Veľký zázrak (2012): skutočný príbeh veľrýb v ľade

0
5157

Tie najneuveriteľnejšie príbehy občas napíše sám život. Aj príbeh veľrýb, ktoré boli uväznené v ľade na Aljaške sa naozaj stali a inšpirovali nakrútenie tohto filmu. Big Miracle, vo voľnom preklade zatiaľ bez oficiálneho názvu „Veľký Zázrak“.

Pri náhodnom nakrúcaní na zaľadnenej aljašskej krajine sa podarilo kameramanovi zachytiť dieru v ľade v ktorej našiel uväznené veľryby. Mohutné zvieratá potrebujú dýchať a podplávať pod ľadom nezvládnu bez občasného nadýchnutia. Všade navôkol je tvrdý ľad a ľadovú masu, ktorá len nedávno zamrzla, je nemožné podplávať. Nakoniec však predsa len udalosť oslovila tých správnych ľudí, ktorí začali obrovské úsilie zapojiť vládu, aj akúkoľvek inú pomoc, aby sa podarilo dostať veľryby na otvorené more. Ide o silný príbeh aj o súcite a pomoci, odvahe aj láske k prírode.
Nepochybne nepôjde o veľký kinotrhák. Film má však pre svoju myšlienku, originalitu a spracovanie dobrý nábeh na minimálne pár pekných ocenení. V hlavnej úlohe Drew Barrymore, John Krasinski a Kristen Bell.