Test objektívu Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 VC na Nikone D3000

0
2222

Tamron 17-50mm f2.8 VCNadšencov pre fotografovanie je dnes veľa. Svojim spôsobom túto situáciu podporuje aj mierny pokles cien a neustále vyššia dostupnosť lacnejších zrkadloviek, najmä s malým čipom. Medzi azda najzrozšírenejšie slabšie zrkadlovky patrí nepochybne Nikon D3000, Nikon D300, Nikon D5100, D40 až D90 a ďalšie, ktoré spomínam v závere článku. V začiatkoch mnohí začiatočníci predpokladajú, že čím lepší fotoaparát, tým lepšia fotografia. Nemusí byť hneď tomu tak, keďže v skutočnosti aj s najslabšou zrkadlovkou sa dajú robiť divy a krásne fotografie. Otázne je, či si na krásne fotografie trúfate setovým (čiže priamo pri fotoaparáte kúpeným základným) objektívom, alebo sa rozhodnete pre kúpu lepšieho. Jedným z tých, ktorý je dokonca primárne určený pre zrkadlovky s malým čipom, čiže na trhu tie najlacnejšie, je pomerne slušný objektív Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 pre Nikon XR Di-II VC (konkrétne v ponuke megafoto.sk tento). S výborným rozsahom skiel 17-50mm a s vysokou svetelnosťou v rozsahu F/2.8 vám pokojne môže nahradiť setový objektív, zväčša predpokladám základný 18-55mm. Pridáva však pre nízke svetlo aj ešte niečo viac – výborné vlastnosti portrétového objektívu, čo s priblížením môžete využiť aj za horších interiéru či exteriéru. Verzia objektívu, ktorá sa mi dostala do rúk niesla označenie VC, čo v tomto prípade znamená Vibration Compensations – stabilizátor obrazu. Pri mojom testovaní táto funkcia zapnutá aj vypnutá netvorila veľký rozdiel. V každom prípade išlo o fotky pekné a ostré, prevažne interiérové pri dobrom nastavení svetla, ako aj fotografie exteriérové tzv. krajinky a priblížené detaily. Pre každého začínajúceho fotografa je určite radosťou fotografovať s objektívom s dobrou ostrosťou záberov. Pri prílišnom svetle, väčšom počte stromov a jasných zelených detailov už moje začiatočnícke vlastnosti nedosahovali stopercentnú kvalitu, v každom prípade však dostačujúcu so stále dobrou ostrosťou podstatných miest na fotografii.

Prvý Tamron na D3000
Na mojom D3000 už bolo nasadené všeličo. Mimo originálne objektívy výrobcu NIKON však išlo o prvý výrobok inej značky. Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 vychádza aj vo verzii pre Canon, preto je podstatné vyberať ten správny. Zaujal HOOD, ktorý je už priamo súčasťou balenia. Nasadzuje sa veľmi jednoducho a pripadá príliš voľný, za to sa veľmi rýchlo skladá a opäť nasádza. Pre „dvojlalôčkové“ tvarovanie sa dá schovať k fotoaparátu do brašne. Strieborná, akurát veľká krabica má objektív uchovaný v kartónovej otvárateľnej ochrannej kostre. Súčasťou sú pochopiteľne oba kryty. Pripravte sa na váhu slušných 570 gramov, čo podľa skúsenejších stále nie je veľa, no pre neskúseného je to celkom dosť. Zaobchádzať sa s ním však naučíte veľmi rýchlo.

