Videli sme film Zdeňka Trošky Babovřesky: prvé dojmy a názory

0
1894

Babovřesky predpremiéraUž zajtra bude mať v našich kinách premiéru nový český film z dedinského prostredia Babovřesky. Jeho režisér Zdeněk Troška, podpísaný pod trilógiou Slunce Seno, ale aj pod niekoľkými ďalšími filmami, ho osobne v Českej republike niekoľko dní uvádzal v predpremiérach spoločne s ľuďmi zodpovednými za jeho vznik. Aj na Slovensku sa v rámci dnešnej predpremiéry mohli diváci pozrieť na novinku v našich kinách. S výborným obsadením, zaujímavými úlohami a zamotaným príbehom tak, ako sa na dedinský spôsob patrí, sa vám predstaví film živý, súčasný, miestami komicky pravdivý. Zachytáva totiž dedinský život v jeho komickej podobe, intrigy klebetníc, náhody, ktoré si každý vysvetlí tak, ako mu vyhovuje a samozrejme aj také detaily, ako túžba starostu po pozemkoch, či odpustiteľné násilie. Nie, nepôjde o veľkú fackovaciu scénu v závere filmu, akou sa pýši neopakovateľné Slunce, seno a pár facek. Vlastne v tomto prípade vôbec nejde o Slunce, Seno 4. S tým aj musíte do kina prísť a neočakávať prvky tohto filmu. Vtedy si dokážete film naplno užiť, pretože ide o komédiu, ktorú si radi pozriete, pôsobí nenásilne, zábavne, ba dokonca mi v ňom výnimočne nevadil žiaden charakter. Možno ak Miro Noga v menšej úlohe hovoriaci v slovenskej češtine.

Príbeh z krásnej juhočeskej dedinky
Základom príbehu je príchod mladého farára namiesto starého, ktorý zomrel. Mladý farár prináša na riedko navštevované kázne mladú tvár s mladými názormi, no najmä nespĺňa požiadavky dedinských báb, ktoré ohovárajú všetkých možných. Zhodou okolností k starostovi prichádza mladá čerstvo rozvedená Ivana, ktorá sa hlási na miesto asistentky. Tá stará asistentka, mimochodom alfa klebetnica, však o ničom nevie a keď starostu prichytí pri podivnej póze s uchádzačkou o zamestnanie, vysvetlí si celú situáciu po svojom. O chvíľu to vie vďaka „dedinskému informačnému systému“ jeho manželka a nie je pritom jediná, ktorá sa rozhodne fyzicky potrestať v skutočnosti nevinného starostu. Nová asistentka má totiž úzku spojitosť s jednou z hlavných postáv v obci, priamo s farárom a tak nastane ešte väčší informačný hurhaj. Z úplného úvodu azda stačí týchto pár viet. Divák sa môže tešiť na rôzne detaily, ktoré bežne štvú bežného človeka. Vtáčince na oknách, ošiaľ v Čechách kvôli rádiu Impuls a ich telefonickej súťaži, ba aj drobno-politické pokusy o získanie majetku. Dedinské intrigy a ohovárania, inak vysvetlené ako posledná radosť starých báb, sú vo filme vystihnuté skôr komicky, hoci skutočnosť môže byť oveľa viac tvrdá a často nemožno rozpoznať, čo je pravda.

Herecké obsadenie
Osobne ma prekvapilo herecké obsadenie. Vynikajúca Veronika Žilková vyzerala výborne rovnako tak vo filme, ako v skutočnosti na predpremiére, vynikala úlohou zúrivej manželky starostu. Prekvapením bol aj starosta sám, keďže ho stvárnil herec Pavel Kikinčuk, nezabudnuteľný ako „Šimon Plánička, 22 let, svobodnej a voní“ rovnako tak s jeho „pláničkovou metodou kultury při dojení krav“. Úloha miestami až príliš spokojného starostu mu podľa mojej neodbornej mienky sadla na výbornú. A zadok má vážne dobrý, zhodnotili aj dámy v publiku. Z ďalších hercov sa objaví Lukáš Langmajer ako farár, Jan Dolanský ako mladý právnik dediaci rozpadajúci honosný dom, Lucie Vondráčková v úlohe novej asistentky a najmä výrazná postava alfa-klebetnice Horáčkovej v podaní Jany Synkovej, doteraz slávnej najmä ako „Promovaný psycholog Mgr. Kudláková“. Okrem mnohých iných hercov aj ne-hercov najmä v úlohách dedinských klebetníc sa objaví aj Miro Noga a v naozaj vynikajúcej, ale krátkej úlohe Lucie Bílá. Tá si zahrala Rómku objednávajúcu krst jedenásteho decka aj s manželom, Rómom, s ktorým sa zoznámila v Anglicku. Jej výkon nebol zlý, no ak sa maskér snažil spraviť z nej cigánku, docielil atraktívnu tigricu… keď už sme pri veľkých mačkách, táto konkrétna sa tu v ešte jednej spojitosti objaví.

Takže?
Film pokladám za oddychovú komédiu pôsobiacu tak, ako od českej modernej komédie očakávate. Kvalitou presahuje Kameňáky, má svoj dej, ktorý naozaj sedí do prostredia niektorých českých obcí. Tak ako uviedol v predpremiére samotný režisér Troška, vo filme sa môže nájsť mnoho divákov. Či už v úlohe tých mladších, alebo starších. Zdeněk Troška tiež potvrdil prípravy pokračovania a teda nakrúcanie filmu Babovřesky 2.
Predpremiéru filmu sme mohli navštíviť vďaka spolupráci s agentúrou NoGup, ktorá uviedla film do kín na Slovensku aj v Čechách. Film má svoje oficiálne stránky aj na slovenskej doméne www.babovresky.sk.

Pár vtipných zostrihov z nakrúcania odhalil aj režisér na svojom Youtube