Recenzia Nikon D7100: slušná zrkadlovka s max. využitým 24,1 Mpx snímačom

0
2529

Nikon D7100 je nástupcom modelu D7000 a vo svojej triede nenachádza premožiteľa. Možno je to kvalitným spracovaním, alebo cenou pod 1000 EUR. V každom prípade ide o model, ktorý si aj v mnohých meraniach poradí s dobrými výsledkami a tak v spojení s výbornou optikou máte vynikajúci prístroj na fotografovanie a zdokonaľovanie sa. Nikon D7100, ktorý máme momentálne v redakcii nám zapožičalo Megafoto.sk bez slov a predstavovaní, čiže i ja sám som sa nechal prekvapiť tým, čo D7100 ponúka.

Nikon D7100

Nikon D7100 je v ruke ťažší fotoaparát než modely D3000 a D3100 na ktoré si moja ruka zvykla za posledný rok. Výrazný posun od slabších modelov je už na prvý pohľad. U nás testovaný model disponoval už od balenia objektívom AF-S NIKKOR 18-105mm a spoločne s prístrojom tak tvoril lákadlo pre oči každého, čo práve rozmýšľal o kúpe Nikonu, alebo túto značku pozná trochu viac ako len výrobcu fototechniky. Pre mňa osobne bolo nutné sa naučiť niečo nové, keďže Nikon D7100 je kvalitatívne väčší skok vpred. Už v prvých minútach ma prekvapili sloty pre hneď dve pamäťové karty naraz, bohaté možnosti nastavení, ostrosť prvých snímkov cez automat a žiadne veľké komplikácie pri manuálnom fotení. Hovorí sa a tiež je to pravda, že záleží aj na objektíve. V kombinácií s vynikajúcim objektívom sa dá získať vynikajúca fotografia. Nám pre náš účel postačil spomínaný objektív 18-105 mm. Fotoaparát s až 51 zaostrovacími bodmi a je považovaný za nástupcov modelov D300s a predchodcu D7000. 24,1 megapixelový snímač CMOS formátu DX podľa oficiálneho popisu využíva na maximum. Zliatinová kostra tela má zvyšovať odolnosť voči nárazom a špeciálna stavba odolnosť voči prachu. Napriek tomu, že ktoréhokoľvek majiteľa musí prístroj potešiť, vždy sa nájdu aj drobné muchy, tak ako pri každom jednom prístroji. Aj o nich bude reč.

Vzhľad a ovládanie
Pripomína drahšie modely, a je to skrátka iný level. Svoje kvality prezentuje rozsahom kvality, videozáznamom a ovládateľnosťou. V rámci zrkadloviek NIKON vás totiž nečaká žiadna extrémna zmena. Prehľadné ovládanie má len zopár noviniek, ktoré hodnotím práve z môjho pohľadu, ako užívateľa doteraz slabších prístrojov a už spomenutých modelov. Zaujímavým je tlačidlo po ľavej ruke na ľavej strane na prepínanie režimov fotografovania. Jeho pootočenie však nie je tak jednoduché, ako pri iných modeloch. Tu je nutné stlačiť tlačidlo v strede pre vôbec otočenie otočného výberu režimov. Osobne to beriem ako malú komplikáciu, ktorá nebola nutná. Ako poistka pred nechceným pootočeným však dobré. Hneď pod otáčavým výberom režimov sa nachádza ďalšia otáčavá ponuka režimov S, CL, CH, Q a samospúšte, ktoré sa dajú otáčať opäť až po aktivovaní poistky. V tesnej blízkosti je na výber tlačidlo PLAY a DELETE. Po ľavej strane hlavného displeja sa tradične nachádzajú tlačidlá MENU, kľúča, priblíženia, oddialenia a informácie. Je plusom, že každé jedno tlačidlo zo štyroch spodných má aj inú úlohu počas fotografovania, čo je aj vyobrazené pri samotnom tlačidle. Nastaviteľné s pomocou otočného kolieska v dostupnosti pri palci pravej ruky sú hodnoty ako vyrovnanie bielej, alebo ISO pri manuálnom režime fotografovania. Pravá strana na dosah palca pravej ruky ponúka hneď pri hľadáčiku možnosť korekcie 6x do mínusu a 6x do plusu, spomínané otáčavé koliesko pre výber v nastaveniach a pri prepínaní možností. Vedľa bližšie k hľadáčiku je tlačidlo AE-L / AF-L.

