Samsung NX300: prvý zástupca nových digitálnych fotoaparátov triedy NX u nás

0
2397

Samsung NX300Samsung NX300 je jednou z noviniek, ktorými Samsung môžu ovplyvniť trh. Mienku určite. Po týždni používania ich novinky si určite aj vy zvyknete na fotoaparát, ktorý prináša prednosti zrkadlovky, hoci priamo zrkadlovkou nie je. S výbornou presnosťou, rýchlosťou, a s neuveriteľnými schopnosťami pri nočnej oblohe. Z užívateľského neprofesionálneho pohľadu vás nadchne, z profesionálneho pohľadu prekvapí. Z pomedzi všetkých fotoaparátov Samsung je to to najlepšie, k čomu sa môžete na trhu dostať. Nie, to nie sú objednané heslá k tomuto produktu. To je fakt. NX300 je prvý zástupca série NX v našej redakcii a čoskoro sa dostaneme aj k ďalšiemu.

Fotoaparát novej série NX sa momentálne pohybuje v cenách od 560 EUR aj s objektívom 18-55 F3.5-5.6 OIS III s bajonetom nesúcim označenie jednoducho NX. Balenie fotoaparátu je v peknej škatuli z matného tvrdého papiera v posuvnom obale. Súčasťou balenia bol v našom prípade aj software Adobe Photoshop Lightroom, pre nadšencov pre fotografovanie a retuš podľa niektorých názorov najlepší a najjednoduchší software. Obrazový snímač CMOS s veľkosťou 23,5 x 15,7 mm s 20,3 megapixelmi využijete pri univerzálnom fotografovaní, ale aj v náročnom prostredí. Tma, alebo pohyb. V tomto prípade je to jedno. Tam kde zlyháva na plnej čiare bežný malý fotoaparát, pokračuje NX300 so slušným ISO aj 1600. Celý pocit z práce s týmto prístrojom dotvára vyklápací AMOLED displej s perfektnou ostrosťou s uhlopriečkou 3,31“. Jeho zaujímavosťou je plná ovládateľnosť dotykom, rovnako ako klasicky tlačidlami na hlavnom ovládacom paneli. Prístroj síce na prvý pohľad pripomína inšpiráciu retro, ale celkom príjemne.

Samsung NX300 recenzia test manuál
Fotografia: trocha ešte čistej zelene v tomto mesiaci s priblížením

Samsung NX300 recenzia test manuál

Samsung NX300 recenzia test manuál
Fotografia: bukeh, čiže rozmazanie pozadia, pri zaostrenom stĺpiku

Samsung NX300 recenzia test manuál

Samsung NX300 recenzia test manuál

Samsung NX300 recenzia test manuál
Ukážka priblíženia, podvečerné hodiny. Miesto: Blumentálsky kostol, Bratislava

Vzhľad
V našom prípade sme mali možnosť vyskúšať biely NX300 s bielym objektívom s čiernymi pogumovanými otáčavými dielmi objektívu. Telo je pevnej konštrukcie s kovovým vrchom aj spodkom s hladnou častou po obvode z umelej bielej kože. Po oboch stranách vyčnievajú očká na zavesenie popruhu a pri objektíve sa nachádza tlačidlo, ktorým sa odisťuje na spôsob známy z bežných zrkadloviek. Spodok tvorí závit typických rozmerov pre statív v kovovom prevedení, dvierka pre batériu a kartu. Batéria Samsung BP1130 je upevnená jazýčkom, čiže kartu SD, SDHC je možné vybrať bez vypnutia prístroja (napríklad pri nabíjaní). Na boku po pravej strane sa nachádzajú dvierka s microUSB portom pre nabíjanie a spojenie s počítačom, a port HDMI. Z hora sa pozeráte na prístroj s portom pre blesk 7.4V. Ten bol v našom prípade súčasťou balenia. Na dosah pravej ruky sa nachádza tlačidlo Direct Link, otáčavé koliesko použiteľné zväčša pri manuálnom nastavení fotografovania, prepínač ON/OFF tvoriaci zároveň spúšť a na kraji je otáčavé kovové koliesko s výberom fotorežimov. Nechýbajú klasické M, S, A, P, automatický režim, Smart režim, i a Wi-Fi.

