RODINNÁ POHODA 2017

0
1995

Aj hipsteri majú deti, aj pankáči či milovníci techna. Oplatí sa ich vziať so sebou – deti môžu spoznať Alt-J, Sleaford Mods či Schwefelgelb, čo určite priaznivo ovplyvní ich hudobný vkus. Rodičia na tieto koncerty môžu naberať silu počas Kašpárka v rohlíku či Šafolky. Že to funguje, dokázalo minuloročných rekordných 1802 detí. Aj tento rok sme vo Family Parku prichystali skvelé koncerty, divadlá a workshopy.

HUDBA

vrbovski-vitazi-kotrhova

Žubrienky inštalatérky – krst knihy Braňa Jobusa + koncert

V nezvyčajnom prostredí zámočníckej dielne sa vyliahnu žubrienky. Všade naokolo sú len stroje a nástroje a tak niet divu, že sa tu začne ich inštalatérska kariéra plná vtipných príbehov a rozprávkových kúziel. Veď čarovné je už len to, že sa vedia dostať kamkoľvek potrubiami, rúrami a kanálmi. Uvedenie knihy budú doprevádzať Vrbovskí Víťazi hrou – ako inak – na odpadové rúry a originálne hudobné nástroje.

Kašpárek v rohlíku

Kašpárek v rohlíku je 12 členná bejbypanková kapela, ktorá prináša medzigeneračnú zábavu pre deti i dospelých súčasne. Vydali 4 albumy, niekoľkokrát vypredali Lucernu a spolupracovali s umelcami ako Tonya Graves, Lenka Dusilová, Monika Načeva či David Koller. S hitmi Čůrej, Želvy, Strejda Jara a mnohými ďalšími bavia ľudí už 10 rokov.

uspavanky_fcb_cover_pohoda

Lupták, Lenko, Bugala, Comendant, Dugovič: Uspávanky

Skvelí muzikanti a otcovia Jozef Lupták, Boris Lenko, Štefan Bugala, Marcel Comendant a Branislav Dugovič nahrali pre svoje i cudzie deti krásne uspávanky. Každý z hudobníkov vybrať piesne, ktoré ho oslovujú, ku ktorým má svoj osobný vzťah. A tie aj každý sám zaranžoval. Vznikli tak skladby, ktoré dieťa ako poslucháča nepodceňujú. Naopak, cenia si ho ako drahocenný poklad, ktorý sa dokáže rozvíjať každou počutou a nimi zahratou notou.

Šafolka + Oriešok

ZUŠ Smižany príde na Pohodu s folklórnym súborom Oriešok a speváckym súborom Šafolka. Oriešok uchováva detský, hudobný a tanečný folklór zo Smižian a okolitých spišských obcí. Jeho členovia sú dvojnásobnými laureátmi prehliadky detského hudobného folklóru košického kraja. Detská spevácka skupina Šafolka má vo svojich radoch niekoľkých finalistov súťaže Slávik Slovenska. Začiatkom roka sa dostali do finále televíznej súťaže RTVS Zem Spieva.

Finále Zem spieva

Kornička

Vo Family Parku zahrajú aj ďalší finalisti súťaže Zem Spieva – Detský folklórny súbor Kornička z Trenčína. Na Pohode hrávajú pravidelne od roku 2008. Kornička sa venuje spracovávaniu ľudových tradícií z regiónu, oživuje zabudnuté melódie a tance z okolitých dedín aj z odľahlých kopaníc. Súbor Kornička počas svojej krátkej existencie už sedemkrát zvíťazil na celoslovenských súťažiach. Absolvoval cez 500 vystúpení, mnohé v zahraničí: v Španielsku, Francúzsku, Švajčiarsku a ďalších európskych krajinách. Aj na blížiacej sa Pohode ponúkne Kornička to najzaujímavejšie zo svojho repertoáru.

zus-trencin

Orchester ZUŠ Trenčín a zbor Piarissimo

Ďalším domácim zástupcom je Komorný orchester ZUŠ Trenčín, ktorý má viac ako 50 ročnú tradíciu. Momentálne funguje pod taktovkou dirigentky Aleny Piatkovej. Orchester dlhoročne spolupracuje so Školským speváckym zborom Piaristického gymnázia Jozefa Braneckého Trenčín „Piarissimo“, ktorý sa na festivale predstaví v komornej zostave. Spoločne predvedú skladby rôznych žánrov z ich súčasného i kmeňového repertoáru.

