Zrkadlovka Nikon D3200: slušná pre váš úvod do sveta zrkadloviek

0
2811

Nikon D3200Jednooká zrkadlovka D3200 je vylepšenou verziou D3100 a pred ňou D3000. Všetky tri by mali takmer podobné telo, no pri pohľade z hora najmä v okolí výberu režimov je viditeľný hlavný rozpoznávací rozdiel skôr, než prístroj zapnete. Jednooká zrkadlovka D3200 prišla na trh minulý rok a vzhľadom na svoju nenáročnosť, rýchlosť a spoľahlivosť je ju možné odporúčať celkom začínajúcim fotografom a nadšencom pre fotografiu. Je síce pravdou, že starší model D5100 je výkonnejší a vzhľadom pre vek dnes lacnejší, D3200 má stále zopár výhod, nie len v dátume a platnosti záruky. V redakcii sme ho mali počas troch týždňov a využitý bol na všetko. Spoľahnúť sa dalo naň v každom prípade, a to aj v tomto čase, kedy vonku príliš slnko nepokukuje. Veľkým prekvapením bolo fotografovanie detailov v miestnosti neskoro večer, ako aj fotografovanie portrétov so slabým umelým osvetlením. Aj pri setovom objektíve 18-55 sa dala dosiahnuť výborná svetelnosť. Pokiaľ hľadáte fotoaparát, ktorý je pre ľudí s chuťou po zrkadlovke, nájde v D3200 prístroj schopný vyhovieť požiadavkám a s výborným objektívom môže každý dosiahnuť veľmi dobré výsledky. 24Mpx je možno až príliš. Presnejšie 24,2 megapixel CMOS vytvára snímky ostré a presné, z pohľadu nie profesionálneho fotografa dokonalé. Rýchle ostrenie a poslušnosť dovolí meniť kompozíciu bez väčších problémov. To využijete najmä keď nie je veľa času, ako to v našom prípade býva časté.

Rozlíšenie: 24,2 Mpx
Typ kariet: SD/SDHC/SDXC
Najrýchlejší čas: 1 / 4000 s
ISO: až 6400
Prípadne možnosť vytiahnuť až 12 800
Systém pre kvalitné snímky EXPEED 3
Sériové snímanie fotografií: 4 snímky za sekundu
K dispozícií: Active D-lighting, RAW
Pripojenie: USB, ext. GPS a ext. MIC, HDMI

Nikon D3200 fotografia testVzhľad prístroja
D3200 nie je ťažká, mierny nárast váhy oproti D3100 by tu bol, no stále je možné hovoriť o únosnej váhe. Celé čierne telo je rovnaký materiál až na pogumovaný priestor pre uchopenie a „parkovisko“ na palec pravej ruky. Z prednej strany sa nachádza AF svetlo, tlačidlo poistky bajonetu a z boku neďaleko bajonetového závitu sa nachádzajú dve tlačidlá. Jedno pre aktiváciu blesku a druhé pre programovateľnú voľbu, pri ktorej sa nachádza mierny biely výstupok. Osobne verím, že som jeho účel pochopil ako rozpoznanie Fn po hmate správne. Z pravého boku je otvoriteľný kryt pre možnosti pripojenia a spojenia konektorov. Od vrchu je to možnosť pripojenia externého mikrofónu, pokiaľ chcete nahrávané videá s vyšším zvukom. Pod MIC sa nachádza MicroUSB port pre spojenie s PC alebo televízorom. Pod ním je HDMI a ako štvrtý je port pre pripojenie GPS. Na opačnej strane sa nachádzajú pevné dvierka, v štýle typickom pre Nikon, ktoré ukrývajú priestor pre jednu pamäťovú kartu formátu SD/SDHC a pod. Rýchly zápis bez problémov bol v našom prípade aj na karte 2GB CLASS 4 a aj na karte 16GB 10 CLASS. Samozrejme, pre video bolo na prvej menej kapacity, no i tam sa bez viditeľných ťažkostí podarilo zaznamenať všetko potrebné.

