Kniha džungle: Veľkolepý návrat legendárneho príbehu na veľké plátno + SÚŤAŽ

22
7476

Štúdio Walt Disney v tomto roku valcuje kinosály. Po úspešnom Zootropolise, ktorý sa ešte stále vyhrieva v programovej ponuke slovenských kín, nám štúdio na apríl servíruje ďalšiu filmovú lahôdku: nové spracovanie jednej z najväčších klasík dobrodružnej literatúry pre deti (aj dospelých) – Knihu džunglí od Rudyarda Kiplinga.

V spolupráci s distribučnou spoločnosťou SATURN ENTERTAINMENT, ktorá uvedie do Slovenských kín Knihu džungle, sme pre vás pripravili súťaž o tri exkluzívne filmové balíčky:

1. Batoh + šiltovka + nápojová fľaša (výherkyňa: Juliana Palisinová)
2. mikina + diár + solárna lampa (výherkyňa: Katarína Gagová)
3. tričko + uterák + baterka (výherca: Jozef Baláž)

Ako sa môžete zapojiť? Do komentára pod článok napíšte, na aké zviera by ste sa najradšej premenili 🙂 Vyhodnotenie súťaže bude v pondelok 25.4.2016 a traja výhercovia budú kontaktovaní emailom!

Kto by nepoznal slávny príbeh Mauglího, jeho bezstarostného kamaráta – medveďa Balúho – a vlčej svorky? Do džungle sa však vracia tiger Šer Chán, obávaný vládca pralesa. Šer Chán, ktorý si nesie jazvy spôsobené človekom, prisahá, že odstráni všetko, čo vníma ako hrozbu. Mauglí cíti, že musí opustiť džungľu, jediný domov, ktorý kedy poznal. Spoločnosť mu robia len dvaja priatelia – čierny panter Baghíra a ľahkomyseľný medveď Balú. Počas svojej cesty stretáva v džungli veľa tvorov, ktoré však nemajú najlepšie úmysly. Obrovský pytón so zvodným hlasom Kaa zláka ľudské mláďa do trosiek dávneho chrámu, kde sídli opičí kráľ Louie. Na prvý pohľad priateľský kráľ chce presvedčiť Mauglího, aby mu prezradil tajomstvo krásneho, prchavého a smrtiaceho červeného kvetu – ohňa.

kniha dzungle

Kniha džungle patrila celé detstvo k mojim najobľúbenejším. Spisovateľ Rudyard Kipling, narodený v Bombaji, v nej vzdal poctu fascinujúcej indickej prírode a zvieratám, ktoré v nej žijú. Prvú časť knihy napísal v roku 1894, rok na to nasledovala Druhá kniha džungle. Na mnohých tieto diela pôsobili ako zjavenie, nakoľko v tých časoch sa o Indii nevedelo veľa. Bol to očarujúci nový svet napínavého dobrodružstva a hovoriacich zvierat. I keď Kipling pôvodne písal knihu pre deti, stala sa obľúbeným čítaním aj pre dospievajúcu mládež a dospelých. Kipling sa vo svojich 32 rokoch stal v tej dobe najlepšie plateným spisovateľom. V roku 1907 sa dokonca za svoju tvorbu dočkal aj Nobelovej ceny za literatúru.

kniha dzungle

Walt Disney už raz Knihu džungle natočil v celoanimovanej verzii. Tentoraz však štúdio zašlo ďalej a vytvorilo plne digitalizovaný film s autentickými, „živými“ zvieratami. Nadabovali ich slávny herci, medzi inými Ben Kingsley (Baghíra), Scarlett Johansson (Kaa), Christopher Walken (Kráľ Louie), Bill Murray (Balú) a ďalší. Jedinou skutočnou postavou je jedenásťročný herec/nováčik Neel Sethi, hrajúci Mauglího. Režisér Jon Favreau má za sebou megatrhák Iron Man, takže sa nemusíme báť žiadneho prepadáku alebo začiatočníckych filmárskych prešľapov.

„Úbohé, milé mláďa. Čo robíš tak hlboko v džungli?“ →Kaa

kniha dzungle
THE JUNGLE BOOK – (PICTURED) SHERE KHAN. ?2106 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Pri tvorbe sa filmári pýtali sami seba: ako vytvoriť Kiplingov svet? Ich primárnym cieľom bolo, aby sa podarilo divákov dostať do zdanlivo „nereálneho“ sveta a poskytnúť im nezabudnuteľný zážitok uprostred skutočnej džungle (i keď vytvorenej pomocou vizuálnych efektov). Autori zostavili tím odborníkov, ktorí spolupracovali na tvorbe filmov ako Gravitácia, Avatar alebo Život Pí. Každé zviera dostalo svoj emocionálny jazyk, neskôr sa ešte upravovali ich emočné prejavy na základe mimiky dabingových hercov. Hlavné bolo neurobiť zo zvierat smiešne rozprávkové karikatúry, ale silné osobnosti s patričnou dávkou charizmy.

the jugle book
Mowgli (newcomer Neel Sethi) and Baloo (voice of Bill Murray) float down a river in ?The Jungle Book,? an all-new live-action epic adventure about Mowgli, a man-cub raised in the jungle by a family of wolves, who embarks on a captivating journey of self-discovery when he?s forced to abandon the only home he?s ever known. In theaters April 15, 2016…?2015 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Už trailer sľubuje epickú a výpravnú zábavu, snímky ukazujú fantastické prírodné scenérie a „nadupaný“ dej. Osobne preferujem anglickú verziu pred nadabovanou. Originál sľubuje presvedčivejšiu kvalitu… V tomto prípade to, bohužiaľ, asi tak bude.

Na slovensku mal film premiéru 14. 4. 2016.

Photo credit @ saturn.sk

Comments are closed.