Samsung NX300 recenzia test manuál

Samsung NX300 recenzia test manuál

Hlavná aktívna časť prístroja je tvorená vyklápacím AMOLED displejom s uhlopriečkou 3,31“ s možnosťou dotykového ovládania, ako aj ovládania cez tlačidlá na obrazovke. Oba režimy ovládania fungujú navzájom a môžete ich kombinovať medzi sebou podľa potreby. Jeho parametre sú WVGA (800×480), 768 000 s veľmi dobre vysokým zorným poľom. Vyklápací je dohora o 90° a nadol o 45°. Keďže ide o AMOLED, čakajte lepší pocit zo sledovania a práce s displejom. Všetky tlačidlá sú pri sebe, okrem REC nahrávania videa. Celkom hore v pogumovanom „parkovisko“ na palec pravej ruky nájdete už spomenuté tlačidlo pre nahrávanie videa v kovovom vyhotovení. Ostatné tlačidlá sú z tvrdého plastu. Korekcia a uzávierka, pod tým tlačidlo MENU, vedľa sa nachádza Fn tlačidlo. Pod nimi v typickom usporiadaní do kruhu sa nachádzajú všetky bežne používané funkcie, ako časovač, sériové snímanie, DISP – zobrazenie, AF a ISO. Stred tvorí potvrdenie OK. Pod tlačidlami v kruhu je funkcia zobrazenia vyhotovených záznamov a kôš.

Samsung NX300 recenzia test manuál

Samsung NX300 recenzia test manuál
Ukážka priblíženia, socha Martina Kukučína, podvečer

Objektív
Objektív, ktorý bol súčasťou balenia, je 18-55 F3.5-5.6 OIS III s bajonetom XN. Otáčavé manuálne ostrenie vpredu nahrádza automatické. AF a MF je pritom prepínateľné priamo na objektíve z boku. Nad tlačidlom sa nachádza ďalšie s označením i Fn. Logo výrobcu sa na objektíve nachádza netradične z boku. Súčasťou objektívu je clona SCH-B polomer 58.

Fotografovanie
Snímky sú pri dobrom nastavení a dobrom svetle naozaj veľmi pekné a ostré. Pri bežnom automatickom fotografovaní docielite bez väčších nastavení taktiež pekné fotografie. Postačiť vám však budú len pokiaľ nie ste náročný fotograf. V týchto dňoch vonku fotografom slnko nepraje, takže nevynikla kvalita možných snímkov vonku. Pri hre s detailmi, pri snahe o bukeh, fotografovanie detailov, textu a podobne, všade tam sa vyhráte. Neporadí si so silným protisvetlom, hlúposť fotografovať kvety na parapetnej doske je pri všetkých fotoaparátoch stále hlúposťou. Ani tento fotoaparát nedokáže zázraky v tejto oblasti, za to v inej sa k nim približuje. Miestami sa mi zdalo, že robí tmavé fotky, hoci pri manuálnom fotografovaní vyrovnávate na nulu. Niekedy dokonca nestačí bodík nad nulu do plusu. Najmä pri horšom počasí a podvečernom svetle. Výhodou je statív na fotky v svetelne náročných podmienkach. V noci je nevyhnutnou súčasťou podobne ako pri zrkadlovkách. Pri nočných fotografiách zachytíte na dlhej uzávierke snímku podobne ako práve na nich. Sú veľmi pekné. Chce to správny statív, alebo podklad a docielite peknú fotografiu s nerozpitým svetlom, s rozmazanými ľuďmi, aj prechádzajúcimi vozidlami tak, ako to čakáte pri tomto nastavení. Nastavenie času, aj svetla je možné vykonať pomocou otáčavého kolieska (pri manuálnom fotografovaní ovládanie uzávierky) na dosah ukazováku pravej ruky na hornej strane prístroja. Po stlačení tlačidla korekcie a pootočenia kolieska, sa mení aj druhá spomínaná hodnota. Toto koliesko použijete aj ako ZOOM pri nahliadnutí na vyhotovené snímky, a jeho opačné pokrútenie naopak nezväčší fotografiu, ale oddiali a sprístupní výber vyhotovených snímkov v ikonách za sebou. Je pravdou, že možnosť priblíženia fotografie, ktorú si prezerám ako vyhotovenú, som nenašiel ihneď. Až uvažovaním nad tým, ako by som to vyriešil ja, mi dovolilo zobrať do úvahy aj toto koliesko, ako pomocníka pri prechádzaní snímkov.

