúľ.
  • Zamierte ďalej do obce Korňa. Tam je naozaj geologický unikát, pretože na lúke z pod zeme vyviera kvalitná ropa už niekoľko storočí. Miesto je známe a v minulosti lákalo aj nemeckých geológov, ktorí tu ropu plánovali ťažiť. Nachádza sa tu však aj plynové ložisko, ktoré sa plánuje využívať na vykurovanie.
  • Menším centrom tejto časti Kysúc je mesto Turzovka, v ktorom sa nachádza zrekonštruované námestie a v blízkosti aj pútne miesto s liečivou vodou známe ako Živčáková.
  • Na úplnom západnom cípe Kysúc pri českých hraniciach sa nachádza Makov, známy aj pre lyžiarske stredisko, ale tiež pre niekoľko storočí rastúce stromy. Tie sú chránené štátom ako prírodná pamiatka.

Po dvoch dňoch poznávania a fotenia máte nakoniec parádnu zbierku fotografií a zážitkov z miest, ktoré sú považované za chudobné a predsa nie sú. Kysuce majú svoje kultúrne aj historické bohatstvo. A to nespomínam bohatstvo prírodné, keď vo voľnej prírode možno stretnúť vysokú zver, naše chránené šelmy, rôzne vtáctvo od bežných operencov po nádherné žlny zelené a ďatľov. Sú to však aj hríby či lesné plody, ktoré vedia potešiť už celkom iný druh turistov.

Viac informácií
Informácie o Kysuciach je možné získať aj na partnerských stránkach: http://kysuce.info

Comments are closed.