Nikon D7100

Okrúhle tlačidlo nižšie mierne vystúpené na spôsob náznaku páky, s ktorým sa dokonca nepočíta len v rámci hore dole vpravo vľavo, ale aj napríklad pri prehliadaní fotografií funguje medzismer, pričom mám na mysli pohyb diagonálny a pod. Mierne ukrytá je možnosť prepínania L pod týmto tlačidlom, ktorá po posunutí neumožní výber vlastného bodu pre ostrenie. Nižšie sa nachádza tlačidlo prepínania režimu fotografie, alebo kamery s možnosťou zapnutia Live view – priameho náhľadu na zaznamenávaný objekt. Tým sa vypne hľadáčik a spustí sa obrazovka. Tlačidlo INFO je malý pomocník, na ktorého som osobne zabúdal a pritom sa mnoho krát mohol hodiť. INFO aktivuje, alebo vypína viacero informácií po krajoch obrazovky, ale tiež ponúka možnosť náhľadu na mriežku a vodováhu. Pri stabilizácii fotoaparátu sa o správnej rovnováhe dozviete aj pomocou zeleného indikátora.

Menší digitálny displej a ďalšie nastavenia
Pohľad na prístroj z hora po pravej ruke pripomína mnohé profesionálne prístroje. Menší digitálny jednofarebný displej zobrazuje hodnoty ako stav batérie, režim, ISO, clonu a ďalšie údaje, ktoré sú len plusom, ak ich fotograf vidí a disponuje nimi aj keď nepozerá do hľadáčika. Spúšť samotná má fázu OFF a ON, prípadne tretiu, ktorá rozsvieti horný displej. V tesnej blízkosti sú dve tlačidlá. Jedno trochu ďalej od môjho prsta pre spustenie nahrávania videa, druhé je korekcia, ktorá je použiteľná pri stlačení s otáčaním kolieska. Hodnoty sú hneď viditeľné na hornom displeji, aj v Live View. Celkom v predu nechýba tlačidlo Pv, o ktoré môže ukazovák pravej ruky pri silnom uchopení zavadiť a mierne pod objektívom je programovateľné tlačidlo Fn, ktoré je v poslednom čase tak obľúbené pre tých, čo chcú mať inak neprístupnú funkciu ihneď prístupnú.

Celkovo robustné telo nie je pre ruku problémom. V priestoroch uchopenia až na (záležiac od veľkosti ruky) tlačidlo Pv vpredu. Hrubšia časť vchádzajúca do ruky má zo spodku vrátka pre vkladanie batérie. V ruke držíte aj priestor ukrývajúci priestor pre až dve pamäťové karty. V nastaveniach si môžete dokonca vybrať ich použiteľnosť, čo je výhoda pri zaplnení jednej. Na výber je aj možnosť, že druhá karta funguje ako záloha práce na prvej karte, alebo je tu možnosť ukladania RAW na jednej karte a JPG na druhej. RAW je pochopiteľne dostupné aj bežne, bez nutnosti mať dve karty. Priestor pre dve karty sa dá to pokladať za veľkú výhodu. Na celkom opačnej strane z ľavého boku sú tri vyklápateľné gumené kryty. Celkom vrchný slúži pre zapojenie externého mikrofónu, pokiaľ vám nestačí stereofónny vzuk nahrávateľný priamo na prístroji a tiež je tu pripojenie USB. Stredný kryt skrýva možnosť pripojenia HDMI a spodný kryt ukrýva porty pre slúchadlá a GPS.

Nikon D7100

Schopnosti a možnosti fotoaparátu
Spoľahlivé automatické ISO siaha až na ISO 6400. Manuálne nastaviteľné ISO po túto hodnotu je taktiež výhoda, no záleží na podmienkach v akých ho chceme použiť. Špeciálne hodnoty siahajúce až do niekoľkých desiatok tisíc ISO sú už skôr pre odborníkov a určité podmienky. Šum je však badateľný už pri ISO 1600 a tiež vyššie. Možné je nastavenie aj najdlhšieho možného času uzávierky až 1/4000s, prípadne ktorejkoľvek inej hodnotyZa malý mínus sa dá hodnotiť aj ticho po niekoľkých záberoch, keďže zásobník fotoaparátu nestíha veľmi rýchle fotenie za sebou.
Prístroj obsahuje v nastaveniach možnosť redukcie šumu pre dlhé expozície, alebo pri vysokých ISO a pre milovníkov vlastnej fotografie je možná spúšť diaľkovým ovládaním rovnakým, ako pri väčšine modelov zrkadloviek Nikon. Viacnásobná expozícia je možná len v určitých režimoch fotografovania. Nie všetky možnosti inak nie príliš rozvetveného výberu nastavení sú dostupné v každom režime. Sivo podsvietené voľby v nastaveniach sú určené len pre určité režimy fotografovania, pričom pri pokuse vstúpiť na ne by som osobne uvítal malú navigáciu, pri akom režime je možné funkciu využiť.