Z vrchu sa na prístroji pozeráte na vyklápací blesk, bajonet pre pripojenie externého blesku krytý záslepkou. V pravej časti vrchnej strany sa nachádza otočné výberové koliesko bez ďalších funkcií okolo neho, ktoré ponúka fotografovacie režimy, sprievodcu fotografovania a manuálne nastavenia fotografovania. Spúšť samotná je klasickou, v ktorej sa nič nemení, fungujúca na dve polohy (prvá zaostrovacia, druhá / priama ako vyhotovenie snímku) a k tomu otáčavé ON/OFF. Bližšie k vám od spúšte sú tri tlačidlá, nahrávanie videa, tlačidlo INFO a korekcia uzávierky.

Nikon D3200 fotografia test

Nikon D3200 fotografia test
Niekoľko snímkov pri dobrom svetle

Aktívna časť prístroja s displejom neprináša žiadne extrémne zmeny. Päť tlačidiel sa nachádza hneď vľavo od displeja. Ide o identické poradie a funkcie ako pri D3100. Play, menu, priblíženie, oddialenie a tlačidlo „i“, vďaka ktorému máte sprístupnené nastavenia kvality WB a pod. V tesnej blízkosti hľadáčika narazíte na otáčavé koliesko pre korekciu expozície. Nižšie tlačidlo AE-L/AF-L a otáčavé koliesko, ktoré má tradične viac funkcií, než len dolaďovanie hodnôt pri manuálnom fotografovaní. Ovládanie na pravej strane na dosah palca pravej ruky je zložené z hlavného okrúhleho výberu pre smery so stredom OK a pod ním tlačidlo pre sériové snímanie / diaľkové ovládanie / samospúšť. Spodok tlačidiel je tvorený okrúhlym tlačidlom koša premazanie. To neprináša žiadne negatívne prekvapenie, snímku, ktorú chcete zmazať jednoducho označíte a zmazanie potvrdíte opäť stlačením rovnakého tlačidla. Nad okrúhlym výberom je tlačidlo Lv. Osobne nie som príliš nadšencom pre toto tlačidlo, ale je nevyhnutné, keďže cez hľadáčik asi len ťažko môžem nakrúcať a vidieť to, čo ponúka LCD. Video je možné nakrúcať výhradne len v režime Lv. Pri rýchlej nutnosti nakrúcať na to môžete aj vy viac krát pozabudnúť. Spodok prístroja tvorí rovina, kovový závit pre statív a dvierka pre batériu. Tá je krytá jazýčkom a presnejšie ide o model EN-EL14 (7.4V 1030 mAh 7.7Wh)

Fotografovanie
Počas vyhotovenia viac ako 1000 som nepostrehol problém. Možno je to tým, že už doma máme D3000 aj D3100 a tak zvyk s ovládaním a nastaveniami ani nedovolil veľa tápať a hádať. Každá snímka sa podarila a tak nemožno pokladať D3200 za ani komplikovanú a ani náročnú zrkadlovku. Pri základných možnostiach a číslach, v ktorých sa drží, však znamená vysoké čísla pre každého neprofesionála.

Nikon D3200 fotografia test

Nikon D3200 fotografia test
Niekoľko ukážok z fotografovania pri dobrom svetle

Kvalita obrazu snímok je nastaviteľná na celkovo 3 hodnoty a to Jemná, normálna a základná, prípadne dve ďalšie ako NEF (RAW) a ešte NEF (RAW) + JPG. Veľkosť obrazu si vystačí s troma, ktoré nesú označenie pre Nikon tradične L, M a S.
Veľký L – 6016×4000 (24,1 Mpx)
Stredný M – 4512×3000 (13,5 Mpx)
Malý S – 3008×2000 (6 Mpx)

Pri fotografovaní portrétov sa prístroj dobre zachováva aj so základným 18-55 a bukeh nemožno hodnotiť ako zlý, alebo v niečom nedostatočný. Menej skúsení sa môžu nechať viesť režimom sprievodcu. Vyhotovené snímky majú ďalej možnosti úpravy v samotnom prístroji a to pomocou funkcii retušovania a dodatočnej úpravy ako D-Lighting, korekcia červených očí, orezávanie fotografií, filtrové efekty, spájanie snímkov, rybie oko, farebná skica a ešte niekoľko ďalších možností.