Vlastnosti objektívu
Možnosti priamo na objektíve pozostávajú z klasického posúvateľného ohniska 17-50mm, ďalej zo zaostrovania uvedeného v stopách aj metroch (v metroch od 0,29 metra až do nekonečna), zámkou pre zmenu ohniska a dvoch prepínačov. Ten prvý prepínač je určený pre funkciu stabilizácie obrazu VC a v režimoch ON/OFF. Druhý prepínač je určený pre AF (Autofocus) a MF (Manual focus), čiže inak povedané automatické a manuálne zaostrovanie. Začínajúci však istotne vedia, že práve vypnutie tejto funkcie dovolí pohybovať s otáčavým zaostrením, ktoré sa nachádza v dielovom strede objektívu. Pri zapnutej funkcii automatického ostrenia sa o ostrenie postará fotoaparát a motorček v objektíve. Práve ten je výhodou celého objektívu pre slabšie zrkadlovky. Celý objektív je z tvrdého plastu, kovové časti očakávajte len v dôležitej časti bajonetu a niektorých vnútorných dielov. Vzhľadom na jeho veľmi dobré vlastnosti v tmavých miestnostiach, alebo pri umelom osvetlení sa dá povedať, že blesk vstavaný vo fotoaparátoch fotku skôr pokazí, ako zachráni. Nie len pri tomto objektíve, no práve pri ňom osobne vidím rozdiel správneho manuálneho nastavenia bez blesku a rýchlej automatiky s bleskom. Veľkosť objektívu pre filtre, hood a predný kryt je 72mm. Fotoaparát bol počas testovania používaný bez filtrov.

V teréne
Priznávam, že prvý objektív, ktorý ma prinútil ľahnúť si v čistom do trávy na viac než len jeden záber, bol práve tento. Zopár šišiek z borovice poslúžilo na jednu z prvých fotografií v exteriéri pri zachádzajúcom slnku. Pri maximálnom priblížení a automatickom ostrení, manuálnom nastavení ISO 200, White Balance na priame slnko bez pridávania farieb, sa mi v podstate veľmi rýchlo podaril pekný záber s rozmazanou trávou a zachovaním detailov podstatnej časti všetkých šišiek. Nie som zástancom dlhého nastavovania a preto je mnohé fotené rýchlo.

Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 VC
Priblížené 50mm, F/3,5, Expozičný čas: 1/60 s, ISO 200

Pri rýchlych nastaveniach a automatickom ostrení sa podaril aj iný záber a to kostola s krížom, kde taktiež nebolo veľa práce s nastaveniami. Bez priameho slnka si objektív poradil so zaostrením kríža, aj miernym rozmazaním pozadia.

Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 VC
Podvečerné podmienky v tieni, 35mm, F/3,5, expozičný čas: 1/320 s, ISO 200

Rôzne udalosti vonku, ktoré ako spolujazdec môžete vidieť mimo vozidlo, občas nútia tasiť fotoaparát. Nie každý fotoaparát dokáže reagovať rýchlo, o čom vedia hovoriť mnohí, najmä akčnejší nadšenci fotografovania vecí okolo. Nech to znie akokoľvek, sú ľudia využívajúci rýchlosť zapnutia, reakcie a snímky. Záber tento objektív vyhotovuje pomerne rýchlo, ostreniu dajte krátky čas a snímka pri rýchlom tasení môže vyzerať aj ako táto pri brzdení auta cez pomerne dobre zašpinené okno. Fotografia pri bližšom pohľade ani nevyzerá, že je robená priblížením a cez okno so zlými stieračmi.

Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 VC
Kvôli palubnej doske max. priblížené – čiže 50mm, F/6,3, Čas expozície: 1/1250 s, ISO 200

V známej bratislavskej záhrade si Tamron poradil s každým záberom. Zlými zábermi boli jediné tie, proti slnku alebo smerom k slnku. Samozrejme, pri každom fotení vždy záleží aj na fotografovi, no pokiaľ fotí objektív dobre aj pri základných znalostiach fotografa, potom pôjde zrejme o dobrý objektív. Záber v tieni smerom k osvetlenému trávniku zachytil každý detail s peknými obrysmi a o dosť výrazne lepšie, než klasický setový objektív na miestach mne už dôverne známych. Ide najmä o okraje stromov s výraznou zelenou farbou stretávajúc sa s oblohou. Chvályhodne ostré sú tieto hrany aj pri fotografiách, ktoré sú robené priamo na priamom slnku – presnejšie z osvetlených miest na osvetlené, ako záber pri fontáne..

Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 VC
Nepriližované a teda 17mm, F/2,8, Čas expozície: 1/2000 s., ISO 200,

Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 VC
26 mm, F/10, Čas expozície: 1/250 s, ISO 200

Portréty na výbornú
Nuž a v neposlednom rade, objektívu možno pochváliť kvalitné vyhotovovanie portrétov. Poradí si s interiérovým aj exteriérovým fotením, s perfektnou ostrosťou a pre konkrétne moje potreby špičkovou kvalitou. Z celkovo vyhotovených približne 80 portrétových fotografií rôznych členov rodiny bol tzv. „odpad“ a rozmazané fotografie len tie, kde niekto cítil rýchlu potrebu pri stláčaní spúšte sa ešte učesať, prípadne pár zlých pre experimentovanie s výberom ostriacich bodov. Šlo asi o 6 fotografií. Fotografie portrétu v exteriéri nemali žiaden „odpad“ a vzhľadom na celkové výsledky pri portrétovej fotografii vôbec môžem tento objektív hodnotiť za slušný, určený na všestranné použitie. Najmä slabšie zrkadlovky vďaka nemu nie sú tak slabé.

Čo vytknúť, alebo na čo upozorniť?
Tento model Tamronu má niekoľko vlastností, ktoré by sa dali vytknúť. V podstate mínusy možno nájsť na každom objektíve a je dobré sa zamerať v hodnoteniach aj na ne. V tichej miestnosti na jednu výtku narazíte pomerne skoro. Oproti iným objektívom tento Tamron nemlčí a o ostrení vie aj fotografovaná osoba pár metrov od vás. Nedá sa to nazvať priamo hlukom, ale… je počuteľný o niečo viac.
Zo začiatku však možno pre vás môže byť nezvyk drobnosť, že automatické ostrenie je otáčané motorčekom v objektíve a ide o koncovú súčasť objektívu rovnakej hrúbky, ako je hlavná časť. Mám na mysli fakt, že pokiaľ fotoaparát a objektív nesprávne držíte a dotýkate sa prstami celého objektívu (držíte nechtiac aj pohyblivý koniec), v rukách sa vám začne pri ostrení pohybovať práve ostriaci koniec objektívu, čo motorček môže namáhať. Začínajúci fotografi ako ja si to určite všimnú, pri prvých desiatich fotkách a postupne sa naučia, kam môžu až siahať prsty. V podstate len drobnosť.
Kryt objektívu je pomerne tenký a pre jeho správne uchopenie a stlačenie úchytových otvorov to chce správne uchopenie a nie príliš klzké prsty.

Ďalšie vlastnosti

  • Objektív má výrobné číslo na spodnej strane s uvedením typu B005 a s uvedením pôvodu „Made in Japan“.
  • Po obvode objektívu v jeho obvodovej približne v strednej časti má kovový pruh so značkou a označením modelu. S celým objektívom sa dá otáčať na dvoch miestach a odnímať kryt slušne veľkého skla 75mm. Z hora je po celej dĺžke objektívu pozorovateľná načrtnutá línia smerujúca po presnom strede slúžiaca aj ako ukazovateľ pre čísla v otáčavých dieloch.
  • Oproti ekvivalentu značky Nikon v podobe objektívu 17-55mm f/2.8 sa dá hovoriť o porovnateľných rozdieloch. Nikon je pri ostrení veľmi tichý, Tamron však nie tak celkom. Nikon je ťažší (celková hmotnosť okolo 760 gramov), za čo môže čiastočne aj vyhotovenie z kovu, a aj o niečo dlhší. Tamron je ale oproti nemu výrazne lacnejší.
  • Predajca Megafoto.sk uvádza kompatibilitu s nasledovnými modelmi:   Nikon D40 / D40X,  Nikon D60,  Nikon D70 / D70s,  Nikon D80,
    Nikon D90,  Nikon D100,  Nikon D200,  Nikon D300 / D300s,  Nikon D3000,  Nikon D5000

Objektív zapožičal predajca fototechniky a príslušenstva Megafoto.sk, Light Park Bratislava – Rača

Surové fotografie v originálnej veľkosti nájdete aj tu (heslo: zaujimavosti): http://uloz.to/x28MAMKs/foto-tamron-17-50mm-zaujimavosti-net-zip