Prehliadanie vyhotovených fotografií ponúka typické možnosti z iných Nikonov. Pre menej znalých tohto rozhrania je dobré spomenúť, že podmienky, pri ktorých bola fotografia vyhotovená (ISO, WB, clona a pod) sú viditeľné aj pri prehliadaní fotografie v detailoch a existuje niekoľko režimov zobrazenia fotografií, na plný monitor, alebo v zmenšeninách.

Fotografovanie
Fotografovanie s D7100 je jednoduché, cez automatické nastavenia si poradí s každými podmienkami tak, ako od kvalitného fotoaparátu očakávate a nie je to len stručné odbitie povinnosti niečo ku kvalite napísať. Pri automatickom fotení sa mi osobne pri setovo dodávanom objektíve 18-105 mm nie vždy podarilo ihneď zaostriť. Šlo napríklad o situácie náhlych osláv doma a nutnosť fotografovať viacero pohybujúcich sa ľudí bez priameho pózovania v stálej polohe. Inak v rámci fotografií v štýle portrétov a krajín, prípadne makro snímkov, priblíženej techniky, drobných detailov, v tom všetkom určite prekonáva akýkoľvek prístroj, ktorý sme v redakcii mali. Slušné snímky sa mu darili aj v prípadoch, kedy mal od stabilizácie fotoaparát ďaleko (fotenie z idúceho vozidla, fotenie počas chôdze a pod). Medzi automatickými režimami a manuálnymi režimami sa nachádzajú aj špeciality ako SCENE, U1, U2 a Effects. Effects umožňujú priamo fotografovať fotografie buď ako Nočná vízia (menej kvalitné fotografie, no naozaj si v tmavých podmienkach poradí so zachytením fotografovaných predmetov, plus fotografii dodáva typický nádych nočného záznamu kamery niekde v podnikovej hale a pod.), farebná skica efekt miniatúry, silueta, možnosť selektívnej farby. Selektívna farba ma trochu potrápila, no nakoniec ide o jednoduché nastavenie, keďže postačuje len sledovať nápovedu v strede obrazovky, ktorá vás nastavenie naučí. V tejto funkcii si môžete vybrať odtiene farby, a ich intenzitu. Ktoré majú vyniknúť a naopak zvyšné farby na fotografii zaniknú v čiernobielom režime. Dnes vlastne už štandard na týchto prístrojoch pre tých, čo chcú priamo z fotoaparátu získať umelecké fotografie.
Veľkosti fotografii: 6000×4000: 24.0 M (L), 4496×3000: 13,5 M (M), 2992×2000: 6,0 M (S)

Objektív AF-S NIKKOR 18-105mm
V setovej sade dodávaný s telom NIKONu D7100 je objektív AF-S NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR. Ide o starší objektív, ako je samotný fotoaparát a patrí medzi najpredávanejšie / najobľúbenejšie aj vzhľadom na svoju cenu a univerzálnosť. Pre amatérske a základné fotenie je to postačujúci objektív využiteľný naozaj azda na všetko, s postačujúcim zoomom, s výbornými vlastnosťami na portrétovú, krajinkársku, či makro fotografiu. V každom prípade však pri sile a kvalite samotného prístroja D7100 možno hodnotiť, že by si určite zaslúžil viac. Kvalitnejší objektív z neho môže vytrieskať nádherné ostré snímky. V mojom prípade neboli žiadne väčšie problémy a objektív celkom postačoval na všetky požadované zábery. Jeho slabšou stránkou bolo ostrenie, ktoré nebolo vždy stopercentné a na šťastie to občas zachraňovala možnosť manuálneho doostrenia.