Nikon D3200 fotografia test

Nikon D3200 fotografia test
Niekoľko ukážok s priblíženým objektívom

Video
Pre spustenie nahrávania videa je nutný Lv náhľad. Hľadáčikom to nejde. Priznávam, že som sa niekoľko krát pozabudol, že musí byť určitá postupnosť a to najskôr Lv až následne potom je možné spustiť snímanie. Pre zdokonalenie nahrávania zvuku vo videu je možné pripojiť externý mikrofón, čo je pre náročnejších plusom. Nahrávanie videa je možné vo Full HD (1080p) za ľubovoľného osvetlenia. Bez problémov si tento režim poradí aj s absolútnou tmou a dianím na pódiu v diaľke pred vami. Video formátu MOV sa dobre zapisuje aj na pomalšie karty. Video je možné doostriť počas nakrúcania pridržaním spúšte. V prípade testovania u nás sa občas podarilo kamere nezaostriť (pri zmenách vzdialeností nakrúcaného objektu v nie ideálnych svetelných podmienkach) a tak je dobré si pomôcť spúšťou.

Nakrúcať je možné režimy:
HD 1,920×1,080 / 30 fps
HD 1,920×1,080 / 25 fps
HD 1,920×1,080 / 24 fps
HD 1,280×720 / 60 fps
HD 1,280×720 / 50 fps
VGA 640×424 / 30 fps
VGA 640×424 / 25 fps

Práca s D3200
Aj keď si v nastaveniach a v schopnostiach D3200 nemusí profesionálny fotograf nájsť všetko potrebné, je možné tento model považovať za dostatočný a spoľahlivý pre všetkých, čo nemusia priamo rozumieť podrobným nastaveniam. Jednak pri fotografovaní absolútne rôznej scény, pri rôznej svetelnosti a v rôznych podmienkach nezlyháva, je možné fotografovať automatom aj manuálne a dostanete čo potrebujete.

Nočné fotografie:
Nikon D3200 fotografia test

Nikon D3200 fotografia test

Nikon D3200 fotografia test

Reakcie sú rýchle. Pri vyššom ISO pri manuálnom nastavení sa dostanete k šumu, čo je jednou z mála nedokonalostí, ktoré by sme v triede základných zrkadloviek bežne našli. Oproti D3000 je tu veľký posun, nie len v schopnosti nakrúcania videa, ale aj v lepších vlastnostiach, číslach, Mpx a mnoho iného. Oproti D3100 je to opäť niekoľko vlastností, výkon, ovládanie, našťastie zhodná batéria aj nabíjačka pre tých, čo majú oba modely v jednej rodine. Zo strany našej redakcie sme boli spokojní v každom smere v rámci potrieb pekných fotografií. 24 Mpx na D3200 je možno nenaplniteľné a príliš, no stále plusom, ktorý vinikne pri dobrých podmienkach a so statívom. K dokonalosti fotografií určite pomáha statív. Spoľahnúť sa naň dá aj v podmienkach tmy a fotografovania na dlhú uzávierku. Určite by sme radi neskôr testovali viac, než len setový objektív. Keďže to podstatné sa často ukrýva práve v skle, cez ktoré sa fotografia vyhotovuje.

Nikon D3200 fotografia test
Fotografia iného prístroja cez D3200 pred pol nocou v nie ideálne osvetlenej miestnosti, / automatika

Pripravené v spolupráci s MCC.sk a NIKON