Fotografovanie je možné v týchto rozmeroch
20m 5472×3648 (3:2)
10,1M 3888×2592 (3:2)
5,9M 2976×1984 (3:2)
2M 1728×1152 (3:2)
16,9M 5472×3080 (16:9)
7,8M 3712×2088 (16:9)
4,9M 2944×1656 (16:9)
2,1M 1920×1080 (16:9)
13,3M 3648×3648 (1:1)
7M 2640×2640 (1:1)
4M 2000×2000 (1:1)
1,1M 1024×1024 (1:1)

Samsung NX300 recenzia test manuál

Samsung NX300 recenzia test manuál

Rýchla úprava snímkov
Fotoaparát umožňuje aj rýchlu úpravu snímkov. Nejde však o ihneď prístupnú úpravu ale až výber iného výberu úprav. Selektívne farby sú možné, no sú na výber tri základné farby ktorých odtiene je možné vybrať a ktoré nie. Trochu to obmedzuje. Samozrejmosťou je ešte niekoľko ďalších režimov na úpravy fotografie, efekt maľby a podobne.

Samsung NX300 recenzia test manuál

UFO test
Môj vlastný test zvaný „UFO test“ je rýchly test vytasenia vypnutého prístroja v prípade potreby, a záberu. Ostrý záber pri vypnutom a tasenom prístroji sa podaril vonku do 3 sekúnd na letiaceho holuba. Vo vnútri záber na zhasnutú lampu je na tom podobne. Prístroj stíha rýchlo po zapnutí zaostriť, nezdržuje žiadnymi uvítacími obrazovkami ostrí a fotí. Vonku je možné dosiahnuť aj tasenie a snímku do dvoch sekúnd smerujúc na budovy, stromy a bližšie objekty. Stále s ostrou snímkou.

Nočná fotografia / vypnutý prúd na ulici a výnimočnosť NX300
Najväčším prekvapením pri tomto fotoaparáte bol neopakovateľný zážitok počas fotografovania na balkóne pred polnocou, keď bol na moment vypnutý prúd. Vzhľadom na poriadnu tmu na celej ulici som v ten moment bral foťák na test skôr pre zábavu, aby som na facebook odoslal dôvod, prečo som nejaký čas odpojený a kvôli čomu som prišiel o rozpísaný článok. Na ulici v diaľke svietilo pouličné osvetlenie, no celý úsek ulice bol absolútne tmavý, vrátane oblohy mierne osvetlenej niečím v diaľke. Fotoaparát na manuálnom nastavení s pomalou uzávierkou vôbec nepriniesol požadovanú fotografiu zhasnutej ulice, ale priniesol veľké prekvapenie. Na tmavom balkóne totiž na mňa zasvietila fotografia snímku, ktorú by ste nikdy neuhádli na čas 23:20. Fotoaparát vyčítal svetlo z diaľky, aby ho doplnil do snímky, zachytil oblaky, ktoré na tmavej oblohe neboli vidieť, celý priľahlý panelák bol jasne biely, stromy všetkých detailov pred ním vrátane áut a EVČ boli jasné a čitateľné. Fotografia na nerozoznanie od dennej. Samozrejme mám skúsenosti s fotoaparátmi, ktoré v noci spravia snímku na nerozoznanie od dňa, no v tomto prípade bez štipky retuše a pomerne rýchlo bolo možné docieliť dennú fotografiu s ostrým svetlom bez slnka, či mesiaca na oblohe, bez jediného svietiaceho okna na celej ulici. Podobný záber sa už nepodaril s takou presnosťou, pretože na ulici už obnovili osvetlenie ulice a spustili svetiel v jednotlivých bytoch.