Ukážka zoomu objektívu 18-105 mm

V každom prípade mi nedá oceniť naozaj pekné fotografie aj v zlých svetelných podmienkach, kde si bežne fotoaparát neporadí. Fotografovanie v miestnosti, ktorá je tienená žalúziami a bez svetla, býva zväčša problém. V mojom prípade sa mi darilo na viacerých „pracovných“ objektoch získavať kvalitné snímky použiteľné pre účel. Veď kto by napríklad povedal, že stránky z knihy Divy Bratislavy v jednom z posledných článkov boli fotografované pri malej žiarovke o druhej rodine ráno?


Niekoľko fotografií vyhotovené na setovom objektíve 18-105 mm

Portrétová fotografia na tomto objektíve je veľmi dobrá. Dá sa povedať, že pre občasné neostrenie podľa mojich predstáv v 8 percentách záberoch nešlo úplne o ideálny záber, alebo sa zaostrilo pozadie. Vyzdvihnutie si zaslúži blízky objekt a bukeh na pozadí, ktorý pri niektorých podmienkach krásne prechádza z pevných a rôznofarebných miest až na okrúhle svetelné body, v ktorých už naozaj nemožno rozoznať, či je za fotografovaným človekom nákupné centrum, alebo zástup mimozemšťanov.


Malá ukážka, zameranie na modrú, a zameranie na oranžové odtiene

Nakrúcanie videa
Dnes je azda v každom Nikone možnosť nakrúcania videa, čo je výhoda pre všetkých, čo nechcú riešiť kvôli občasným zaujímavým momentom aj fotoaparát a aj kameru osobitne. Hoci zástancovia klasických kamier by mohli tvrdiť opak, aj na fotoaparáte sa dá vyhotoviť slušné video, ktoré je dokonca použiteľné aj pri výrobe profesionálnych videoklipov. Nepochybujem, že niektoré z nich by boli nahrávateľné aj priamo na prístroji D7100. Vyznačuje sa kvalitným videom aj s kvalitným fps, čiže snímkami za sekundu, a záznamom stereozvuku, ktorý sa nachádza v blízkosti vstavaného blesku. Pri samotnom nahrávaní je možné používať vlastnosti objektívu. V mojom prípade testovaný 18-105mm disponuje aj zaostrovacím krúžkom, čo je výhodou, no v každom prípade funguje aj počas nahrávania možnosť ostrenia obrazu pomocou pridržania spúšte fotografovania. Pripojiteľný je extrémny mikrofón pre docielenie ešte kvalitnejšieho zvuku. Port pre toto pripojenie je ukrytý pod gumeným krytom na ľavom boku dole.
Veľkosti videa: 1920×1080: 30fps, 1920×1080: 25fps, 1920×1080: 24fps, 1280×720: 60fps, 1280×720: 50fps. Možnosť je však až 1920×1080 pri 60fps (snímkov za sekundu).

Plusy

  • vysoká kvalita snímkov a kvalita videa, možnosť RAW, ako aj RAW a JPG spolu
  • výborné a zrozumiteľné ovládanie, typické pre Nikon a dobrá dostupnosť tlačidiel
  • použiteľnosť so všetkým zariadením a objektívmi, pokiaľ ste taktiež majiteľmi inej staršej zrkadlovky (približný rovnaký rozmer pre brašne, než lacnejšie zrkadlovky Nikon, diaľkové ovládanie, blesk, objektívy a pod.)
  • možnosti použitia dvoch kariet súčasne, zároveň ako aj záloha
  • pomerne dobrá výdrž batérie, ma maximálne nabitie sa nevybila ani po dvoch týždňoch, po viac ako 500 fotografiách a po 20 minútach videa

Mínusy

  • menší zásobník (buffer) pri rýchlom fotení viacerých záberov za sebou
  • niekomu možno prekážajúce tlačidlo Pv na predku prístroja
  • šum pri vyššom ISO
  • potrebný čas na zoznámenie s niektorými nastaveniami, ktoré nie sú nevyhnutné pri práci

Žiadne nepríjemné prekvapenia sa nekonali. Presne to, čo som chcel od fotoaparátu dostať, som dostal. Málokedy môžem povedať, že sa naplnia očakávania v mnohých smeroch tak ako v tomto prípade. Fotoaparát si poradí s každým aj tu nepublikovateľným fotografovaným objektom (mám na mysli samozrejme tváre členov rodiny v rôznych svetelných podmienkach). Verím, že sa mu budeme ešte venovať v spojitosti s niektorým zaujímavým objektívom.
Fotoaparát zapožičal partner magazínu Zaujimavosti.net megafoto.sk