16 krokov k tomu, aby vás ľudia mali radi

1
6086

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo máte radi svojich priateľov? Ak nie, nevadí. Vedci z celého sveta sa tým totiž zaoberali roky. Toto je krátky prehľad ich zistení spolu s radami, ako si získať niekoho priazeň.

  1. Napodobňujte

Táto stratégia sa nazýva zrkadlenie. Keď sa s niekým rozprávate, skúste napodobňovať jeho reč tela, gestá a mimiku.

  1. Trávte s daným človekom viac času

Ľudia majú radšej osoby, ktoré sú im známejšie. Ak dúfate, že sa s niekým raz letmo stretnete a hneď vás bude mať rád, radšej vyskúšajte inú stratégiu.

  1. Chváľte iných

Ľudia si s vami spoja prídavné mená, ktoré použijete na opísanie iných. To znamená, že ak niekoho opíšete ako srdečného a milého, ľudia si tieto vlastnosti spoja aj s vami, aj keby sa vás netýkali. Naopak, ak budete neustále ohovárať a šíriť len negatívne postoje voči druhým, začnú vás negatívnejšie vnímať aj kamaráti.

  1. Prejavte pozitívne emócie

Ľudia dokážu podvedome vnímať emócie ľudí okolo seba a dokonca ich „prevziať“ a začať sa cítiť podobne. Ak chcete, aby pri vás boli ľudia šťastní a veselí, skúste s tým začať vy.

  1. Buďte milí a schopní

To sa ľahko povie, však? Ak dokážete pôsobiť milo, priateľsky a nekonfliktne, získate si dôveru ľudí. Ak dáte najavo aj svoje schopnosti – napríklad pracovné – získate si ich rešpekt. Postupujte v poradí najskôr dôvera, potom rešpekt.

  1. Z času na čas odhaľte svoje slabosti

Ak ľuďom ukážete, že nie ste dokonalí, viac sa s vami stotožnia. Platí to však len vtedy, ak zároveň veria, že ste schopný človek.

  1. Zdôraznite spoločné hodnoty

Ľudia majú radšej tých, ktorí sú im podobní. A nemusí ísť len o názory a hodnoty, ale aj o vlastnosti – dokonca aj tie zlé.

  1. Vyskúšajte letmé dotyky

Naozaj letmé dotyky – také, ktoré človek takmer ani nepostrehne – vám môžu pomôcť nakloniť si ľudí. Skúste jemné poklepanie po chrbte či ľahučký dotyk na rameno.

  1. Usmievajte sa

Úsmev je takmer zázračný. Nielenže ľuďom hneď budete sympatickí, ale ak sa budete usmievať pri prvom stretnutí, je pravdepodobnejšie, že si vás zapamätajú.

  1. Vnímajte ich tak, ako to sami chcú

Ľudia chcú od druhých potvrdenie toho, ako sa sami vnímajú. Je pritom jedno, či o sebe majú pozitívny alebo negatívny obraz.

  1. Zverte im tajomstvo

Poodhalenie seba samého je jedna z najúčinnejších techník na spriatelenie sa. V istom experimente rozdelili študentov na dve skupiny. V prvej si mladí ľudia kládli otázky o obľúbenom ročnom období a podobne, v druhej aj intímnejšie otázky typu aký je tvoj vzťah s matkou. Výsledky neboli prekvapujúce: ľudia z druhej skupiny k sebe po rozhovore mali omnoho bližšie a chceli pokračovať v rozvíjaní vzťahu.

  1. Udržte tajomstvo

Schopnosť udržať tajomstvo je pre priateľstvo extrémne dôležitá. Úprimnosť a spoľahlivosť vás dostanú ďaleko.

  1. Prejavte zmysel pre humor

Väčšina ľudí si pri predstave kamaráta alebo romantického partnera vybaví niekoho so zmyslom pre humor. Ak sa s niekým spoznáte pri zábavnej činnosti ako je športová alebo spoločenská hra, môže to zvýšiť vzájomnú príťažlivosť.

  1. Nechajte ich rozprávať o sebe

Nestrhnite všetku pozornosť na seba. Nechajte ľuďom priestor, aby vám povedali čosi o sebe. Budú mať na vaše stretnutie príjemnejšie spomienky.

  1. Ukážte trochu zraniteľnosti

Môže to byť ťažké, pretože niekedy vopred neviete, či to nevypáli proti vám. Štúdie však dokazujú, že otvorenosť a emocionálna priamosť sú pre priateľstvo i romantický vzťah veľmi dôležité a žiadané.

  1. Tvárte sa, že druhého máte radi

Buďte milí a sympatickí a je veľká šanca, že druhá osoba vám tento postoj bude opätovať. Je totiž ľahšie mať rád niekoho, o kom si myslíme, že nás más rád. Jednoduché, však?

Čítajte tiež:

Ako vyjsť s ľuďmi, ktorí vám neustále skáču do reči

Robbie Williams prezradil pravdu o záhadnom ochorení, ktoré ho prinútilo ZRUŠIŤ zvyšok turné

Najjednoduchší spôsob, ako sa zbaviť mazľavých a nechutných usadenín na hlave


Zdroj: http://www.independent.co.uk/life-style/sixteen-psychological-tricks-people-like-you-a7967861.html

 

Comments are closed.