V Bratislave zahrá ospevovaná srbská skupina Vvhile

0
1693

V sobotu, 5. septembra 2015 sa v bratislavskom priestore Batyskaf predstaví jedna z najoriginálnejších skupín srbskej nezávislej scény súčasnosti – Vvhile. Spoločne s nimi zahrá slovenská indiepopová kapela Elections in the Deaftown.

Vvhile vznikli v júni 2011, keď sa pre vzájomnú spoluprácu rozhodli bubeník Stevan Ćirović
a gitarista Andrija Spičanović, známe postavy belehradského hudobného života. To, čo spočiatku smerovalo k punkrockovej priamosti a údernosti, vyústilo postupným zohrávaním sa a zlaďovaním až k hraniciam experimentálneho noisu, v ktorom však cítiť príjemný popový sound. Drsné gitary, zvodné bicie, zaujímavý spev, melódie aj zvukové steny hneď zaujali domáce publikum a Vvhile sa rýchlo stali jednou z najospevovanejších miestnych skupín. „Je to kapela, o ktorej išli naozaj skvelé chýry zo všetkých strán,“ hovorí Táňa Lehocká z usporiadateľskej agentúry Real Something. „Najskôr nám ju odporučili kamaráti zo Srbska a Chorvátska, s ktorými sme spolupracovali na juhoeurópskych turné Nvmeri a The Ills, neskôr nám ju vychválil renomovaný chorvátsky fotograf Saša Huzjak a napokon ju ospievali aj chalani z Elections in the Deaftown, ktorí s nimi vystúpili na festivale Indirekt v Umagu. Tešíme sa, že ich môžeme predstaviť aj slovenskému publiku.“

Po niekoľkých EP-čkach vyšiel vo februári Vvhile debutový album More a chorvátsky hudobný blog Lake Note ho zaradil medzi najlepšie shoegazové nahrávky poslednej dekády. Zvuk Vvhile však ulahodí nielen fanúšikom shoegazu, ale aj experimentov, zasnenej atmosféry a gitarovej energie. Kapela na svojom európskom turné navštívi okrem Slovenska aj Maďarsko, Česko, Holandsko, Belgicko, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Slovinsko.

V Batyskafe si s nimi v prvú septembrovú sobotu zahrajú aj ich hudobní kamaráti Elections in the Deaftown. Začiatok koncertu je plánovaný na 19.30, vstupné bude 6 eur.