Ako vznikala Tichá noc, svätá noc – najslávnejšia vianočná koleda

0
4740

Keď sa povie vianočná koleda, asi každý si predstaví niektorú zo skladieb ako Ježišku Panáčku, Rolničky rolničky, či Tichá noc. U nás na Slovensku má najväčší význam a tradíciu práve asi tá tretia. Svoju popularitu si udržuje už takmer 200 rokov, no málo kto vie, odkiaľ vlastne pochádza.

Tichá Noc v pôvodnom nemeckom názve Stille Nacht, Heilige Nacht má celkovo dvoch otcov. Rakúsky farár Joseph Mohr napísal text a riaditeľ školy Franz Xaver Gruber zložil hudbu. Jej prvá verzia zaznela v kostole Sv. Mikuláša v Obendorfe na Vianoce v roku 1818. Mohr už vtedy zariadil zhudobnenie jeho textu, ktorý už pri prvom hraní mal necelé dva roky. Vznik koledy opradilo niekoľko legiend a príbehov, ako vôbec vznikla a čo jej vzniku predchádzalo. Tichá noc bola trochua odlišná. Mohr samotný si želal ku kolede takú hudbu, ktorá nebude viazaná na organ a bude ju možné hrať aj na gitare.
Potom, čo na začiatku minulého storočia povodne zničili staré centrum mestečka aj s kostolom, nové centrum sa presunulo ďalej od rieky a nová kaplnka, ktorú na mieste kostola postavili dostala meno Kaplnka pamiatky Tichej noci. Neďaleko kaplnky sa nachádza opravená budova, z ktorej vziklo múzeum.

Známa všade a aj slávna zo zákopov I. svetovej vojny
Tichá noc je preložená do 50 jazykov sveta a býva spievaná aj bez hudby, prípadne vo viachlasovom speve. Keďže to bola dokonca jediná koleda, ktorú poznali všetky národy, počas Vianočného mieru cez I. svetovú vojnu si ju spievali vojaci medzi sebou aj z nepriateľských táborov. Bola to teda práve ona, čo znela z vojenských zákopov dvoch znepriatelených táborov v tento deň v mieri a pokoji. Vtedy si všimli, že jedna koleda spája národy, aj nepriatelia si boli vtedy blízky a poznali melódiu jednej pesničky. Skladbu neskôr prespievali azda tie najväčšie hviezdy hudobného neba aj súčasnej scény. Elvis Presley, Enya, Andrea Bocelli, Mariah Carey a ďalší.

Pôvodná verzia

Ďalšie známe verzie

V nádhernom podaní Andrého Rieu