Recenzia filmu: Správcovia osudu (The Adjustment Bureau)

0
2481

Film Správcovia osudu (The Adjustment Bureau) je podľa popisov skôr sci-fi filmom. V skutočnosti však ak si osobne film pozriete, pochopíte, že nie je nutné čakať žiadne krvavé scény, strach o niekoho život, ale že ide o obrovskú lásku muža a ženy a vzájomného pochopenia. Tou hlavnou myšlienkou je však osud a všetko podľa plánu, ktorý zostavil šéf. Pre neho má každý rôzne meno, ale je autorom plánu, podľa ktorého beží celý svet.

David Norris je kandidát na senátora, rozbieha svoju kampaň v New Yorku a pri prehratých voľbách má preniesť reč. Tú si pripravuje práve na záchodoch, na ktorých netušil, že sa schováva Ellis. Tá pridlho už nevydrží sa skrývať pri nekonečnom vymýšľaní Davidovej reči a prezradí sa. Nasleduje krátky, ale osudný rozhovor oboch, končiac sa bozkom. Práve toto stretnutie v Davidovi nechalo pocity, ktoré celkom ovplyvnili jeho nasledovnú reč. V nej totiž absolútne zhodil celú prípravu, objasnil klamstvá, ktoré sa v politike pred voľbami dejú, aké topánky musí kandidát mať, aby si získal náklonnosť akej vrstvy a ďalšie triky na voličov. Práve touto úprimnosťou si získal popularitu, ktorá mu mala pomôcť v budúcich voľbách. Podľa osudného plánu sa však tu niekde mala skončiť Ellisina nevedomá úloha v jeho živote. O nejaký čas sa mal David poliať kávou, zdržať sa prezliekaním a stihnúť až neskorší autobus. Správca osudu Harry, ktorý však nejak pozabudol zariadiť toto obliatie zaspal. David sa tak presne na čas dostane do autobusu v ktorom stretne Ellis a jeho život opäť naberie celkom iný zmysel. Podľa osudného plánu sa malo stať bniečo celkom iné a preto sa v tejto chvíli začal rúcať plán o tom, ako má všetko fungovať ďalej.

Pochopí to aj David, ktorý sa ocitne v kancelárií a prichytí správcov osudu ako manipulujú s myšlienkami a rozhodnutiami ľudí. Takto sa mu podarí odhaliť a neskôr aj narušiť systém, ktorý tvrdo odmietal aby sa David a Ellis mohli dať dokopy. Nová verzia osudu s ich láskou nepočítala a tu je problém. Nasledovali hry a triky manipulátorov s osudom, ktorým sa David nechcel vzdať a napriek dlhým rokom a mesiacom hľadania nakoniec získal, čo možno získa o čo bojoval.

Prezrádzať z deja, niektorých detailov a najmä z myšlienok filmu by bolo hriechom. Hlavnou myšlienkou je samozrejme láska, ale aj fakt, že možno všetko funguje podľa nejakého plánu, ktorý sa z času na čas niekomu podarí nechtiac obísť. Film dodáva pojmu „osud“ význam, aký možno slovo potrebovalo. Slovu „láska“ však taktiež. Napriek sci-fi prvkom je film skôr romantickým až tak trochu akčným filmom. Po efektovej stránke nemá film nič, čo by nejako úchvatne uchvátilo, no film to ani nepotrebuje. Pod dlhej dobe možno nájsť Matta Damona v dobrom filme, dokonca sa sem hodí tvárou uhladeného ambiciózneho politika, ale zároveň tvárou muža schopného milovať, ktorému lásku aj snahu o jej nájdenie veríte. Film vo vás zanechá niekoľko pocitov – samozrejme, to sa stane len ak to filmu dovolíte.

Režisér: George Nolfi
Podľa poviedky Adjustment Team z roku 1954 od Philipa K. Dicka
Hlavné úlohy: Matt Damon, Emily Blunt, Terence Stamp