BIO biznis, aneb sú biopotraviny zdravšie od ostatných?

0
2229

BIO obchody s neuveriteľne predraženými potravinami sú aj v našich mestách a darí sa im. Ako BIO je označených viacero potravín v našich obchodných reťazcoch. Bio je skrátka veľký biznis, ktorý priniesol zisk najmä predajcom, ktorí oslovili klientelu nepozerajúcu toľko na financie, ale na povedomie, že žijú a chcú žiť zdravo. Ak chce bežný človek na Slovensku žiť zdravo, môže prísť na mizinu. Lenže stále tu je pojem BIO, ktorý má zaručovať chemicky nepoznačené pestovanie, a výrobu výrobku. Všetko, čo je BIO má byť z prírody získané bez umelín, akéhokoľvek „podvodu“ s chémiou, zvieratá nekŕmené žiadnymi zmeskami a len „košér“ krmivom. Akosi súčasná generácia prikladá väčší význam trom písmenkám, ako tomu, čo reálne jedli naši rodičia a starí rodičia a stále sú tu… a to sa na poliach sypali väčšie jedy.

Časopis Annals of Internal Medicine už dokázal, že jedením biopotravín nejde o žiadny zásadný rozdiel oproti klasickým potravinám. Hladina vitamínov podľa odborného časopisu, ktorý píšu a zostavujú len lekári a vedci, bola takmer identická. Rozdiel našli len v tom, že kým v BIO nie sú (aspoň by teda nemali byť) žiadne známky po pesticídoch, v bežných potravinách nejaké stopy môžu byť a konzumácia BIO je menej riziková v rámci prijímania pesticídov do tela. Je však ešte niekoľko ďalších štúdií, ktoré potvrdzujú rovnaký názor.

BIO a neBIO
Ak je mrkva krásne veľká za 50 centov a tiež krásna mrkva vedľa, ale v igelite s nálepkou BIO a cenovkou za 1 euro, už stoporovnávacích výskumov dokázalo, že vitamínov je v každej absolútne rovnako. Rozdielnosť je minimálna. Každý farmár na Slovensku s malou farmou, alebo záhradou pestuje takzvané BIO. Rovnako ako on, aj hocijaká väčšia výrobňa môže kedykoľvek jedno políčko zasviniť nejakou chémiou a žiadna kontrola to v halde mrkvy, jabĺk, ovocia, čohokoľvek ani nespozná. BIO vajíčkami sú nakoniec všetky vajcia, ktoré sú z voľne behajúcich sliepok. Pritom mnoho vajec z voľne behajúcich sliepok nenesú nálepku BIO a to majú byť o niečo horšie? Neexistuje zdravšie vajce s výrazným náskokom od iného vajcia. Neexistuje zdravšie jablko s nejakým výrazným náskokom pred bežným jablkom. Možný rozdiel v množstve vitamínov môže spôsobiť aj skladovanie a postupy pri pestovaní, ktoré sú pri BIO iné. Len asi nikto nenapíše o mrkve, ktorá je neBIO a má viac vitamínov ako tá s BIO. Je celkom možné aj to. Kým pri BIO môže na nechránenej zelenine narobiť neplechu nejaká huba alebo škodca, môže byť o oslabenú zeleninu, či ovocie. Dá sa na vec pozerať aj týmto smerom.

Osobný názor nakoniec…
BIO je pojem, ktorý si do úst rada berie mládež aktivizujúca proti zlej životospráve, proti mäsu, bojujúca za vegetariánstvo a za zdravie. Čítajú zadné strany výrobkov a sú to aj tí, čo pri pokladni nadávajú predavačke za vysoký obsah uhlohydrátov, emulgátorov, toxického aspartamu, ktorý je i tak v každej žuvačke… a je ich medzi nami naozaj mnoho. Možno ich prekvapí, že aj BIO nie je celkom vždy BIO. Niekedy je povolená určitá hranica použitej chémie, a pokiaľ hranicu neprekročí, stále môže byť plodina označená ako BIO. Súčasná spoločnosť však nemyslí na jeden fakt. Prílišná ostražitosť v životospráve a absolútne zdravé (a nákladné) potraviny z tela spravia nástroj zvyknutý na všetko čisté a zdravé… Aby potom také telo nezabil jeden pokazený jogurt, nejaká reakcia potravín v tele, či stav núdze, situácia na dovolenke s neznámou stravou. Vtedy je ľudské telo citlivejšie a menej odolnejšie…

Urobte to inak. Spýtajte sa skúseného farmára, alebo kohokoľvek na trhu so zeleninou a ovocím, čo si on myslí o BIO a o predaji BIO výrobkov. Azda neexistuje predajca zeleniny, čo by nemal rád ľudí a neporozprával sa občas s ľuďmi… aj na tému BIO výrobkov…

V spolupráci s Michalom Zajacom a Jaroslavom Stankom.