Neistá situácia v Egypte: Cestovky Satur, Koala aj Kartago tours rušia svoje lety

0
2105

Albatros Palace  Egypt hotel, © JožiSituácia v Egypte bola ešte včera ráno pokojná na pobreží Červeného mora, no podľa niektorých informácií sa nepokoje preniesli aj do Hurghady. Podarilo sa nám získať presnejšie informácie a tak bolo možné lepšie lokalizovať miesto nepokojov. Malo ísť o lokalitu mimo dosah turistami obývanej Hurghady, ktorá je mimo dosah dovolenkárov. Vo všeobecnosti sa turistom neodporúča zúčastňovať sa protestov a nepokojov. Síce by takéto šialenstvo prinieslo naozaj neopakovateľné zážitky a fotografie, no zároveň ide o absurdnosť zo strany tých, čo by naozaj túžili na konkrétnu nepokojnú ulicu vstúpiť a byť súčasťou týchto nepokojov. Ako sme však už uviedli, do Káhiry a nepokojných veľkých miest nelieta žiadna cestovná kancelária zo Slovenska. Hoci sa to nezdá po medializovaných informáciách v posledných hodinách, letoviská samotné sú naďalej pokojné.

Cestovky už pristupujú k pozastavovaniu letov
Vzhľadom na obavy turistov, pre rapídny pokles záujmu o zájazdy do Egypta, ako inak, z pochopiteľných dôvodov, a pre neustále nestabilnú situáciu v krajine, sú cestovné kancelárie nútené rušiť lety. Napriek tomu sú podľa našich zdrojov aj cestovatelia, ktorým nepokoje neprekážajú a ide skôr o stálych návštevníkov Egypta s priateľmi priamo na mieste, alebo nadšencov pre Egypt. Väčšina cestovných kancelárií svoje lety rušila už včera pred obedom, kým iné boli v strehu a situáciu neustále preverovali, aby svoje stanovisko vyjadrili neskôr. Svoje zájazdy už dávnejšie zrušila podľa médií jedna cestovná kancelária, ktorá nakoniec pritom žiadne lety do Egypta neprevádzkovala. Včera začali pozastavovať zájazdy aj cestovné kancelárie Satur, Koala (v sieti CK je aj Tip Travel) približne v rovnakom čase nezávisle na sebe po zhodnotení situácie ako vážnej a pre turistov nelákavej. Satur predbežne zrušil lety do 8. septembra, pričom nepokladá situáciu v letoviskách za nepokojnú. Počíta však s možnosťou, že by sa mohli nepokoje rozšíriť aj do letovísk. Cestovné kancelárie ponúkajú za už zakúpené zájazdy možnosť výmeny za inú destináciu. Včera sa podvečer pripojilo čiastočne aj Kartago tours, kedy zrušili len pár letov, no dnes už rušia všetky lety do Egypta až do odvolania, čo taktiež zdôvodňujú nestabilnou situáciou v krajine a jej neistým trvaním. Azur Reizen napríklad neobmedzuje zatiaľ žiadne lety. V ponukách sa naďalej objavuje Egypt. Informovalo o tom aj na svojom Facebooku.

Cestovné kancelárie reagujú v rôznom čase a nie naraz. Prevažne aj pre vypredanosť termínov, ako aj reálny stav, ktorý z krajiny hlásia zamestnanci jednotlivých spoločností. Situáciu naďalej monitorujeme aj my. Naše kontakty v Hurghade nás zatiaľ neinformujú o žiadnych nepokojoch, alebo schyľovaní sa k nepokojom v oblastiach pri Červenom mori, ktoré sú cieľom zahraničných turistov. Dovolenková Hurghada a Marsa Alam sú naďalej pokojné. Otázne je, či to tak aj zostane.