Solamente Naturali – Zborník z Lubeníka

Koncert súboru Solamente Naturali Zborník z Lubeníka je zároveň aj bábkovým predstavením. Pri hudobnom prevedení svetských skladieb zo zborníka poslucháči a diváci uvidia bábky tradičného bábkového divadla Teatro Posonii. Predstaví sa Faust aj Mefisto, čerti a anjel, ale aj trikové barokové bábky: žonglér s guľami a žonglér na jednokolesovom bicykli, bábka Metamorfózy, Dupák či unikátny tanček štyroch bábok naraz. Program vznikol v spolupráci súboru Solamente Naturali, na čele s jeho umeleckým vedúcim, huslistom a violistom Milošom Valentom, s tradičným bábkovým divadlom Teatro Posonii bábkohercov Ivana Gontka a Juraja Hamara, ktorý javiskové spracovanie aj réžijne pripravil.

fellows-cirkus-web

Funny Fellows – Vintage cirkus

Spojením dvoch dnes už renomovaných skupín, teda Cirkus-kus a Funny Fellows, vznikla zábavná a veselá cirkusová show v štýle starej monarchie. Rok 1910 bol ohromne plodný pre tento druh zábavných aktivít. Nielen deti, ale hlavne dospeláci sa učili chodiť na lane, akrobatické čísla bez záchrannej siete, klauni a žongléri v dobových kostýmoch budú v rytme veselej hudby Funny Fellows udivovať ctených divákov. Trapáza a hrazda, žonglérske kruhy a magická guľa, perfektná hudba a veselí klauni.

DIVADLO

nove-vlk

Nové divadlo – Kozliatka a vlk

Rozprávku o hlúpučkých kozliatkach a zlom, prešibanom vlkovi s ostrými pazúrmi, veľkými tesákmi a obrovskými očami určite poznáte. Ale čo ak kozliatka uverili iba tomu, čo im rozprávky a povery o vlkovi narozprávali a nikdy ho naozaj nevideli? Hoci je vlk považovaný za zviera, ktoré kedykoľvek zabije človeka, neexistuje jediný dôkaz, ktorý by zabitie človeka vlkom dosvedčil. Zato opačné prípady boli také bežné, až takmer došlo k ich vyhubeniu.

Réžia: Šimon Spišák

Osoby a obsadenie:

  • Zelko: Ľubomíra Dušaničová
  • Melko: Agáta Spišáková
  • Belko: Katarína Petrusová

frankova

Nové divadlo – Anna Franková

Inscenácia na motívy slávneho denníka trinásťročnej Anny Frankovej, ktorá sa s rodinou dva roky ukrývala v zadnej časti domu v Amsterdame. Svoj život v úkryte dôkladne zaznamenala v denníku, ktorý sa stal jedným z emblematických zdrojov informácií o vychýlenom každodennom živote prenasledovaných židov počas druhej svetovej vojny. Predstavenie uvedieme pre všetky deti a rodičov, ako dôležitú tému, o ktorej chceme hovoriť s ľuďmi naprieč vekovým spektrom.

Réžia: Šimon Spišák

Osoby a obsadenie:

  • Anna Franková – Lucia Korená
  • Peter van Daan, otec, matka, Miep, pán van Daan, pani van Daanová, pán Düssel, Mortie, kocúr, atď. – Ivan Martinka

morgonrock-web

Bábkové divadlo Morgonrock – O čertovi Kolofónovi

Potešenie pre malých aj veľkých divákov. Mix čertovských rozprávok, popkultúry, divokého západu a romantických komédií je receptom na hodinu neopakovateľnej zábavy v spoločnosti klasických marionetových bábok. Hlavný hrdina čert Kolofón stretne hyperaktívne deti fičiace si na biostrave Janka a Marienku a dej dostane nečakaný spád. Hra poteší tých najmenších, ale je výdatnou zábavou aj pre starších divákov.

Scenár, réžia: Peter Gärtner

lili-web2

LiLi – batolárium

Krásny divadelný zážitok vtiahne najmenších divákov do sveta prebúdzajúcej sa prírody, jej cyklov a zmien. Prostredníctvom zmyslových zážitkov zažijú bábätká výnimočný zážitok – bude pršať, fúkať, kvitnúť… Objavme, čo všetko krásne si pre nás LiLi pripravila.