Video
Kvalita videozáznamu je porovnateľne vyššia než na fotoaparátoch bežne v našej redakcii. Presvedčil o tom záznam niekoľko minútového záznamu v kancelárskych priestoroch, kde pri rôznych prechodoch z pred monitora v kúte bez okien prešiel fotoaparát do osvetlenejších priestorov. Vyrovnanie svetelnosti prechádzalo v priebehu sekundy až dvoch. Zaostrenie je možné pomocou posúvania objektívu ako funguje aj klasický ZOOM pri fotografovaní. Priblíženie na jednu postavu vo videu sa zrejme mojou chybou raz podarilo až po šiestich sekundách. Text na monitore bol ostro čitateľný, po prechode do priestoru sa pekne zaostrilo na tváre a osoby. Pri rýchlom prechádzaní okolo rôznych predmetov napríklad pri behu videozáznam obsahuje čiary, ktoré vodorovne rozdeľujú záznam. Pochybujem však, že budete bežne nakrúcať prudko roztrasený záznam. V každom prípade, ide o vysokú kvalitu, v ktorej je viditeľná ostrosť. Na ostrom svetle v prírode vznikajú veľmi pekné video zábery. Vysvetlenie, prečo je video tak ostré a pekné, je jednoducho v počte snímok. Namiesto bežných 30 snímkov sa tu totiž nachádza 50. H.264, zvuk: AAC
Zoznam formátov:
1080p 50fps – 1920×1080
1080p 25fps – 1920×1080
810p 24fps – 1920×810
720p 50fps – 1280×720
720p 25fps – 1280×720
480 25fps – 640×480
240 25fps – video vhodné na zdieľanie

Medzi nastaveniami vo videu nájdete aj funkciu Fader. Tam je možné určiť či chcete video v závere ukončiť efektom. Nastaviteľné je aj vyfiltrovanie vetra a pôsobenie prúdu vzduchu.

Zopár ďalších funkcií
Cez funkciu Direct Link dostupnú jediným tlačidlom je možné cez wifi posielať fotografie do mobilných telefónov, tabletov, počítača, špeciálnych tlačiarní alebo Smart HDTV. Z fotoaparátu sa tak dostanú fotografie veľmi rýchlo tam, kam potrebujete. Zaujímavosťou je, že Direct link sa dokáže prihlásiť na váš facebook. Zadáte meno a heslo, cez Wifi sa pripojí a odošle fotografie, ktoré potrebujete. Z fotoaparátu, ktorý nemá primárnu funkciu pripájania sa na internet je to teda zvláštnosť a plusom pre tých, čo so sociálnou sieťou pracujú. Rovnako tak sa dá poslať emailom, odoslať aj inými spôsobmi. Zatiaľ ešte nevidená a neodskúšaná funkcia je zálohovanie fotografií na fotoaparáte zároveň aj do mobilu cez Wifi. Funkcia AutoShare tak odosiela fotografie aj do zariadenia a aj k sebe.

Samsung NX300 recenzia test manuál

Plusy

  • Slušné fotografie už so setovým objektívom
  • perfektný a kvalitný displej
  • kvalitné fotografovanie aj s RAW
  • príjemná egonómia a dobré držanie
  • výborný autofokus
  • nízky šum pri fotografovaní do 1600
  • 1080p Full HD video s 50fps
  • Fungujúce Wi-Fi pripojenie
  • 8.6fps rýchlosť sériového snímania

Mínusy

  • batéria je nabíjateľná priamo v prístroji a nabíjačka môže byť pre niekoho veľmi krátka. Nabíjačka na batériu nie je súčasťou balenia. V balení je kábel pre pripojenie fotoaparátu do PC, ktorý umožňuje nabíjať prístroj priamo zo siete alebo cez USB z počítača.
  • Pokiaľ nemáte pripojený blesk, ste bez blesku. Fotoaparát nemá žiaden vstavaný blesk a nemá ani hľadáčik.
  • Batéria nevydrží priveľké výlety, respektíve v mojom prípade batéria padla pomerne skoro niekoľko krát. Po vybití nemáte jasno, či je prístroj vybitý, alebo rozbitý. Nerozsvieti sa hlásenie, ani kontrolka.