Muzikálová verzia príbehu grófky Báthoryčky iná, ale pekná

0
1548

Pôvodný slovenský muzikál Báthoryčka sa už síce hrá nejaký čas, no navštívili sme ho s priateľmi až teraz. Každý z nás videl už filmovú verziu, pozná rôzne legendy a dohady, najmä sa už stretol s rôznymi legendami o krvavom kúpeli, podrezávaní mladých panien a podobne. Po pravde doba, v ktorej Alžbeta Báthoryová žila, sa dá pochopiť, že bola dobou preháňania, dobou zmysleného boja proti nejakému neexistujúcemu čarodejníctvu a doba udávania. Pravý osud ako aj život grófky Báthoryovej zostane navždy neznámy, takže si mnohí autori jej život pre-rozprávajú podľa seba. Rovnako tak to urobil film, jeho iné predošlé verzie, ako aj trápny pokus vytvorený v pornoverzii. Verzia muzikálová sa len trochu približuje verzii filmovej, Alžbetu predstavuje ako obeť systému vlády, obeť vtedajšej spoločnosti, pretvárky a najmä obeť samoty.

Vo filme sa stretávame s Caravaggiom, talianskym maliarom, ale muzikál pozná talianskeho šermiara, ktorý neprekypoval láskou len k Alžbete, ale k všetkým ženám na hrade. Vo filmovej verzii Alžbeta oplývala znalosťami liečiteľstva a láskou k ľuďom. Muzikálová Alžbeta sa nechala zviesť na dráhu čarodejníctva a do rúk Satana až po presviedčaní troch čarodejníc na čele s Darvúliou. A samozrejme pár ďalších rozdielov. Tie v žiadnom prípade neprekážajú.

Muzikál sa odohráva celý na jedinej scéne z umelých hradieb, kde sa posúvajú len schody. Veľmi zaujímavo je však celý dej predstavenia spracovaný tak, že hoci ide o jedinú scénu, predstavuje žalár, hradby, bojisko, ako aj miestnosť veselky mládencov a dievčat. Príbeh často pretínalo súčasne so spevom aj vystúpenie troch čierno odetých tanečníkov. To, že má ísť o vlkov sme viacerí pochopili žiaľ až po predstavení z plagátu. Katarína Hasprová v úlohe Alžbety sa úlohy zhostila vynikajúco. Marián Galovič predstavoval Juraja Thurza a viacero ďalších známych hercov prevzalo ďalšie úlohy. Množstvo mladých tvárí získalo šancu sa herecky presadiť a určite bude talentom aj herečka predstavujúca Žofku. Jej vystúpenia boli z celého muzikálu najzábavnejšie, napriek krátkosti jej dialógov. Tým najkrajším zážitkom z celého muzikálu bolo každé jedno spievané slovo Kataríny Hasprovej. Jej emócie a hlas v piesňach boli naozaj výnimočné. V priebehu vystúpenia tiež bolo na jej tvári vďaka neustále upravovanému makeu-pu badať postup v príbehu k stále väčšiemu trápeniu a starnutiu postavy zúboženej Alžbety.
Plieskanie krátkym bičom po zemi, zvuky a krik, rovnako ako zvukové detaily a aj krátky šermiarsky výstup hercov, o ktorých sme očakávali zranenie (majú to aj napriek nešermiarskemu vzdelaniu už nacvičené), to všetko tvorilo druhú stránku predstavenia, ktorá pomáhala umocniť zážitok. Vôbec sa nedá muzikál hodnotiť nijak zle. Je príjemné sledovať niečo originálne slovenské a zároveň si vypočuť originálne texty a hlas slušných spevákov.

Režisérom je známy herec Ivan Vojtek st. o choreografiu sa postaral Jaroslav Moravčík a okrem Kataríny Hasprovej a Mariána Galoviča sa v muzikáli predstavia Ján Mistrík, Pavol Plevčík, Martin a Dušan Kaprálikovci, Katarína Čillíková, Karol Čálik, Jana Valocká a ďalší. Autor scény je Juraj Fábry a autorkou krásnych kostýmov je Ľudmila Varossová. Dievča za milión – Karin Olasová je náhradníčkou pre Katarínu Hasprovú. Viac na stránkach alebo priamo na predstavené v divadle na Novej Scéne, v Bratislave.

ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokDemi Lovato sa konečne priznala
Ďalší článokP!nk nechce ružové kone
administrátor stránok, autor článkov o rôznych zaujímavostiach zo sveta zábavy, vedy, zistenia a akcie...