Koncept, hrajú: Vierka Farbiaková, Sidi Féderová

WORKSHOPY

Tanec s deťmi v šatke

Workshop tanca s bábätkom v šatke pre maminky, ktoré nosia svoje dieťatko v šatke alebo ergonomickom nosiči. Každé bábätko rado zaspáva pri maminom srdiečku v pravidelnom kolísavom rytme. A každé bábo si užije nosenie pri vašom spoločnom tancovaní. Kurz obsahuje základy cigánskych tancov a jogy.

Lektorka: Libuša Bachratá

gravidjoga

Gravidjoga

Pohyb s bábätkom ale v brušku si môžete vyskušať na cvičení Gravidjógy. Fyzioterapeutka Andrea Višňovcová sa joge venuje od roku 2012. Lektorkou gravidjogy je štvrtý rok a vedie aj lekcie mamajogy.

PdF UK – Stan plný hudby

Študenti z Katedry hudobnej výchovy Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského si pripravili množstvo hudobných aktivít. Hudobný nástroj si môžete s nimi vyrobiť, na ďalších si môžete zahrať a každú celú hodinu vytvoria spolu s deťmi veľký orchester.

montes-web

Montessori aktivity

Montessori klub Trenčín prináša deťom aktivity a pomôcky, vďaka ktorým môžu prirodzene rozvíjať svoje schopnosti a znalosti. Klub sa riadi princípom „rešpektovať a byť rešpektovaný“ a uplatňuje poznatky a postupy Montessori pedagogiky. Jednou z jej hlavných myšlienok je, že dieťa je tvorcom samého seba – je jedinečnou osobnosťou.

CirKus-Kus

CirKus-Kus je prvá slovenská škola moderného cirkusu. Vedie k zdravému pohybu, kreativite a šikovnosti. Venuje sa gymnastike, žonglovaniu, akrobacii, balansu a divadlu, ich učeniu či predvádzaniu. CirKus-Kus prinesie workshop pre všetkých, ktorí si chcú vyskúšať cirkusové kúsky.

Hrnčiarsky kruh

Roztočte spolu s hrnčiarmi ich kruh a vyskúšajte si tradičné remeslo. V hrnčiarskom kútiku sa deti môžu zoznámiť s hrnčiarstvom a vyrobiť si vlastnú hlinenú misku či džbánik.

pastierske-web

Pastierske hry

Deti z Korničky pod vedením Jozefa Ďuráčiho pripravia aj workshop Pastierske hry. Cez ne vás prenesú v čase a ukážu, ako sa hrávali naši prastarí rodičia.

Workshop pletenia

Pre záujemcov a záujemkyne bude k dispozícii kopa priadze a nadšené lektorky pletenia. Vďaka workshopu môžete objaviť čaro ručnej práce a vytvoriť spoločnú pohodovú deku.

EKOhračky

V stane EKOhračiek sa dozviete všeličo o špeciálnych hračkách a k dispozícii budú aj voskovky a farby na ich pokreslenie. Vyrobíte si tu linoryty a pomaľujete tašky v motívoch Pohody.

edu-web

EDUdrama

Obľúbené programy dramatickej výchovy opäť dovolia deťom „prežiť život nanečisto“. Zábavnou a hravou formou sa poučia z rôznych situácií a výziev, s ktorými sa budú v živote stretávať.

KÚZELNÍK

Talostan

Talostan má na konte viaceré ocenenia ako Najvtipnejšie kúzelnícke predstavenie na Kremnických gagoch či 1. miesto v mikromágii v ČR, no hlavne množstvo pobavených a „okúzlených“ divákov. Minulý rok nám počas Pohodového Múdreho pondelka či Pohoda Dňa_FM ukázal ako vie dokonale zmiasť pozornosť detí predškolského veku i myseľ tridsiatnikov. Ešte dôležitejšia než samotné kúzla je v jeho podaní veľká dávka zábavy. Mimochodom, aké zvieratko sa podľa vás nedá spraviť z balóna…?

Čítajte tiež:

Čo sa dá robiť v Londýne zadarmo

Letná dovolenka pod tristo eur. Máme pre vás tri tipy

Ako vytvoriť šťastný domov pre deti