Stratená filmová Lochnesská príšera nájdená na dne jazera!

0
7352

Náhrada, ktorá bola vyrobená po tom, čo sa pôvodná filmová rekvizita potopila. 9-metrový model Lochnesskej príšery z filmu Súkromný život Sherlocka Holmesa bol objavený takmer 50 rokov po tom, čo sa pri natáčaní filmu potopil v jazere.

loch ness film
AF archive/Alamy

Táto rekvizita bola zostrojená do filmu Súkromný život Sherlocka Holmesa z roku 1970, v ktorom účinkovali aj Robert Stephens a Christopher Lee. Teraz bola zachytená na snímkach z hĺbok jazera Loch Ness.

 Počas prieskumu v jazere bol pod hladinou jazera detekovaný model Lochnesskej príšery.

Robot nórskeho Kongsbergského námorníctva slúži na prieskum a bádanie v hĺbkach jazera Loch Ness. Tento prieskum podporuje aj VisitScotland (oficiálna národná organizácia pre turizmus) a Projekt Loch Ness, ktorý sa zameriava na zhromažďovanie informácií o ekosystéme jazera a prípadnej možnosti existencie príšery žijúcej v jeho hĺbkach.

Adrian Shine, vedúci Projektu Loch Ness, sa pre webovú stránku BBC News Scotland vyjadril: „Našli sme príšeru, ale nie tú, ktorú mnohí očakávali.“

Rekvizita bola navrhnutá pre natáčanie filmových scén odohrávajúcich sa pri móle. Pôvodne pozostávala z krku a dvoch hrbov. Režisér ale neskôr rozhodol, že hrby budú z modelu odstránené aj napriek varovaniam, že rekvizita takto nebude schopná udržať sa na hladine. To, čoho sa produkčný tím obával, sa nakoniec stalo skutočnosťou a model príšery sa naozaj potopil.

„Sme presvedčení, že ide práve o túto rekvizitu jednak kvôli miestu, kde bola nájdená, aj kvôli jej tvaru – je to krk a žiadne hrby,“ tvrdí Adrian Shine.

noch ness radar
Scan of lost Nessie propImage copyrightKongsberg Maritime Image caption

Model bol nájdený na mieste, na ktorom boli pred pár mesiacmi hlásené pozorovania príšery.

Záhada stratenej filmovej rekvizity

Súkromný život Sherlocka Holmesa bol do kín uvedený v roku 1970. Bol režírovaný Billym Wilderom, slávnou osobnosťou zlatého veku Hollywoodu, ktorý má na zozname aj snímky ako Niekto to rád horúce s Marilyn Monroe.

Film rozpráva príbeh detektíva vyšetrujúceho záhadné zmiznutie inžiniera. Stopy ho dovedú až k jazeru Loch Ness, kde objavuje tajomnú príšeru.

Za špeciálne efekty zodpovedal Wally Weevers, medzi jeho ďalšie diela patria aj 2001: Vesmírna Odysea, Superman a Miestny hrdina.

Dron Kongsbergského námorníctva je vybavený sonarom a jeho úlohou je skúmať dno jazera. Okrem iného už identifikoval na dne aj materiál z neznámej potopenej lode a možno prispel k objaveniu nového najhlbšieho bodu jazera.

„Toto jazero je jedinečné, či už je to uchvacujúca scenéria, alebo pocit nepoznaného, záhadného a očakávanie, čo sa môže objaviť na hladine,“ tvrdí Malcolm Roughead, riaditeľ VisitScotland.

Zdroj: bbc.com