Slovenská knižná sci-fi novinka Zastavený čas. „Ako by si ty využil, ak by zastal čas?“

1
1734

Kým v minulosti stačil atrament a papier, postupne písací stroj a počítač, v budúcnosti na napísanie knihy môže pokojne poslúžiť aj malé zariadenie vo vrecku. Prípadov, kedy si spisovatelia pomohli mobilom je nepochybne viacero. Jeden taký máme aj na Slovensku.

Príbeh o zastavenom čase a jedinom nešťastníkovi v ňom

Tým nešťastným je Richard, tridsiatnik z Bratislavy, ktorý chce urobiť dojem na priateľku. Zavedie ju na miesto, ktorým je nakoniec nadšený len on sám. Zhodou náhod sa na mieste, ktoré svojou záhadou fascinuje ľudí na Kysuciach, ocitne v zastavenom čase. Z počiatku nerozumie, čo sa stalo a ani tomu, ako to celé napraviť. Zastavený čas považuje za dielo niekoho nad ním, kto má s ním zatiaľ neznáme úmysly. Neexistuje však žiadna nápoveda a ani návod k tomu, čo robiť a kam ísť. Preto sa rozhodne konať sám.

Verí pritom, že príležitosť, aká sa mu naskytla, má nejaký hlbší dôvod. Naberie tak odvahu na niekoľko činov, ku ktorým by sa inak nikdy neodhodlal. Teraz, keď ho nebudú môcť pristihnúť pri čine a bude mať dostatok času si premyslieť akýkoľvek plán, je vo výhode.

Zopár zaujímavostí:

  • Knižka vznikala v zápchach počas cestovania, ale taktiež v čakaní v radoch od februára do decembra 2016
  • Mnohé postavy sú inšpirované, hoci kombinované skutočnými ľuďmi a osudmi.
  • Príbeh sa začína a svojim spôsobom aj končí na Kysuciach

Dobre využitý čas (?)

Niekoľko mesiacov v mobile Tomáš písal dobrodružnú sci-fi poviedku, ktorá sa neustále rozrastala o ďalšie a ďalšie časti. Rôzne kapitoly oddelené v súboroch neustále prerábal a prepisoval. Aj preto, že Autocorrect vyčíňal ako šialenec, ale aj preto, že Android 4.2.2. a slovenská klávesnica s diakritikou sa naučili len postupne mnohé slovenské slová a autor získal väčšiu trpezlivosť a citlivosť do prstov pohybujúcich sa na displeji.

Maximálne využitý čas v čakárňach a zápchach na cestách, kde nemal šancu vec urýchliť, využíval čas po svojom. Na mnohých miestach na Slovensku, na Morave a aj na vzdialenejších kútoch sveta až po Turecko a severnú Afriku, vznikali jednotlivé časti knihy. Celá sa pritom odohráva na Slovensku. Na mnohých miestach, pretože hlavná postava musí byť neustále v pohybe. Od Kysúc po Bratislavu. O tom, či to bol naozaj dobre využitý čas, musia rozhodnúť čitatelia.

Knižka v predaji

Kniha vychádza ako e-kniha v máji 2018 a k dispozícii bude v každom dobrom kníhkupectve s ponukou elektronických kníh. Na Martinus.sk je taktiež bezplatná ukážka na stiahnutie vo formáte MOBI, alebo EPUB. Majitelia zariadení Apple si knihu môžu stiahnuť na iTunes.  

Comments are closed.