Dávať alebo nedávať peniaze žobrajúcim deťom

0
2606

Žobrajúce deti

Darovať niečo nezištne, nemusí vždy znamenať, že robíme dobrý skutok. Aj napriek tomu, že naše úmysly pomôcť nezaopatreným deťom na ulici sú pozitívne, nie vždy to má aj taký výsledok.

S narastajúcim počtom turistov v rozvojových krajinách sa zvyšuje aj počet detí, ktoré končia na ulici nie preto, že by boli siroty. Mnohé z nich sú len obete tzv. žobráckej mafie. Podobne ako na Slovensku, alebo v Rumunsku, kde sú podobné praktiky známe, aj inde vo svete je za natiahnutou rukou žobrajúceho dieťaťa viac než jeho prázdny žalúdok.


Tip redakcie: Prečítajte si, ako spraviť vaše deti pozitívnejšie a úspešnejšie v škole aj aktivitách


Žiadny úsmev nie je zadarmo

V krajinách juhovýchodnej Ázie je bežné, že k vám v turistických štvrtiach pribehnú deti so silným mejkapom, oblečené v nádherných farebných kostýmoch a úsmev budú ponúkať zadarmo. Do chvíle, kým nevytiahnete fotoaparát. Vtedy si vypýtajú peniaze.

To, že pár metrov od nich stojí rodič alebo iný dospelý, ktorý dohliada na to, aby si „zverenci” nezabudli po fotení poprosiť od cudzinca peniaze, si bežný turista nevšimne. Následne deti odovzdajú dospelým vyzbierané peniaze a ponáhľajú sa späť k turistom.

10680833 - little dirty brother and sister, poverty , bad condition

Keď starší kradne mladšiemu

Občas uvidíte, ako deti posrkávajú instantné polievky, cmúľajú cukríky, ktoré im „šéf” prinesie. To je ten lepší prípad. Napadlo vám, že peniaze, ktoré dieťaťu dáte, použije na drogy?

Často sa stáva, že žobrajúce deti na uliciach, sú obete šikanovania zo strany starších detí, ktoré keď zarobia menej, tak peniaze, ktoré sú povinné odovzdať nadriadeným, kradnú od mladších. Tí často podľahnú silnému tlaku a šikanovaniu a začínajú s drogami aj vo veku do 10 rokov.

Tým, že deťom na ulici hodíme pár drobných do klobúka, ich len podporíme v tom, čo robia. Každou mincou ich uistíme, že prežiť sa dá aj na ulici, bez vzdelania. Aj keby im rodičia, ktorým peniaze odovzdajú, mohli zabezpečiť návštevu školy, zdravotnú starostlivosť a strechu nad hlavou, peniaze končia niekde úplne inde.


Tip redakcie: Zadržali administrátora skupiny navádzajúcej tínedžerov na samovraždy


Ako pomôcť deťom na uliciach

Prinesme im jedlo namiesto hotovosti. Podporme miestne dôveryhodné neziskovky a komunity, ktoré vedia najlepšie, ako deťom a ich rodičom pomôcť. Pýtajme sa, čo môžeme pre neziskovky alebo deti urobiť namiesto toho, aby sme len slepo darovali peniaze, alebo zahrnuli deti sladkosťami.

A nakoniec – nikoho neľutujme a nesúďme. Buďme súcitní a snažme sa pomôcť konkrétnym činom, nie pocitom ľútosti, ktorý nikomu nič dobré aj tak neprinesie.

Čítajte tiež:

Cez Facebook si budete môcť objednať jedlo či kúpiť lístky na koncert

Miley Cyrus dohnali výsledky volieb k srdcervúcemu plaču